Građanska alijansa

 • KONKURS ZA XVI GENERACIJU ŠDR

  Škola demokratskog rukovođenja poziva zainteresovane kandidate/kinje da se prijave za učešće u godišnjem programu ŠDR-a u 2018. godini. Read More
 • ANALIZA PRIMJENE ETIČKIH KODEKSA TUŽILACA,SUDIJA I POLICIJE

  Građanska alijansa je uradila analizu primjene Etičkih kodeksa državnih tužilaca, sudija i policije. Read More
 • POTRAGOM ZA LJUDSKIM PRAVIMA SVE DO BERLINA

  U znak obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava, Građanska alijansa, u saradnji sa institucijom Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore i Delegacijom Evropske unije u Crnoj Gori, organizuje Potragu za ljudskim pravima za srednjoškolce/ke i njihove nastavnike/ce, koja će biti realizovana u Podgorici 7. decembra 2017. godine sa početkom u 10 časova u prostorijama EU Info centra. Read More
 • 1
 • 2
 • 3

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST POVODOM SVJETSKOG DANA DEMOKRATIJE

U susret Svjetskom danu demokratije, Građanska alijansa podsjeća da Crnoj Gori predstoji dug i naporan proces i poziva na dijalog kao jedini put ka ostvarenju tog cilja.

Iako je u javnosti često prisutna fraza da Crna Gora ostvaruje napredak, uspješno sprovodi reforme, proces transformacije i demokratizacije na svim nivoima, svjesni smo da napredak izostaje i da je kriza duboka i prisutna u gotovo svim sferama društva. Crna Gora još uvijek nije postigla zadovoljavajući nivo i brzinu pozitivnih demokratskih promjena a u prilog tome svjedoče brojni izvještaji međunarodnih organizacija.

dijalog-demokratija

Pored brojnih problema sa kojima se suočavamo, poput borbe sa korupcijom, organizovanim kriminalom, reformom i depolitizacijom javnog sektora, poštovanjem ljudskih prava, trenutno se jedan od najozbiljnijih izazova ogleda u urušavanju institucije Parlamenta i nepostojanja dijaloga unutar nje.

Imajući u vidu takvu situaciju, uz podjele i nerazumijevanja na svim nivoima, preostaje samo da i dalje vjerujemo u moć dijaloga. Kontinuiran i konstruktivan dijalog Crnoj Gori se nudi kao jedini opšteprihvaćen cilj i jedini način za prevazilaženje aktuelnih konflikata. Stoga, dijalog mora imati stvaralačku funkciju, iz njega se mora izroditi kompromis, u suprotnom, pretvara se u ispraznu retoriku koju smo svi imali prilike da čujemo, više puta, u prethodnom periodu.

Stoga, pozivamo sve političke aktere da uspostavljajući dijalog vrate dostojanstvo Parlamentu jer je obaveza i odgovornost upravo ove institucije da bude primjer i inicijator svih pozitivnih demokratskih promjena.

Generalna skupština UN-a 2007. godine proglasila je 15. septembar za Svjetski dan demokratije, podstičući zemlje članice da jačaju nacionalne programe posvećene promociji i konsolidaciji demokratije. Interparlamentarna unija promoviše Svjetski dan demokratije preko svojih parlamenata članica u 162 zemlje svijeta.

S poštovanjem,

Sanja Rašović
Koordinatorka programa GA

Pogledajte

POSLJEDNJE NOVOSTI

NAJČITANIJE

TAGOVI

logo-yihr white logo-35mm white logo-e-balkan white logo-upr

Kontakt

Adresa: Studentska ulica, br. 21/a
               81000 Podgorica, Crna Gora
Tel/fax: +382 20 513 687
E-mail: office@gamn.org

Mapa