Građanska alijansa

 • GRAĐANSKA ALIJANSA OBJAVILA GODIŠNJI IZVJEŠTAJ ZA 2017. GODINU

  Građanska alijansa je objavila godišnji izvještaj za 2017. godinu. Read More
 • VRIJEME JE ZA OTVORENU PRIČU O KRONIZMU U CRNOJ GORI

  Zadatak svih nas je da ukažemo na krajnje negativnu praksu pristrasnosti pri dodjeli poslova i ostalih pogodnosti prijateljima ili provjerenim kolegama i stoga smo počeli sa objavljivanjem serije istraživanja na temu kronizma. Read More
 • FORMIRANA XVI GENERACIJA ŠDR

  Tim Škole demokratskog rukovođenja formirao je selekcionu komisiju, nakon što je na konkurs za novu generaciju pristiglo više desetina prijava. Read More
 • ANALIZA PRIMJENE ETIČKIH KODEKSA TUŽILACA,SUDIJA I POLICIJE

  Građanska alijansa je uradila analizu primjene Etičkih kodeksa državnih tužilaca, sudija i policije. Read More
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

APEL PREMIJERU DUŠKU MARKOVIĆU ZA INTEZIVIRANJE EVROPSKIH INTEGRACIJA

Poštovani gospodine Markoviću,

Crna Gora se nalazi pred prekretnicom jer se kao nikada do sada na našem EU putu osjeća kriza evropskih vrijednosti - političkih, ekonomskih i socijalnih impulsa koji su nekada bili jedinstveni i nepokolebljivi. Crna Gora je imala jasan cilj – članstvo u Evropskoj uniji, gdje sa pravom pripada.

Stoga, iz društvenog konsenzusa u kom su evropske integracije bile prioritet, ovaj apel Vam šaljemo u vrijeme kada je proces pridruživanja usporen iz više razloga: izbornih procesa u državi, nepostojanja političkog dijaloga i obezglavljene pregovaračke strukture. Sve ovo dešava se u trenutku kada i predsjednik Evropske komisije, gospodin Junker jasno ukazuje na činjenicu da nijesmo lideri u EU integracijama u regionu.

Kada je izvjesno da nećemo biti članica EU prije 2025. godine, kada je Vlada priznala početničku grešku u tumačenju zakona koja nije bila "rezultat namjere" već reklo bi se diletantskog odnosa prema propisima, i tako ostala bez ministra evropskih poslova i glavnog pregovarača, Aleksandra Andrije Pejovića, za koga je Agencija za sprječavanje korupcije dala mišljenje da je bio u konfliktu interesa, upućujemo Vam apel sa zahtjevom da što prije predložite glavnog pregovarača i donesete odluku o budućoj strukturi i kadrovskim rješenjima koji će voditi pregovarački proces. Nadamo se da ćete na to mjesto postaviti dokazanog stručnjaka, politički neostrašćenog profesionalca koji će biti sposoban da odmah nastavi pristupni proces i okupi tim kredibilnih ljudi.

Ovo je posebno važno jer Crna Gora, ne samo što je izgubila lidersku poziciju, nego je opterećuju i konstantne opomene iz EU porodice o neophodnosti očuvanja medija od političkog uticaja, konkretnih rezultata na polju vladavine prava, depolitizacije javnih službi i optimizacije državne administracije. Međutim, poruke EU u nedavno usvojenoj Strategiji proširenja za zemlje Zapadnog Balkana mnogo su oštrije i stoga je ovaj apel zadržao isti fon: ubrzajte procese, konsolidujte snage i radite na pročišćenju i proširenju puta ka EU, snažno se oslanjajući na sve društvene aktere, a pogotovo civilni sektor.

Uporedo sa ovim procesom inteziviranja pregovaračkog procesa, podjednako važno je raditi na snižavanju tenzija i stvaranju uslova za povratak cijele opozicije u Skupštinu. Kao osoba sa najvećom odgovornošću i uticajem, upravo od Vas imamo najveća očekivanja, da osim poziva na dijalog, učinite i konkretne poteze, poput reakcije na zloupotrebe na koje ukazuje opozicija i slične poteze koje bi drugoj strani pokazale iskrenost Vaših poziva na dijalog.

Jedino u tim uslovima ćemo narednih godinu i po moći da se posvetimo konkretnim rezultatima u oblasti vladavine prava i ljudskih prava, i u konačnom zatvaranje poglavlja 23 i 24. Jedino na taj način možemo i očekivati uspješno okončanje procesa tranzicije društva u demokratsko.

Pogledajte

POSLJEDNJE NOVOSTI

NAJČITANIJE

TAGOVI

logo-yihr white logo-35mm white logo-e-balkan white logo-upr

Kontakt

Adresa: Studentska ulica, br. 21/a
               81000 Podgorica, Crna Gora
Tel/fax: +382 20 513 687
E-mail: office@gamn.org

Mapa