Građanska alijansa

 • GRAĐANSKA ALIJANSA OBJAVILA GODIŠNJI IZVJEŠTAJ ZA 2017. GODINU

  Građanska alijansa je objavila godišnji izvještaj za 2017. godinu. Read More
 • VRIJEME JE ZA OTVORENU PRIČU O KRONIZMU U CRNOJ GORI

  Zadatak svih nas je da ukažemo na krajnje negativnu praksu pristrasnosti pri dodjeli poslova i ostalih pogodnosti prijateljima ili provjerenim kolegama i stoga smo počeli sa objavljivanjem serije istraživanja na temu kronizma. Read More
 • FORMIRANA XVI GENERACIJA ŠDR

  Tim Škole demokratskog rukovođenja formirao je selekcionu komisiju, nakon što je na konkurs za novu generaciju pristiglo više desetina prijava. Read More
 • ANALIZA PRIMJENE ETIČKIH KODEKSA TUŽILACA,SUDIJA I POLICIJE

  Građanska alijansa je uradila analizu primjene Etičkih kodeksa državnih tužilaca, sudija i policije. Read More
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

SAOPŠTENJE MEDIJIMA

Nakon što je u hrvatskom Saboru počela rasprava povodom Vladinog prijedloga zakona o hrvatskim braniteljima u kom stoji da su "agresiju na Republiku Hrvatsku izvršile Srbija, Crna Gora, JNA i paravojne jedinice iz BiH", smatramo neophodnim da još jednom napomenemo da je suočavanje sa prošlošću proces koji nije ni počeo u Crnoj Gori.

Kako drugacije objasniti stav "primarnih" zagovarača ovog procesa iz NVO sektora koji se zgražavaju nad činjenicom da se naša država opisuje kao agresor na Hrvatsku? Crna Gora jeste bila agresor i to i dalje ostaje najsramnija stranica u njenoj slobodarskoj istoriji u kojoj je uvijek branila svoju teritoriju i slobodarska stremljenja, nikad ne ugrožavajući druge, pogotovo susjede.

Lamentiranje nad "propuštenom prilikom da se sa Hrvatskom razgovara prije nego što je prijedlog Zakona dostavljen Saboru" te skandalozno pozivanje da se "ambasadoru Hrvatske uruči protestna nota" i to od NVO aktivista je ništa drugo do naopaka revizija istorije i njeno besramno friziranje.

Jedno "izražavanje žaljenja" od zvaničnika koji su CG poveli u agresiju i priznanja za doprinos razvoju odnosa glavnim akterima agresije na Hrvatsku devedesetih - dodijeljene od predstavnika hrvatske manjine u CG nijesu nikakav pomak naprijed sve dok zvanična Podgorica ne okrene zrcalo ka sebi i konačno počne lustracija po svim osnovama za ovaj besmisleni čin nezapamćen u našoj istoriji.

Ne postoji formulacija koja u pomenutom prijedlogu Zakona može zaobići saučesništvo Crne Gore i ovakvi napori da se pod bivšu državu podvedu naša nepočinstva su u najmanju ruku bizarni i ne doprinose suočavanju sa prošlošću te cjelokupnom društvu, pa i kolegama iz civilnog sektora treba i mora biti jasno.

Tek potpunom otvorenošću i nazivanjem stvari iz mračnih devedesetih pravim imenom, možemo krenuti dalje u razvoj dobrosusjedskih odnosa jer u evropskoj porodici kojoj stremimo - to je ključni sastojak integracija.

Ajša Hadžibegović
Razvojna direktorica GA

Pogledajte

POSLJEDNJE NOVOSTI

NAJČITANIJE

TAGOVI

logo-yihr white logo-35mm white logo-e-balkan white logo-upr

Kontakt

Adresa: Studentska ulica, br. 21/a
               81000 Podgorica, Crna Gora
Tel/fax: +382 20 513 687
E-mail: office@gamn.org

Mapa