Građanska alijansa

 • KONKURS ZA XVI GENERACIJU ŠDR

  Škola demokratskog rukovođenja poziva zainteresovane kandidate/kinje da se prijave za učešće u godišnjem programu ŠDR-a u 2018. godini. Read More
 • ANALIZA PRIMJENE ETIČKIH KODEKSA TUŽILACA,SUDIJA I POLICIJE

  Građanska alijansa je uradila analizu primjene Etičkih kodeksa državnih tužilaca, sudija i policije. Read More
 • POTRAGOM ZA LJUDSKIM PRAVIMA SVE DO BERLINA

  U znak obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava, Građanska alijansa, u saradnji sa institucijom Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore i Delegacijom Evropske unije u Crnoj Gori, organizuje Potragu za ljudskim pravima za srednjoškolce/ke i njihove nastavnike/ce, koja će biti realizovana u Podgorici 7. decembra 2017. godine sa početkom u 10 časova u prostorijama EU Info centra. Read More
 • 1
 • 2
 • 3

MONITORING VIŠIH SUDOVA MAJ/JUN 2013.

Nasi monitori preselili su se u sudnice viših sudova u Podgorici i Bijelom Polju, gdje su proveli gotovo 250 sati. Ispratili su 89 suđenja, koja su u prosjeku trajala 157 minuta.

Da je bezbjednost u višim sudovima idealno za sve gradjane svjedoci podatak da u zanemarljivih 1 odsto slučajeva građani po ulasku - nijesu prolazili kontrolu. Ipak, sa pretresanjem zena gotovo ista slika u 17 odsto slucajeva- jer umjesto policajki, kako je predvidjeno zakonom – pretresaju ih muskarci.

U Bijelom Polju, za pocetak, prilaz pravdi znatno je otezan osobama sa invaliditetom, koji nemaju rampu za pristup sudu.

Na praksu koju su, nakon nasih stalnih opominjanja, iskorijenili osnovni sudovi , naisli smo i u visim. Ali, u samo 6 odsto slucajeva stranke ne ulaze istovremeno u sudnicu.

Stavka koja znatno usporava rad i efikasnost sudova, te prazni drzavnu kasu, svakako je i odgadjanje pretresa, sto su nasi monitori zabiljezili u 22 odsto slucajeva.

Najčešće su izostajali advokati, koji bas kao i ostale stranke koje su izbjegle susret sa pravdom , u gotovo 40 odsto slucajeva nijesu opravdali odsustvo.

Sudija je dva put ovakvo krsenje zakona kaznio. A za one koji su se uredno odazvali pozivu, u 13 odsto slucajeva nije bilo mjesta za sjedenje.

Za razliku od osnovnih , visi sudovi, sudeci po zabiljeskama monitora, imaju odlicnu saradnju sa organima reda. Policija je bez izuzetka sprovela svaki nalog suda. Zadovoljni su bili i optuzeni, bar u onom dijelu koji se odnosi na dodijeljenog branioca po sluzbenoj duznosti. Ni jedan od njih nije trazio opoziv svog opunomocenika.

Monitoring viših sudova - prezentacija

Pogledajte

POSLJEDNJE NOVOSTI

NAJČITANIJE

TAGOVI

logo-yihr white logo-35mm white logo-e-balkan white logo-upr

Kontakt

Adresa: Studentska ulica, br. 21/a
               81000 Podgorica, Crna Gora
Tel/fax: +382 20 513 687
E-mail: office@gamn.org

Mapa