Građanska alijansa

 • GRAĐANSKA ALIJANSA OBJAVILA GODIŠNJI IZVJEŠTAJ ZA 2017. GODINU

  Građanska alijansa je objavila godišnji izvještaj za 2017. godinu. Read More
 • VRIJEME JE ZA OTVORENU PRIČU O KRONIZMU U CRNOJ GORI

  Zadatak svih nas je da ukažemo na krajnje negativnu praksu pristrasnosti pri dodjeli poslova i ostalih pogodnosti prijateljima ili provjerenim kolegama i stoga smo počeli sa objavljivanjem serije istraživanja na temu kronizma. Read More
 • FORMIRANA XVI GENERACIJA ŠDR

  Tim Škole demokratskog rukovođenja formirao je selekcionu komisiju, nakon što je na konkurs za novu generaciju pristiglo više desetina prijava. Read More
 • ANALIZA PRIMJENE ETIČKIH KODEKSA TUŽILACA,SUDIJA I POLICIJE

  Građanska alijansa je uradila analizu primjene Etičkih kodeksa državnih tužilaca, sudija i policije. Read More
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

SUSPENDOVANJE ČLANSTVA U OGP-U ZAHTIJEVA ODGOVORNOST

Sudbina članstva Crne Gore u Partnerstvu otvorenih vlada bila je jasna u onom trenutku kada je g. Kusovac preuzeo upravljanje ovim članstvom i krenuo u formiranje Operativnog tima. Tim koji je trebalo da se bavi pospješivanjem principa transparentnosi, otvorenosti i objektivnosti od samog početka bio je sve samo ne to - na šta je Građanska alijansa ukazivala od samog početka.

S početka 2015. godine GA je pokrenula postupak kod Upravnog suda koji je pokazao da je do formiranja Operativnog tima za implementaciju POV-a došlo do grubog kršenja zakona i propisanih procedura od strane g. Kusovca, zbog čega je Upravi sud i poništio Odluku o imenovanju tima. G. Kusovac svjestan ishoda i pokušavajući da zataška svoju odgovornost prije zvanične odluke suda krenuo je u formiranje novog tima, pod izgovorom promjene naziva pa se novi tim umjesto starog Partnerstvo otvorenih vlada nazvao Partnerstvo otvorenih uprava. Da stvar bude gora, ovaj tim je sastavljen od predstavnika različitih vladinih resora ali i pet predstavnika nevladinih organizacija. Na ove devijacije ukazivali smo javno i Premijeru ali i ukupnoj javnosti sa ciljem da se jasno utvrdi odgovornost g. Kusovca i zahtjevom za njegovim razrešenjem zbog protivzakonitih postupaka. Međutim, kako Vlada Crne Gore a i ostali članovi Operativnog tima nijesu imali sluha za ove stvari, g. Kusovac je nastavio da djeluje u istom pravcu samo snažnijim intenzitetom gdje je u potpunosti marginalizovao Operativni tim, predstavnike civilnog sektora u njemu koji se nijesu sastajali redovno niti imali bilo kakve informacije o radu Tima. Ono što su Vlada i Operativni tim tolerisali, naravno nadležni u Partnerstvu otvorenih vlada nijesu, pa je Crna Gora, nakon Turske, jedina zemlja kojoj je suspendovano članstvo. Gdin Kusovac je za vrijeme obavljanja svoje funkcije uspio da praktično devastira sve što se u prethodnom periodu ostvarilo u dijelu otvorenosti, transparentnosti, komunikacije Vlade sa građanima ali i participacije i učešća u kreiranju politika. Čak je Crna Gora i nagrađivana zbog svojih aktivnosti u OGPu.

Podsjetićemo da smo ukazivali na nedostatke rezultata kada je u pitanju portal "e- peticije", koji su na mišiće i uz pomoć civilnog sektora uspjeli da uspostave njegovi prethodnici. Jednako su zakazali i kada je u pitanju platforma za prijavljivanje službenih vozila. Sjajne ideje i novouspostavljene alate koji su građani počeli da koriste u cilju povećanja transparentosti i odgovornosti gdin Kusovac je svojim dolaskom na funkciju apsolutno uništio. Štete koje prouzrokuje ovakvo djelovanje pojedinaca na odgovornim funkcijama su dalekosežne i ostavljaju ozbiljne posljedice po ukupno društvo. Nevjerovatno je da osobe koje su antipodi svih onih vrijednosti koje su bazirane na transparentnom i odgovornom fukncionisanju budu upravo zadužene da se bave njihovim promovisanjem. Suspendovanje u POV-a predstavlja jasnu poruku u vezi stanja od strane onih koji su spremni da objektivno i jasno saopšte stavove o situaciji u Crnoj Gori.

Zbog svega pomenutog pozivamo Vladu Crne Gore i premijera Markovića da konačno razriješe dužnosti gdina Srđana Kusovca kako bi spriječila dalje činjenje štete koju je vrlo teško ispraviti.

Boris Raonić
Programski direktor GA

Pogledajte

POSLJEDNJE NOVOSTI

NAJČITANIJE

TAGOVI

logo-yihr white logo-35mm white logo-e-balkan white logo-upr

Kontakt

Adresa: Studentska ulica, br. 21/a
               81000 Podgorica, Crna Gora
Tel/fax: +382 20 513 687
E-mail: office@gamn.org

Mapa