Građanska alijansa

 • KONKURS ZA XVI GENERACIJU ŠDR

  Škola demokratskog rukovođenja poziva zainteresovane kandidate/kinje da se prijave za učešće u godišnjem programu ŠDR-a u 2018. godini. Read More
 • ANALIZA PRIMJENE ETIČKIH KODEKSA TUŽILACA,SUDIJA I POLICIJE

  Građanska alijansa je uradila analizu primjene Etičkih kodeksa državnih tužilaca, sudija i policije. Read More
 • POTRAGOM ZA LJUDSKIM PRAVIMA SVE DO BERLINA

  U znak obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava, Građanska alijansa, u saradnji sa institucijom Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore i Delegacijom Evropske unije u Crnoj Gori, organizuje Potragu za ljudskim pravima za srednjoškolce/ke i njihove nastavnike/ce, koja će biti realizovana u Podgorici 7. decembra 2017. godine sa početkom u 10 časova u prostorijama EU Info centra. Read More
 • 1
 • 2
 • 3

POVODOM 15 GODINA OD POTAPANJA BRODA MISS PAT

Građanska alijansa podsjeća javnost da se 16. avgusta navršava 15 godina od tragedije poznate kao „Mis Pat“. Brod “Mis Pat” potonuo je u crnogorskim teritorijalnim vodama odnoseći sa sobom u smrt zvanično 35 osoba, mahom Roma, od kojih je identifikovano svega 13. Brod, registrovan za prevoz svega šest osoba i dva člana posade, bio je ukrcan sa oko sedamdesetak osoba.

Osumnjičeni A.G., R.B., I.B. ,R.H. , J.N. ,G.Đ. , S.B., su optuženi da su raseljenim Romima sa Kosova obećali prevoz do Italije, uz novčanu naknadu. Broj žrtava nikada nije utvrđen jer nije organizovana koordinisana spasilačka pretraga. Brod nikada nije ni izvučen sa dna što je bilo od suštinske važnosti kao dokazni materijal, a mnogi Romi vode se kao nestali. Do danas niko nije odgovarao.

Građanska alijansa najoštrije osuđuje sistematsko zataškavanje ovog slučaja i pozivamo prvenstveno Delegaciju Evropske unije da kroz pristupne prigovore insistira na sveobuhvatnom istraživanju slučaja i kažnjavanju svih onih koji su vršili opstrukciju slučaja. GA zahtijeva da se proces konačno odgovorno i profesionalno vodi, da se što hitnije donese prvostepena presuda i da se krivci kazne. Pozivamo nadležne državne organe da hitno istraže ko je opstruirao ovaj slučaj i da sankcionišu sve odgovorne u skladu sa Zakonom.

Ako krenemo hronološki, vidimo da kroz „pravna spinovanja“ država opstruira ovaj slučaj od samog početka, želeći da se ovaj slučaj zaboravi, a odgovorni ne kazne. Naime, postupak je pokrenut u Osnovnom sudu u Baru, u avgustu 1999. godine. Istraga traje skoro četiri godine. Suđenje je započeto tek u februaru 2003. godine. Nakon nekoliko godina suđenja, zamjenik tužioca u Baru mijenja pravnu kvalifikaciju krivičnog djela pa umjesto “iz nehata", navodi da je krivično djelo izvršeno "sa umišljajem". Počinje nova istraga. Spisi predmeta, aprila 2004. godine, dolaze u podgorički Viši sud. Više od dvije godine traje istraga, nakon čega, krajem oktobra 2006. godine, tužilac podiže optužnicu protiv okrivljenih za „teško djelo protiv opšte sigurnosti". Na glavnom pretresu održanom septembra 2009. godine, sudija odlaže suđenje na neodređeno jer odbrana traži da se optužnica prevede na romski jezik. Sudija kasnije prelazi u Apelacioni sud Crne Gore, pa predmet prelazi u ruke drugog sudije. Nedugo potom, taj sudija iz Višeg suda je vraćen u Osnovni sud u Podgorici. Predmet ponovo čeka. Zadužuje ga tada novoizabrani sudija Višeg suda. Suđenje je odloženo za kraj februara 2011. godine. Pretres počinje iznova a naznake da će se donijeti prvostepena presuda nema na vidiku iako je od tragedije prošlo 15 godina.

Na kraju, ovo je primjer kako se „neefikasan pravni sistem“ grubo zloupotrebljava, što ima za cilj da se protokom vremena zaboravi ova tragedija i odgovornost za istu. Možemo li uzroke tražiti u tome da su akteri ove tragedije prisutni u životu u Crnoj Gori jer napadaju najviše funkcionere lokalnih samouprava ili zato što su aktivni u izbornim procesima ili zato što neko misli da život Roma manje vrijedi od nekog ko to nije?

Zoran Vujičić
GA, koordinator programa vladavine prava

Pogledajte

POSLJEDNJE NOVOSTI

NAJČITANIJE

TAGOVI

logo-yihr white logo-35mm white logo-e-balkan white logo-upr

Kontakt

Adresa: Studentska ulica, br. 21/a
               81000 Podgorica, Crna Gora
Tel/fax: +382 20 513 687
E-mail: office@gamn.org

Mapa