Građanska alijansa

 • VRIJEME JE ZA OTVORENU PRIČU O KRONIZMU U CRNOJ GORI

  Zadatak svih nas je da ukažemo na krajnje negativnu praksu pristrasnosti pri dodjeli poslova i ostalih pogodnosti prijateljima ili provjerenim kolegama i stoga smo počeli sa objavljivanjem serije istraživanja na temu kronizma. Read More
 • FORMIRANA XVI GENERACIJA ŠDR

  Tim Škole demokratskog rukovođenja formirao je selekcionu komisiju, nakon što je na konkurs za novu generaciju pristiglo više desetina prijava. Read More
 • ANALIZA PRIMJENE ETIČKIH KODEKSA TUŽILACA,SUDIJA I POLICIJE

  Građanska alijansa je uradila analizu primjene Etičkih kodeksa državnih tužilaca, sudija i policije. Read More
 • 1
 • 2
 • 3

VRIJEME JE ZA OTVORENU PRIČU O KRONIZMU U CRNOJ GORI

Zadatak svih nas je da ukažemo na krajnje negativnu praksu pristrasnosti pri dodjeli poslova i ostalih pogodnosti prijateljima ili provjerenim kolegama i stoga smo počeli sa objavljivanjem serije istraživanja na temu kronizma.

Tekstovi novinara i novinarki različitih medijskih kuća, nezavisnih novinara, kao i građana i aktivista, ukazivaće na boljku koja je itekako zahvatila sve pore crnogorskog društva – kronizam. Pomenuti tekstovi će sve do kraja februara biti objavljivani u različitim medijima a na društvenim mrežama će ih pratiti i infografici.

kronizam-final1

Nakon objave svih tekstova, NVO „35mm" će organizovati i javnu debatu na temu kronizma sa predstavnicima relevatnih institucija i organizacija, kako domaćih tako i inostranih.

Projektom „Pravednost a ne pristrasnost – iskorijenimo kronizam!" želimo da uspostavimo i izgradimo kapacitet mreže nevladinih organizacija, medija i pojedinaca koji će biti zainteresovani za istraživanje pitanja vezanih za kronizam na lokalnom i nacionalnom nivou i koji će preuzeti proaktivnu ulogu u iskorijenjivanju istog.

Do sada smo uspostavili mrežu „Bez kronizma" – koja je i dalje otvorena za sve aktiviste koji žele da se priključe a zainteresovani su za temu kronizma, njegovog prepoznavanja i borbe protiv raznih oblika koruptivnih aktivnosti; jednodnevni trening na temu kronizma u Crnoj Gori; potom i seriju istraživanja o praksi pristrasnosti pri dodjeli poslova koje objavljuju relevantni mediji.

kronizam-final2

Ovo je tema oko koje se mora razviti javni dijalog kako bi se uklonile njene negativne posljedice koje opterećuju naše društvo u cjelini.

Projekat „Fairness and not bias – Eradicate cronyism!" (Pravednost a ne pristrasnost – iskorijenimo kronizam!) se realizuje se u okviru projekta "Accountability, Technology and Institutional Openness Network in South East Europe – ACTION SEE" koji sprovode Metamorphosis Foundation, Westminster Foundation for Democracy, CRTA – Center for Research, Transparency and Accountability, Citizens Association Why not?, Center for Democratic Transition, Open Data Kosovo (ODK) I Levizja Mjaft!

Darko Ivanović
Osnivač NVO „35mm"

kronizam-zaglavlje

Pogledajte

POSLJEDNJE NOVOSTI

NAJČITANIJE

TAGOVI

logo-yihr white logo-35mm white logo-e-balkan white logo-upr

Kontakt

Adresa: Studentska ulica, br. 21/a
               81000 Podgorica, Crna Gora
Tel/fax: +382 20 513 687
E-mail: office@gamn.org

Mapa