Građanska alijansa

 • Predstavljanje "Izvještaj o zatvorskom sistemu Crne Gore sa aspekta bezbijednosti i procedura"

  Nevladina fondacija Građanska alijansa je dana 10.07.2017. godine, na konferenciji predstavila "Izvještaj o zatvorskom sistemu Crne Gore sa aspekta bezbijednosti i procedura". Read More
 • AZIL U ZEMLJI PROGONJENIH

  Crna Gora godinama pokušava da bude regionalni lider u pogledu promocije prava LGBTIQ osoba. Ako pitate one koji rade u ovoj oblasti, nezadovoljstvo uslovima je gotovo jedinstven stav. Put je trnovit, pun prepreka, a gotovo da se nije ni krenulo. Aktivisti nevladinih organizacija, pripadnici zajednice i njihovi prijatelji konstantno su žrtve napada u trendu koji ne jenjava. Read More
 • DIJALOG SA MEĐUNARODNOM ZAJEDNICOM

  Škola demokratskog rukovođenja, u srijedu 14. juna u hotelu "Centre Ville" u Atlas Capital Centru, organizuje jednodnevni događaj za polaznike XV generacije i alumniste Škole. Read More
 • E-DEMOKRATIJA U CRNOJ GORI

  Diskriminacija prilikom zapošljavanja NVO „35mm", članica Građanske alijanse, danas pokreće projekat „E-demokratija u Crnoj Gori" sa ciljem informisanja građana i građanki o problemima u društvu, izgradnje građanskog identiteta i svijesti pojedinaca, te njihovom aktivnom učešću i uključivanju u rješavanje društvenih promjena. Read More
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

SAOPŠTENJE ZBOG UČESTALOG PRITISKA NA UREDNIŠTVO RTVCG OD STRANE VLADAJUĆE PARTIJE

Građanska alijansa izražava protest zbog učestalog pritiska na uredništvo RTVCG od strane vladajuće partije.

Tako je u poslednjem slučaju, zbog komentara Nikole Markovića, glavnog urednika lista "DAN", na Javnom servisu, da ga ne čudi to što je pripreman napad na Đukanovića jer se on „druži sa mafijašima", iz DPS-a je zatražena reakcija Savjeta RTCG i Medijskog savjeta za samoregulaciju.

DPS traži da se konstatuje da je TVCG prekršila odredbe Kodeksa novinara - "Uvredljivi govor koji podrazumijeva bezrazložan lični napad na neku osobu ne može biti zaštićen pravom na slobodu izražavanja". Takođe se navodi da je izostala profesionalna reakcija voditeljke emisije "Replika", Nevenke Ćirović.

Postoji nekoliko problema u reakciji DPS-a:

- pravo sagovornika da javno iskaže svoje mišljenje kao stav ili komentar je neprikosnoveno i spada u korpus osnovnih sloboda. Činjenica da se stav odnosi na javnu ličnost daje dodatan okvir jer javni dužnosnici moraju imati veći stepen tolerancije na kritiku.
- prigovori se podnose u vrijeme kada je urednički tim pobrao sve komplimente i javni servis dobija ocjenu Evropske komisije i OEBS-a da izvještava objektivno i izbalansirano. Umjesto da podrži novinare i menadžment u u njihovim nastojanjima da RTCG bude forum za sve građane i osluškivanje različitih mišljenja u javnom prostoru jer, da podstiče postignute slobode i profesionalizam, čime će osnažiti poljuljano povjerenje u demokratske procese - i tako doprinijeti pozitivnijoj ocjeni u godišnjem izvještaju o napretku - DPS sprovodi kampanju protiv javno izgovorenog i vrši snažan politički pritisak nad novinarima i nad Javnim servisom generalno.
- DPS time, sve nas koji pratimo razvoj medijskih sloboda, stavlja u do skoro nemoguć položaj: da od vladajuće partije "branimo" televiziju koja je bila simbol jednostranog, nekritičkog i pristrasnog izvještavanja o aktivnostima vladajuće partije i njenih predstavnika. DPS kao da traži da novinari i urednici, od gostiju brane predstavnike te partije, negirajući načelo slobodno izrečenog stava, slobode govora ali i ono koje kaže da javna ličnost treba da ima veći prag tolerancije od "običnog" građanina kada je u pitanju kritika.

Postavlja se pitanje zbog čega poslije evidentnog napretka u stavovima i slobodama u RTCG, DPS hoće ponovo da stavi uzde na javnu riječ i diskurs "upristoji" tako da se likvidira svaki nepodobni zarez koji kritički govori o premijeru, predsjedniku ili bilo kom slugi naroda. Podsjećamo ih da je krajnje licemjerno u razgovorima sa EU partnerima zagovarati nezavisnost i nepristrasnost uređivačke politike RTCG, a sa druge strane vršiti neprimjeren pritisak na svetinju slobodno izraženog stava. Stoga, da ironija bude veća, DPS reaguje na stav urednika DAN-a preko odnosa voditeljke koja je, pretpostavljamo, trebala da spriječi sagovornika? Da ga izbaci iz studija? Iznese kontra-argument? Vrijeme takvih intervjua u kojima sve puca od "cvijeće-proljeće" pitanja i stavova je nadamo se - naša prošlost.

Takođe je simptomatično da svaka priča na relaciji novinar-primjedba-DPS završi na udarnim vijestima privatnih medija, gdje se na krajnje diskutabilan način od ovih slučajeva prave "afere" i targetiraju urednici.

Sve ovo, tužna je i siva slika stanja sloboda koje navodno uživaju novinari na Javnom servisu. Tamo gdje treba vježbati demokratiju, čuti različite stavove, očigledno treba da važi formula da su neki ipak "jednakiji od drugih". To nije suština uređivanja emisija na RTCG, već gušenje slobodne riječi i konsekventno tome - prava građana da budu informisani.

Darko Ivanović,
Generalni sekretar Građanske alijanse

Pogledajte

POSLJEDNJE NOVOSTI

NAJČITANIJE

TAGOVI

logo-yihr white logo-35mm white logo-e-balkan white logo-upr

Kontakt

Adresa: Studentska ulica, br. 21/a
               81000 Podgorica, Crna Gora
Tel/fax: +382 20 513 687
E-mail: office@gamn.org

Mapa