Građanska alijansa

 • VRIJEME JE ZA OTVORENU PRIČU O KRONIZMU U CRNOJ GORI

  Zadatak svih nas je da ukažemo na krajnje negativnu praksu pristrasnosti pri dodjeli poslova i ostalih pogodnosti prijateljima ili provjerenim kolegama i stoga smo počeli sa objavljivanjem serije istraživanja na temu kronizma. Read More
 • FORMIRANA XVI GENERACIJA ŠDR

  Tim Škole demokratskog rukovođenja formirao je selekcionu komisiju, nakon što je na konkurs za novu generaciju pristiglo više desetina prijava. Read More
 • ANALIZA PRIMJENE ETIČKIH KODEKSA TUŽILACA,SUDIJA I POLICIJE

  Građanska alijansa je uradila analizu primjene Etičkih kodeksa državnih tužilaca, sudija i policije. Read More
 • 1
 • 2
 • 3

KAKO DA SLAVE ONI KOJI STRIJEPE?

Još jedan Dan novinara naši medijski partneri i saradnici, i uopšte svi koji su se u Crnoj Gori latili pera, dočekuju u strijepnji po sopstvenu sigurnost, imovinu i u krajnjem živote.

Sa druge strane, ako tome dodate tomove ispisane povodom pritisaka na uređivačku politiku Javnog servisa, brutalno kršenje standarda na koje ćute nadležni, pogotovo AEM, dobijamo sivu razglednicu stanja u esnafu koji bi trebao da daje ključni okvir za portret demokratije u Crnoj Gori.

U godini koja je do srži ogolila potrebu vlasti da „dovode u red" sve medije koji odbijaju da budu partijsko glasilo tako što se u kabinetima van zvaničnih tokova prekrajaju strukture savjeta AEM i RTCG i konsekventnom smjenom neposlušnih - jasno je da je sve prepušteno etici pojedinaca koji treba da se časno odupru ovim pritiscima zvaničnika.

Podsjećamo opet da iskrene i prave demokratije u jednoj zemlji ne može biti sve dok vlast na bilo koji način pokušava da kontroliše slobodu medija.

S toga Dan novinara čestitamo onima koji se još uvijek časno bave pozivom koji su izabrali kao svoj životni a političarima poručujemo da je vrijeme da prihvate odgovornost koju njihov poziv nosi i nauče da se nose sa pravom javnosti da zna. To, nasvetije pravilo demokratije upravo ne interesuje one koje svoje karijere zasnivaju na udvaranju toj istoj javnosti. Srećan Dan novinara koji svetu dužnost održavanja luče demokratije moraju da mijenjaju za održavanje gole egzistencije i osnovnih ljudskih prava.

Kristina Ćetković
Koordinatorka medijskog programa

Pogledajte

POSLJEDNJE NOVOSTI

NAJČITANIJE

TAGOVI

logo-yihr white logo-35mm white logo-e-balkan white logo-upr

Kontakt

Adresa: Studentska ulica, br. 21/a
               81000 Podgorica, Crna Gora
Tel/fax: +382 20 513 687
E-mail: office@gamn.org

Mapa