Građanska alijansa

 • VRIJEME JE ZA OTVORENU PRIČU O KRONIZMU U CRNOJ GORI

  Zadatak svih nas je da ukažemo na krajnje negativnu praksu pristrasnosti pri dodjeli poslova i ostalih pogodnosti prijateljima ili provjerenim kolegama i stoga smo počeli sa objavljivanjem serije istraživanja na temu kronizma. Read More
 • FORMIRANA XVI GENERACIJA ŠDR

  Tim Škole demokratskog rukovođenja formirao je selekcionu komisiju, nakon što je na konkurs za novu generaciju pristiglo više desetina prijava. Read More
 • ANALIZA PRIMJENE ETIČKIH KODEKSA TUŽILACA,SUDIJA I POLICIJE

  Građanska alijansa je uradila analizu primjene Etičkih kodeksa državnih tužilaca, sudija i policije. Read More
 • 1
 • 2
 • 3

DRŽAVA NE RADI DOVOLJNO DA SE NOVINARI OSJEĆAJU BEZBIJEDNO

NVO „35 mm", članica Građanske alijanse smatra da je usvajanje žalbe na Ustavnom sudu povodom nedjelotvorne istrage pokušaja ubistva novinara Tufika Softića - znak ohrabrenja i satisfakcija ne samo za Softića već i cjelokupnu medijsku zajednicu.

Tako je i zvanično potvrđeno da je Softiću povrijeđeno pravo iz Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda. Ovo je i opomena nedjelotvornom tužilačkom i policijskom sistemu i ujedno poziv da se pred lice pravde izvedu odgovorni za niz propusta koji su sada i zvanično sankcionisani. Država, prosto, nije uradila dovoljno i ne radi dovoljno da se novinari osjećaju bezbijedno i stoga je ova presuda značajna kao ohrabrenje novinarima da ne dozvole da u zaborav odu svi propusti organa vlasti i da budu uporni u borbi za njihova prava jer već za nekoliko mjeseci zastarijeva nekoliko slučajeva napada na predstavnike sedme sile.

Ohrabrujemo tužilaštvo da ponovo pokrene istragu povodom ugrožavanja Softića i sankcioniše odgovorne.

NVO „35mm" je u procesu kreiranja dokumentarnog filma o napadima na novinare, i povezanim istragama a sve u saradnji sa istaknutim novinarima i žrtvama - kako bi ostavili trajan podsjetnik na represiju i propuste koji će jednom za svagda, nadamo se, ostati iza nas.

Kristina Ćetković
Koordinatorka medijskog programa

Pogledajte

POSLJEDNJE NOVOSTI

NAJČITANIJE

TAGOVI

logo-yihr white logo-35mm white logo-e-balkan white logo-upr

Kontakt

Adresa: Studentska ulica, br. 21/a
               81000 Podgorica, Crna Gora
Tel/fax: +382 20 513 687
E-mail: office@gamn.org

Mapa