Građanska alijansa

 • GRAĐANSKA ALIJANSA OBJAVILA GODIŠNJI IZVJEŠTAJ ZA 2017. GODINU

  Građanska alijansa je objavila godišnji izvještaj za 2017. godinu. Read More
 • VRIJEME JE ZA OTVORENU PRIČU O KRONIZMU U CRNOJ GORI

  Zadatak svih nas je da ukažemo na krajnje negativnu praksu pristrasnosti pri dodjeli poslova i ostalih pogodnosti prijateljima ili provjerenim kolegama i stoga smo počeli sa objavljivanjem serije istraživanja na temu kronizma. Read More
 • FORMIRANA XVI GENERACIJA ŠDR

  Tim Škole demokratskog rukovođenja formirao je selekcionu komisiju, nakon što je na konkurs za novu generaciju pristiglo više desetina prijava. Read More
 • ANALIZA PRIMJENE ETIČKIH KODEKSA TUŽILACA,SUDIJA I POLICIJE

  Građanska alijansa je uradila analizu primjene Etičkih kodeksa državnih tužilaca, sudija i policije. Read More
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

SAOPŠTENJE POVODOM PRESUDE SUDA ZA LJUDSKA PRAVA IZ STRAZBURA U SLUČAJU „MIS PAT“

Građanska alijansa (GA) traži od Vrhovnog državnog tužioca i Tužilačkog savjeta da u okviru svojih nadležnosti pokrenu postupak utvrđivanja disciplinske odgovornosti tužilaca koji nijesu sproveli efikasnu istragu u slučaju „Mis pat".

Naime, Sud za ljudska prava iz Strazbura, u poslednjoj presudi protiv Crne Gore, utvrdio je da naša država za slučaj "Mis pat", nije sprovela hitnu i efikasnu istragu o smrti i nestanku grupe Roma iz Srbije, koja se desila u blizini crnogorske obale avgusta 1999. Godine i time je prekršila Evropsku povelju o ljudskim pravima i osnovnim slobodama. Imajući u vidu kontinuitet ovakve prakse i za druga brojna kršenja ljudskih prava gdje tužilaštvo nije sprovelo adekvatnu istragu a prije svega mislimo na brojne slučajeve torture od strane policijskih i zatvorskih službenika, krajnje je vrijeme da odgovorna lica budu sankcionisana. Podsjetićemo i na slučaj Milić/Nikezić u kojem je sud iz Strazbura takođe utvrdio da je izostala adekvatna istraga i dalje procesuiranje odgovornih. Podsjećamo i na loše istrage u procesuiranju ratnih zločina zbog kojih danas ratni zločinci slobodno šetaju ulicama naših gradova.

Posebno ukazujemo da je GA u kontinuitetu pratila procesuiranje slučaja „Mis pat" i ukazivala na neadekvatnu istragu. Ova loša praksa tužilaštva posebno ima negativne posljedice za multietničko društvo kakvo je Crna Gora i kada žrtve pripadaju jednoj od najranjivijih grupa što u ovom trenutku zasigurno jesu Romi. Podsjetićemo i da je ECRI u poslednjem izvještaju istakao da su Romi veoma isključeni iz društva i da njihova integracija u društvo i dalje sporo teče.

Država ne smije imati ovakav odnos prema ugroženim grupama i imajući u vidu da su Romi dvostruko diskriminisani neophodno je da se odmah pokrene pitanje odgovornosti i saopšte imena tužilaca koji su postupali u konkretnom slučaju. Presudom Suda za ljudska prava nastupila je šteta i za državu Crnu Goru pa u tom kontekstu podsjećamo da na osnovu člana 102. Zakona o državnom tužilaštvu za štetu koju stranci u postupku prouzrokuje državni tužilac svojim nezakonitim, nestručnim ili nesavjesnim radom u vršenju tužilačke funkcije, država ima pravo da zahtijeva od tužioca naknadu iznosa isplaćenog stranci u postupku.

S poštovanjem,

Milan Radović,
koordinator programa u GA

Pogledajte

POSLJEDNJE NOVOSTI

NAJČITANIJE

TAGOVI

logo-yihr white logo-35mm white logo-e-balkan white logo-upr

Kontakt

Adresa: Studentska ulica, br. 21/a
               81000 Podgorica, Crna Gora
Tel/fax: +382 20 513 687
E-mail: office@gamn.org

Mapa