Građanska alijansa

 • Predstavljanje "Izvještaj o zatvorskom sistemu Crne Gore sa aspekta bezbijednosti i procedura"

  Nevladina fondacija Građanska alijansa je dana 10.07.2017. godine, na konferenciji predstavila "Izvještaj o zatvorskom sistemu Crne Gore sa aspekta bezbijednosti i procedura". Read More
 • AZIL U ZEMLJI PROGONJENIH

  Crna Gora godinama pokušava da bude regionalni lider u pogledu promocije prava LGBTIQ osoba. Ako pitate one koji rade u ovoj oblasti, nezadovoljstvo uslovima je gotovo jedinstven stav. Put je trnovit, pun prepreka, a gotovo da se nije ni krenulo. Aktivisti nevladinih organizacija, pripadnici zajednice i njihovi prijatelji konstantno su žrtve napada u trendu koji ne jenjava. Read More
 • DIJALOG SA MEĐUNARODNOM ZAJEDNICOM

  Škola demokratskog rukovođenja, u srijedu 14. juna u hotelu "Centre Ville" u Atlas Capital Centru, organizuje jednodnevni događaj za polaznike XV generacije i alumniste Škole. Read More
 • E-DEMOKRATIJA U CRNOJ GORI

  Diskriminacija prilikom zapošljavanja NVO „35mm", članica Građanske alijanse, danas pokreće projekat „E-demokratija u Crnoj Gori" sa ciljem informisanja građana i građanki o problemima u društvu, izgradnje građanskog identiteta i svijesti pojedinaca, te njihovom aktivnom učešću i uključivanju u rješavanje društvenih promjena. Read More
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

BEZ POMAKA I NA LISTI I U PROCESIMA NAPADA NA NOVINARE I MEDIJE

Crna Gora je i ove godine zauzela neslavno 106. mjesto kada su u pitanju medijske slobode, pokazuje izvještaj Reportera bez granica (RWB/RSF), odnosno Index slobode medija u 2017.

Iako pomenuti izvještaj pokazuje do sada najmračniju medijsku mapu svijeta, našoj državi jedino Makedonija gleda u leđa. Razlozi su opravdani.

U obrazloženju situacije navodi se da novinari u Crnoj Gori moraju da cenzurišu svoj rad su često meta nasilnih verbalnih i fizičkih napada, dok se počinioci sistematski nekažnjavaju. Jedan od razloga za zečelje, kada su u pitanju zemlje Balkana, jesu i dešavanja na dan parlamentarnih izbora 2016, kada su blokirane aplikacije kao šro su WhatsApp i Viber. Reporteri bez granica još smatraju da su crnogorski mediji podložni političkim i ekonomskim pritiskom, te da se novinari koji istražuju korupciju Vlade često optužuju da pokušavaju da naškode zajednici. I hapšenje novinara Jova Martinovića doprinijelo je lošoj situaciji u Crnoj Gori kada su u pitanju medijske slobode.

Sve analize i reakcije GA potvrđuju neslavnu poziciju ali je simptomatično i osvrnuti se i na atmosferu koju ponekad i sami mediji kreiraju. Naš monitoring tokom izborne kampanje je pokazao da su se mediji vrlo jasno stavili na stranu određenih političkih partija i koalicija i time ugrozili objektivno informisanje javnosti što je, zapravo, svrha njihovog postojanja. U analizi se zaključuje da su mediji pokazali neprofesionalnost nudeći ograničene i politički obojene informacije o izbornom procesu.

Vladajuće elite nijesu kreirale sistem zaštite za poslenike javne riječi ali su itekako doprinijeli atmosferi nekažnjivosti svih koji ugrožavaju bezbijednost novinara. Kada tome dodamo nepoštovanje Kodeksa, tabloidizaciju štampanih i sve više elektronskih medija, uporno koćenje izmjena Zakona o medijima te nepostojanje istinske samoregulacije, dobijamo sivu sliku za koju je odgovorna vlast ali i inertnost medija.

Građanska alijansa će se u narednom periodu fokusirati na uvođenje reda u reonu elektronskih medija preko svojih predstavnika u AEM i Savjetu RTCG i apsolutnom poštovanju standarda struke, pravilnika i zakona kako bi građani mogli da u potpunosti koriste prednosti regulisanog tržišta.

Kristina Ćetković
Koordinatorka medijskog programa
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
+382 67 788 118

Pogledajte

POSLJEDNJE NOVOSTI

NAJČITANIJE

TAGOVI

logo-yihr white logo-35mm white logo-e-balkan white logo-upr

Kontakt

Adresa: Studentska ulica, br. 21/a
               81000 Podgorica, Crna Gora
Tel/fax: +382 20 513 687
E-mail: office@gamn.org

Mapa