Građanska alijansa

 • „ROMA PRIDE“

  Nevladina fondacija Građanska alijansa (GA) održala je 1. oktobra, akciju „Živa biblioteka" u okviru Evropskog antirasističkog pokreta (EGAM http://www.egam.eu) „Roma Pride", u saradnji sa NVO Mladi Romi, Centrom za demokratsku tranziciju (CDT) i NVO Romska organizacija mladih "Koračajte sa nama - Phiren amenca". Read More
 • JAČANJE ODGOVORNOSTI ŽENA I MLADIH U JAVNOM I POLITIČKOM ŽIVOTU

  U periodu od 6. do 8. oktobra u hotelu "Palas" u Petrovcu organizovaće se zajednički seminar Škole demokratskog rukovođenja i Škole političkih studija Savjeta Evrope iz Bosne i Hercegovine. Read More
 • ZAINTERESOVANOST GRAĐANA/KI ZA ČLANSTVO U PARTIJI TRI PUTA VEĆE OD EVROPSKOG PROSJEKA

  Građanska alijansa danas je predstavila istraživanje „Građanska participacija u Crnoj Gori" koje je uradila u saradnji sa De Facto Consultancy. Read More
 • 1
 • 2
 • 3

SAOPŠTENJE ZA MEDIJE

Nevladina fondacija „Građanska alijansa" smatra neophodnim da se osvrne na najaktuelnije sudske postupke u slučaju "Državni udar".

Moramo primijetiti prije svega da je za pohvalu to što su prenosi uživo javnosti doista omogućili uvid u funkcionisanje pravosudnog sistema, no upravo tu leži i razlog za zabrinutost. Naime, problemi u funkcionisanju crnogorskog pravosuđa postali su ogoljeni, te u procesnim radnjama i stručna i laička javnost može naći pregršt nedostataka: od manjka obrazovanja nosilaca bitnih funkcija u pravosuđu do manjakovosti u nivou kulture, pa sve do ozbiljnih nekonzistentnosti u procesu, koji je opterećen čestim mijenjanjem ZKP i uvođenjem tužilačke istrage.

Takođe, ozbiljno smo zabrinuti povodom upitne objektivnosti ključnih ljudi koji su vodili istragu i smatramo da bi stručna javnost trebala dati svoj sud koji je prijeko potreban u danima kad proces klizi u politizaciju i, prečesto, neprimjerene optužbe koje se mogu čuti u sudnici ali i van nje, a koje samo dodatno uzbunjuju i zbunjuju javnost i unose pravnu nesigurnost kod svakog pojedinca u državi.

Nakon odluke Ustavnog suda kojom je utvrđeno da su Mihailu Čađenoviću grubo prekršena ljudska prava i da mu je pritvor neprimjereno produžavan bez zakonskog osnova, te odluke Apelacionog suda koji je ukinuo rješenje o pritvoru, stičemo utisak da je atmosfera oko slučaja "Državni udar" kreirala lavinu nepovjerenja u one institucije koje su dužne da to povjerenje povrate i osnažuju.

Kako drugačije objasniti seriju privođenja lica koja su osumnjičena da su kriminalnim grupama prala određene sume novca dok se akteri ogromnih pronevjera, zloupotrebe službene dužnosti i nemara - šetaju slobodno i pored gomile dokaza koji ih inkriminišu. I ne samo šetaju slobodno, već zauzimaju bitna mjesta u sistemu vlasti. Ne želimo da na kantaru mjerimo težinu djela i proglašavamo neka manje bitnim i ovim putem dajemo podršku da se i najmanje kršenje zakona sankcioniše - ali očekujemo istu energiju u obračunu protiv onih koji su načinili milionske štete u slučajevima KAP, Limenka, Zlatica, Solana, Mercedes, ratnim zločinima i trgovini ljudima.

Pravda je slijepa i ne trpi "veću jednakost" pojedinih. Ona služi kao bastion odbrane od korupcije i nepotizma, kontra je sistemu koji progoni ličnosti i grupe i kontroliše moć pojedinaca koja je pretjerana - a ne da pojedincima daje pretjeranu moć.

Nemamo ni najmanju sumnju da su oni koji se decenijama lažno predstavljaju kao prijatelji Crne Gore (pojavu koju je zvanična Crna Gora dobrano nahranila u prošloj deceniji) imali određene namjere spram naše odluke da se priključimo evro-atlantskoj porodici naroda, a što će se, nadamo se, pokazati kroz sudski postupak. Istovremeno, smatramo da se u procesu dokazivanja ne smije podleći korištenju materijala koji se kao dokazi ne mogu koristiti - što može dovesti u isključivost koja liči na upotrebu institucija sistema za običan politički obračun ili manipulacije "dokazima" u medijima zarad efekta klasičnog spina.

Apelujemo na ključne donosioce odluka i stručnu javnost da iskoriste mehanizme koji su im na raspolaganju i u normalne tokove vrate proces koji se odvija pred javnošću kako posljedice ne bi bile još gore po pravosudni sistem i državu, jer smo na pragu postavljanja opasnog presedana - onog koji prijeti da umjesto državnog udara postane - udar na državu i to od strane onih koji su dužni da je od udara štite.

Zato prekinimo ćutanje i počnimo stručan dijalog, dijalog koji će dovesti do smirivanja strasti u vremenu zapaljive retorike.

Darko Ivanović
Generalni sekretar GA

Pogledajte

POSLJEDNJE NOVOSTI

NAJČITANIJE

TAGOVI

logo-yihr white logo-35mm white logo-e-balkan white logo-upr

Kontakt

Adresa: Studentska ulica, br. 21/a
               81000 Podgorica, Crna Gora
Tel/fax: +382 20 513 687
E-mail: office@gamn.org

Mapa