Građanska alijansa

 • ZAINTERESOVANOST GRAĐANA/KI ZA ČLANSTVO U PARTIJI TRI PUTA VEĆE OD EVROPSKOG PROSJEKA

  Građanska alijansa danas je predstavila istraživanje „Građanska participacija u Crnoj Gori" koje je uradila u saradnji sa De Facto Consultancy. Read More
 • Predstavljanje "Izvještaj o zatvorskom sistemu Crne Gore sa aspekta bezbijednosti i procedura"

  Nevladina fondacija Građanska alijansa je dana 10.07.2017. godine, na konferenciji predstavila "Izvještaj o zatvorskom sistemu Crne Gore sa aspekta bezbijednosti i procedura". Read More
 • AZIL U ZEMLJI PROGONJENIH

  Crna Gora godinama pokušava da bude regionalni lider u pogledu promocije prava LGBTIQ osoba. Ako pitate one koji rade u ovoj oblasti, nezadovoljstvo uslovima je gotovo jedinstven stav. Put je trnovit, pun prepreka, a gotovo da se nije ni krenulo. Aktivisti nevladinih organizacija, pripadnici zajednice i njihovi prijatelji konstantno su žrtve napada u trendu koji ne jenjava. Read More
 • DIJALOG SA MEĐUNARODNOM ZAJEDNICOM

  Škola demokratskog rukovođenja, u srijedu 14. juna u hotelu "Centre Ville" u Atlas Capital Centru, organizuje jednodnevni događaj za polaznike XV generacije i alumniste Škole. Read More
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

ŽEDNI PRAVDE – EVROPSKIM ROMIMA ONEMOGUĆEN PRISTUP ČISTOJ VODI I KANALIZACIJI

Evropski centar za prava Roma (ERRC) iz Budimpešte, objavio je izvještaj po nazivu „ Žeđ za pravdom: Evropskim Romima onemogućen pristup čistoj vodi i kanalizaciji", u čijoj izradi je učestvovala NVO 35mm. Izvještaj naglašava šokantne razlike između Roma i ostalih ljudi u pristupu vodi.

Izvještaj rezimira istraživanje koje je sproveo ERRC u periodu od 2014. do 2016. godine, a koje je obuhvatilo 93 romska naselja u Albaniji, Francuskoj, Mađarskoj, Makedoniji, Moldaviji, Crnoj Gori i Slovačkoj.

Istraživanje otkriva da je velikom broju Roma u Evropi i dalje uskraćen ili ugrožen pristupu pitkoj vodi i kanalizaciji. Čak i u državama i regionima gdje su dostupne usluge sigurnog vodosnabdijevanja i kanalizacije skoro svakom ne-romskom domaćinstvu, istraživači su otkrili da se romska populacija i dalje često sistemski diskriminiše prilikom pristupa ovim osnovnim uslugama. Na istraženim lokalitetima, Romi koji žive u zakonskim naseljima nisu manje vjerovatno lišeni vode nego oni u nezvaničnim mjestima.

voda-vaga

U više od polovine posjećenih mjesta (52,69%), najbliži izvor vode bio je udaljen više od 150 metara. Na nekim mjestima, Romi su bili prisiljeni da hodaju po nekoliko kilometara kako bi pristupili vodi. Udaljeni izvori vode predstavljaju veliki rizik za zdravlje zbog nedovoljne sanacije.

Da bi došli do vode, više od 40 odsto ispitanih Roma treba da pređe opasan put. Romi često treba da preskaču ograde i zidove, prelaze autoputeve, prelaze preko privatne imovine ili se suoče sa psima lutalicama kako bi došli do vode za dnevnu potrošnju. Teret nabavke vode pada uglavnom na žene i djevojčice, čime se povećava njihova diskriminacija.

Gotovo univerzalan nedostatak zatvorenih toaleta znači da žene i djevojke u toku dana i noći, treba da pređu opasan teren i time rizikuju da budu uznemiravane, kako bi koristile toalet. Istraživanje je pokazalo da samo 12 odsto Roma imaju funkcionalan toalet, dok više od 75 odsto koristi otvorene jame. Često se jedini izvor vode ili suvi toilet, u najboljem slučaju, dijeli sa desetinama drugih ljudi.

U nedostatku javnog vodosnabdijevanja, Romi često nemaju drugog izbora osim da se oslanjaju na neobrađene i nezaštićene izvore vode, kao što su bunari, prirodni izvori i rijeke, a sve to može biti pogodno tlo za bolesti. Ovi izvori rijetko se testiraju kako bi se omogućili sigurnost a izloženi su širokom spektru zagađivača, uključujući i suve toalete (jame), insekte i životinje. U nekim slučajevima i kada je javna voda dostupna Romima, za mnoge je i dalje nedostupna.

"Nečovječno i ponižavajuće je živjeti danas bez vode i toaleta u Evropi. Države moraju da usvoje zakone koji eksplicitno priznaju ljudsko pravo na vodu i kanalizaciju i osiguraju da svi uživaju jednak pristup vodi", rekao je Đorđe Jovanović, predsjednik ERRC-a.

Kristina Ćetković
Koordinatorka medijskog programa
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pogledajte

POSLJEDNJE NOVOSTI

NAJČITANIJE

TAGOVI

logo-yihr white logo-35mm white logo-e-balkan white logo-upr

Kontakt

Adresa: Studentska ulica, br. 21/a
               81000 Podgorica, Crna Gora
Tel/fax: +382 20 513 687
E-mail: office@gamn.org

Mapa