Građanska alijansa

 • „ROMA PRIDE“

  Nevladina fondacija Građanska alijansa (GA) održala je 1. oktobra, akciju „Živa biblioteka" u okviru Evropskog antirasističkog pokreta (EGAM http://www.egam.eu) „Roma Pride", u saradnji sa NVO Mladi Romi, Centrom za demokratsku tranziciju (CDT) i NVO Romska organizacija mladih "Koračajte sa nama - Phiren amenca". Read More
 • JAČANJE ODGOVORNOSTI ŽENA I MLADIH U JAVNOM I POLITIČKOM ŽIVOTU

  U periodu od 6. do 8. oktobra u hotelu "Palas" u Petrovcu organizovaće se zajednički seminar Škole demokratskog rukovođenja i Škole političkih studija Savjeta Evrope iz Bosne i Hercegovine. Read More
 • ZAINTERESOVANOST GRAĐANA/KI ZA ČLANSTVO U PARTIJI TRI PUTA VEĆE OD EVROPSKOG PROSJEKA

  Građanska alijansa danas je predstavila istraživanje „Građanska participacija u Crnoj Gori" koje je uradila u saradnji sa De Facto Consultancy. Read More
 • 1
 • 2
 • 3

BEZ POMAKA I NA LISTI I U PROCESIMA NAPADA NA NOVINARE I MEDIJE

Crna Gora je i ove godine zauzela neslavno 106. mjesto kada su u pitanju medijske slobode, pokazuje izvještaj Reportera bez granica (RWB/RSF), odnosno Index slobode medija u 2017.

Iako pomenuti izvještaj pokazuje do sada najmračniju medijsku mapu svijeta, našoj državi jedino Makedonija gleda u leđa. Razlozi su opravdani.

U obrazloženju situacije navodi se da novinari u Crnoj Gori moraju da cenzurišu svoj rad su često meta nasilnih verbalnih i fizičkih napada, dok se počinioci sistematski nekažnjavaju. Jedan od razloga za zečelje, kada su u pitanju zemlje Balkana, jesu i dešavanja na dan parlamentarnih izbora 2016, kada su blokirane aplikacije kao šro su WhatsApp i Viber. Reporteri bez granica još smatraju da su crnogorski mediji podložni političkim i ekonomskim pritiskom, te da se novinari koji istražuju korupciju Vlade često optužuju da pokušavaju da naškode zajednici. I hapšenje novinara Jova Martinovića doprinijelo je lošoj situaciji u Crnoj Gori kada su u pitanju medijske slobode.

Sve analize i reakcije GA potvrđuju neslavnu poziciju ali je simptomatično i osvrnuti se i na atmosferu koju ponekad i sami mediji kreiraju. Naš monitoring tokom izborne kampanje je pokazao da su se mediji vrlo jasno stavili na stranu određenih političkih partija i koalicija i time ugrozili objektivno informisanje javnosti što je, zapravo, svrha njihovog postojanja. U analizi se zaključuje da su mediji pokazali neprofesionalnost nudeći ograničene i politički obojene informacije o izbornom procesu.

Vladajuće elite nijesu kreirale sistem zaštite za poslenike javne riječi ali su itekako doprinijeli atmosferi nekažnjivosti svih koji ugrožavaju bezbijednost novinara. Kada tome dodamo nepoštovanje Kodeksa, tabloidizaciju štampanih i sve više elektronskih medija, uporno koćenje izmjena Zakona o medijima te nepostojanje istinske samoregulacije, dobijamo sivu sliku za koju je odgovorna vlast ali i inertnost medija.

Građanska alijansa će se u narednom periodu fokusirati na uvođenje reda u reonu elektronskih medija preko svojih predstavnika u AEM i Savjetu RTCG i apsolutnom poštovanju standarda struke, pravilnika i zakona kako bi građani mogli da u potpunosti koriste prednosti regulisanog tržišta.

Kristina Ćetković
Koordinatorka medijskog programa
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
+382 67 788 118

Pogledajte

POSLJEDNJE NOVOSTI

NAJČITANIJE

TAGOVI

logo-yihr white logo-35mm white logo-e-balkan white logo-upr

Kontakt

Adresa: Studentska ulica, br. 21/a
               81000 Podgorica, Crna Gora
Tel/fax: +382 20 513 687
E-mail: office@gamn.org

Mapa