Građanska alijansa

 • VRIJEME JE ZA OTVORENU PRIČU O KRONIZMU U CRNOJ GORI

  Zadatak svih nas je da ukažemo na krajnje negativnu praksu pristrasnosti pri dodjeli poslova i ostalih pogodnosti prijateljima ili provjerenim kolegama i stoga smo počeli sa objavljivanjem serije istraživanja na temu kronizma. Read More
 • FORMIRANA XVI GENERACIJA ŠDR

  Tim Škole demokratskog rukovođenja formirao je selekcionu komisiju, nakon što je na konkurs za novu generaciju pristiglo više desetina prijava. Read More
 • ANALIZA PRIMJENE ETIČKIH KODEKSA TUŽILACA,SUDIJA I POLICIJE

  Građanska alijansa je uradila analizu primjene Etičkih kodeksa državnih tužilaca, sudija i policije. Read More
 • 1
 • 2
 • 3

ŽEDNI PRAVDE – EVROPSKIM ROMIMA ONEMOGUĆEN PRISTUP ČISTOJ VODI I KANALIZACIJI

Evropski centar za prava Roma (ERRC) iz Budimpešte, objavio je izvještaj po nazivu „ Žeđ za pravdom: Evropskim Romima onemogućen pristup čistoj vodi i kanalizaciji", u čijoj izradi je učestvovala NVO 35mm. Izvještaj naglašava šokantne razlike između Roma i ostalih ljudi u pristupu vodi.

Izvještaj rezimira istraživanje koje je sproveo ERRC u periodu od 2014. do 2016. godine, a koje je obuhvatilo 93 romska naselja u Albaniji, Francuskoj, Mađarskoj, Makedoniji, Moldaviji, Crnoj Gori i Slovačkoj.

Istraživanje otkriva da je velikom broju Roma u Evropi i dalje uskraćen ili ugrožen pristupu pitkoj vodi i kanalizaciji. Čak i u državama i regionima gdje su dostupne usluge sigurnog vodosnabdijevanja i kanalizacije skoro svakom ne-romskom domaćinstvu, istraživači su otkrili da se romska populacija i dalje često sistemski diskriminiše prilikom pristupa ovim osnovnim uslugama. Na istraženim lokalitetima, Romi koji žive u zakonskim naseljima nisu manje vjerovatno lišeni vode nego oni u nezvaničnim mjestima.

voda-vaga

U više od polovine posjećenih mjesta (52,69%), najbliži izvor vode bio je udaljen više od 150 metara. Na nekim mjestima, Romi su bili prisiljeni da hodaju po nekoliko kilometara kako bi pristupili vodi. Udaljeni izvori vode predstavljaju veliki rizik za zdravlje zbog nedovoljne sanacije.

Da bi došli do vode, više od 40 odsto ispitanih Roma treba da pređe opasan put. Romi često treba da preskaču ograde i zidove, prelaze autoputeve, prelaze preko privatne imovine ili se suoče sa psima lutalicama kako bi došli do vode za dnevnu potrošnju. Teret nabavke vode pada uglavnom na žene i djevojčice, čime se povećava njihova diskriminacija.

Gotovo univerzalan nedostatak zatvorenih toaleta znači da žene i djevojke u toku dana i noći, treba da pređu opasan teren i time rizikuju da budu uznemiravane, kako bi koristile toalet. Istraživanje je pokazalo da samo 12 odsto Roma imaju funkcionalan toalet, dok više od 75 odsto koristi otvorene jame. Često se jedini izvor vode ili suvi toilet, u najboljem slučaju, dijeli sa desetinama drugih ljudi.

U nedostatku javnog vodosnabdijevanja, Romi često nemaju drugog izbora osim da se oslanjaju na neobrađene i nezaštićene izvore vode, kao što su bunari, prirodni izvori i rijeke, a sve to može biti pogodno tlo za bolesti. Ovi izvori rijetko se testiraju kako bi se omogućili sigurnost a izloženi su širokom spektru zagađivača, uključujući i suve toalete (jame), insekte i životinje. U nekim slučajevima i kada je javna voda dostupna Romima, za mnoge je i dalje nedostupna.

"Nečovječno i ponižavajuće je živjeti danas bez vode i toaleta u Evropi. Države moraju da usvoje zakone koji eksplicitno priznaju ljudsko pravo na vodu i kanalizaciju i osiguraju da svi uživaju jednak pristup vodi", rekao je Đorđe Jovanović, predsjednik ERRC-a.

Kristina Ćetković
Koordinatorka medijskog programa
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pogledajte

POSLJEDNJE NOVOSTI

NAJČITANIJE

TAGOVI

logo-yihr white logo-35mm white logo-e-balkan white logo-upr

Kontakt

Adresa: Studentska ulica, br. 21/a
               81000 Podgorica, Crna Gora
Tel/fax: +382 20 513 687
E-mail: office@gamn.org

Mapa