Građanska alijansa

 • VRIJEME JE ZA OTVORENU PRIČU O KRONIZMU U CRNOJ GORI

  Zadatak svih nas je da ukažemo na krajnje negativnu praksu pristrasnosti pri dodjeli poslova i ostalih pogodnosti prijateljima ili provjerenim kolegama i stoga smo počeli sa objavljivanjem serije istraživanja na temu kronizma. Read More
 • FORMIRANA XVI GENERACIJA ŠDR

  Tim Škole demokratskog rukovođenja formirao je selekcionu komisiju, nakon što je na konkurs za novu generaciju pristiglo više desetina prijava. Read More
 • ANALIZA PRIMJENE ETIČKIH KODEKSA TUŽILACA,SUDIJA I POLICIJE

  Građanska alijansa je uradila analizu primjene Etičkih kodeksa državnih tužilaca, sudija i policije. Read More
 • 1
 • 2
 • 3

REAGUJ I MIJENJAJ SVIJET

Iako misliš da ne možeš promijeniti pogrešne stvari probaj i inspiriši druge – poruka je učenika i učenica škole za srednje i više stručno obrazovanje „Sergije Stanić" iz Podgorice njihovim vršnjacima i vršnjakinjama.

Obuku za vršnjačke edukatore/ke u okviru projekta „Montenegro without hate", juče i danas pohađalo je 23 učenika/ce pomenute škole. Oni su na dvodnevnom seminaru učili teorijski i praktično o ulozi učenika/ca u prevenciji i brobi protiv govora mržnje na internetu od pedagogice Vanje Rakočević iz Volonterskog kluba Gimnazije „Slobodan Škerović" i koordinatorke medijskog programa Kristine Ćetković iz NVO „35mm".

Kada je u pitanju govor mržnje i nasilje srednjoškolci ustanove "Sergije Stanić" smatraju da su ovo pojave raširene ne samo kod nas nego i u svijetu.

"Govor mržnje, to je loša stvar, ona nam u društvu pravi dar-mar", poručuju učenici/e pomenute podgoričke škole i dodaju "ako nasilje trpiš, pomoć potraži, legislativa o pravima i dalje važi".

Osim omladine koja se obrazuje u Podgorici, obuku će u narednom periodu proći i učenici/ce iz Bara, Ulcinja i Tuzi, nakon čega će sami biti osnaženi da prenose znanje i vještine vršnjacima/kinjama.

NVO „35mm" u saradnji sa volonterskim klubovima gimnazija „Slobodan Škerović" iz Podgorice i „25. maj" iz Tuzi, kroz projekat „Montenegro without hate" radi na podizanju svijesti i razvoju vještina i znanja potrebnih za ideju zajednica bez mržnje. Projekt će biti realizovan od 1. oktobra 2017. do 30. aprila 2018. godine i finansiran je od Savjeta Evrope.

Glavni cilj pomenutog projekta jeste obrazovanje mladih o stigmatizaciji i diskriminaciji po etničkoj pripadnosti, religiji, nacionalnosti, polu, rodu i drugim osnovama. Želimo da istražimo kako mladi ljudi vide moguća rješenja i koga vide kao „heroje" koji mogu doprinijeti borbi protiv ksenofobije – strahu od drugih koji su različiti. Konačno, projekat će takođe podići svijest javnosti o idejama mladih o vrijednostima i izazovima života u multikulturalnoj Crnoj Gori.

Pogledajte

POSLJEDNJE NOVOSTI

NAJČITANIJE

TAGOVI

logo-yihr white logo-35mm white logo-e-balkan white logo-upr

Kontakt

Adresa: Studentska ulica, br. 21/a
               81000 Podgorica, Crna Gora
Tel/fax: +382 20 513 687
E-mail: office@gamn.org

Mapa