Građanska alijansa

 • KONKURS ZA XVI GENERACIJU ŠDR

  Škola demokratskog rukovođenja poziva zainteresovane kandidate/kinje da se prijave za učešće u godišnjem programu ŠDR-a u 2018. godini. Read More
 • ANALIZA PRIMJENE ETIČKIH KODEKSA TUŽILACA,SUDIJA I POLICIJE

  Građanska alijansa je uradila analizu primjene Etičkih kodeksa državnih tužilaca, sudija i policije. Read More
 • POTRAGOM ZA LJUDSKIM PRAVIMA SVE DO BERLINA

  U znak obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava, Građanska alijansa, u saradnji sa institucijom Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore i Delegacijom Evropske unije u Crnoj Gori, organizuje Potragu za ljudskim pravima za srednjoškolce/ke i njihove nastavnike/ce, koja će biti realizovana u Podgorici 7. decembra 2017. godine sa početkom u 10 časova u prostorijama EU Info centra. Read More
 • 1
 • 2
 • 3

RAD U JAVNOM INTERESU

Građanska alijansa pozdravlja potpisivanje sporazuma između Ministarstva pravde sa opštinama Podgorica, Cetinje, Danilovgrad, Herceg Novi i Kotor čime je napravljen prvi veoma važan korak da izvršenje kazne rada u javnom interesu zaživi.

Iako crnogorsko zakonodavstvo poznaje ovu vrstu sankcije jer je Krivičnim zakonikom u članu 33. jedna od vrsta kazni i predviđao rad u javnom interesu on nikada nije zaživio upravo iz tog razloga jer njihova realizacija nije bila moguća bez jednog ovakvog sporazuma, ali i sudije su veoma rijetko odlucivali na ovu sankciju.

Višestruki su benefiti ovakvog sporazuma i raduje da je država to konačno prepoznala i odlučila da napravi prve korake u stimlulisanju primjene ovog instituta. Benefiti su smanjenje zatvorske populacije a samim tim i mogućnosti za bolje uslove ostalih lica koja izdržavaju kaznu u zatvoru , smanjenje troškova države za izdržavanje takvih lica dok su u zatvoru, preko koristi za društvo, kroz posao koje ova lica rade u javnom interesu i njihovu resocijalizaciju i izbjegavanje negativnog uticaja kroz komunikaciju sa licima osudjenim za teža krivična djela. Prepoznajući ovaj sporazum kao veoma važnu kariku u realizaciji instituta alternativnih sankcija a koji kao takvi postoje već nekih dvesta godina u pojedinim zemljama zapadne evrope apelujemo da se što prije usvoji legislativa u vezi alternativnih sankcija kao i da se što vise Opština uključe u ovaj projekat naročito na sjeveru Crne Gore.

Nadamo se da će se ubrzati i usvajnje legislative u ovoj oblasti, čime bi ovaj sistem bio konačno zaokruzen.

Pozivamo civilni sektor i akademsku javnost da već sada počne sa promocijom ovih instituta, kako bi što prije zaživjela u našoj parksi, jer je trenutno svega 20-tak slučajeve izricanja ove vrste kazne.

Zoran Vujičić
Koordinator programa Vladavina prava

Pogledajte

POSLJEDNJE NOVOSTI

NAJČITANIJE

TAGOVI

logo-yihr white logo-35mm white logo-e-balkan white logo-upr

Kontakt

Adresa: Studentska ulica, br. 21/a
               81000 Podgorica, Crna Gora
Tel/fax: +382 20 513 687
E-mail: office@gamn.org

Mapa