Građanska alijansa

 • KONKURS ZA XVI GENERACIJU ŠDR

  Škola demokratskog rukovođenja poziva zainteresovane kandidate/kinje da se prijave za učešće u godišnjem programu ŠDR-a u 2018. godini. Read More
 • ANALIZA PRIMJENE ETIČKIH KODEKSA TUŽILACA,SUDIJA I POLICIJE

  Građanska alijansa je uradila analizu primjene Etičkih kodeksa državnih tužilaca, sudija i policije. Read More
 • POTRAGOM ZA LJUDSKIM PRAVIMA SVE DO BERLINA

  U znak obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava, Građanska alijansa, u saradnji sa institucijom Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore i Delegacijom Evropske unije u Crnoj Gori, organizuje Potragu za ljudskim pravima za srednjoškolce/ke i njihove nastavnike/ce, koja će biti realizovana u Podgorici 7. decembra 2017. godine sa početkom u 10 časova u prostorijama EU Info centra. Read More
 • 1
 • 2
 • 3

MONITORING OSNOVNIH SUDOVA, NOVEMBAR/DECEMBAR 2012.

U sklopu projekta ,,Monitoring javnih sluzbi u Crnoj Gori,, u partnerstvu sa Ministarstvom pravde, nasi monitori sproveli su dvomjesecno nadgledanje rada osnovnih sudova u Crnoj Gori. U novembru i decembru prosle godine monitori su kontrolisali ONE KOJI PRAVDU SPROVODE pravde u Podgorici, Nikšiću, Bijelom Polju, Ulcinju, Baru, Beranama, Plavu, Rožajama, Pljevljima, Žabljaku, Kolašinu, Cetinju, Danilovgradu, Herceg Novom i Kotoru.

16862 minuta proveli su pomno nadgledajuci rocista koja su u prosjeku trajala 33 minuta, pazljivo su ispratili 507 sudjenja , od cega 52 odsto krivicnih postupaka, ostalo parnice.

Da krenemo sa krucijalnim stvarima: ocekivali smo i docekali: Grafikoni zimskog istrazivanja pokazuju manji broj nepravilnosti u odnosu na proljecni izvjestaj i napredak u gotovo svim oblastima od 10 do cak 40%.

Upiranje prstom na krsenje zakona natjeralo je nosioce pravde da savjesnije obavljaju svoj posao, pa za razliku od proslih 81 odsto, sada u GOTOVO 90% odsto slucajeva postupak pocinje na vrijeme. Svi su uvjereni da bi smo na proljece u ovaj segmentmogli vidjeti stoprocentan ucinak.

Efikasnost okončanja slucajeva je povecana pa samim tim i cekanje na presudu: cifra od osam odsto gradjana koji na presudu cekaju preko pet godina smanjena na 2 odsto klijenata uvucenih u maratonske sudske postupke. I dalje je najvise onih koji za manje od godinu imaju presudu u rukama- 32 odsto. Nesto manje, 24 odsto predmeta vjetri se dva put godisnje. Oko 20 odsto predmeta u sudskim fiokama je manje od tri mjeseca.

Kada je u pitanju odgadjanje rocista, zabiljezen je znatno losiji Rezultat. Naime, rociste se ranije odgadjalo u 37 odsto slucajeva, a sada u cak 57 odsto . Ovakvom nazadovanju sudstvo moze da zahvali nedolasku optuzenog, svjedoka ili tuzioca.

Vjestaci su ovoga puta opstruisali sudski proces u 28 odsto slucajeva tako sto se nijesu pojavili na sudjenju. Tako je 11 puta ročište odgođeno upravo zbog nedolaska vještaka, dok njih cetvorica nijesu ni opravdali odsustvo.

Izvještaj

Pogledajte

POSLJEDNJE NOVOSTI

NAJČITANIJE

TAGOVI

logo-yihr white logo-35mm white logo-e-balkan white logo-upr

Kontakt

Adresa: Studentska ulica, br. 21/a
               81000 Podgorica, Crna Gora
Tel/fax: +382 20 513 687
E-mail: office@gamn.org

Mapa