Građanska alijansa

 • VRIJEME JE ZA OTVORENU PRIČU O KRONIZMU U CRNOJ GORI

  Zadatak svih nas je da ukažemo na krajnje negativnu praksu pristrasnosti pri dodjeli poslova i ostalih pogodnosti prijateljima ili provjerenim kolegama i stoga smo počeli sa objavljivanjem serije istraživanja na temu kronizma. Read More
 • FORMIRANA XVI GENERACIJA ŠDR

  Tim Škole demokratskog rukovođenja formirao je selekcionu komisiju, nakon što je na konkurs za novu generaciju pristiglo više desetina prijava. Read More
 • ANALIZA PRIMJENE ETIČKIH KODEKSA TUŽILACA,SUDIJA I POLICIJE

  Građanska alijansa je uradila analizu primjene Etičkih kodeksa državnih tužilaca, sudija i policije. Read More
 • 1
 • 2
 • 3

SAOPŠTENJE POVODOM REZULTATA ISTRAŽIVANJA GALUP-A

Građanska alijansa (GA) veoma je zabrinuta zbog odnosa prema migrantima i kako se kao društvo odnosimo prema nevoljnicima i drugačijima. Nalazi jedne od najuglednijih svjetskih agencija za istraživanje javnog mnjenja – Galup-a, po kom se Crna Gora našla na pretposljednjem mjestu po spremnosti da prihvati izbjeglice, alarmantni su za cijelo društvo.

Konačno, državni organi moraju da počnu da rade svoj posao i hitno reaguju i pokrenu čitav niz akcija i mjera koje će između ostalog imati i za rezultat promjenu svijesti i odnosa građana prema izbjeglicama, koji zbog straha od proganjanja dolaze i u našu državu. Prihvatanje različitosti i pomaganje nevoljnicima mora sa dnevno političkog preći u istinsko činjenje i sistem vrijednosti, posebno jer je crnogorsko društvo multinacionalno. Da još nijesmo postali intekulturalno društvo govori nam i visoka etnička distanca između naroda koji žive u Crnoj Gori.

Iako postoje periodi koji su svijetle tačke u istoriji Crne Gore kada smo velikom broju izbjeglica pružili ruku spasa postoje i oni drugi kada smo te iste izbjeglice deportovali nazad pod „nož dželatu" od kog su bježali i kod nas zatražili spas. Iako je država priznala zločin i isplatila oko četiri miliona eura odštete članovima porodica žrtava, nije osudila odgovorne i nije ustanovila dan sjećanja na žrtve.

Nakon napada u Nikšiću, rezultati Galup-ovog istraživanja su još jedan pokazatelj da nam se devedesete nijesu slučajno desile. Imajući u vidu samozavaravanje da nije bilo rata u Crnoj Gori i da u ratu nijesmo učestvovali, a da ga je 90 odsto stanovništva podržavalo i do današnjih napada u Nikšiću i ovakvog odnosa prema migrantima, jasno je da se malo šta promijenilo.

Milan Radović
Koordinator programa ljudskih prava u GA

Pogledajte

POSLJEDNJE NOVOSTI

NAJČITANIJE

TAGOVI

logo-yihr white logo-35mm white logo-e-balkan white logo-upr

Kontakt

Adresa: Studentska ulica, br. 21/a
               81000 Podgorica, Crna Gora
Tel/fax: +382 20 513 687
E-mail: office@gamn.org

Mapa