Građanska alijansa

 • „ROMA PRIDE“

  Nevladina fondacija Građanska alijansa (GA) održala je 1. oktobra, akciju „Živa biblioteka" u okviru Evropskog antirasističkog pokreta (EGAM http://www.egam.eu) „Roma Pride", u saradnji sa NVO Mladi Romi, Centrom za demokratsku tranziciju (CDT) i NVO Romska organizacija mladih "Koračajte sa nama - Phiren amenca". Read More
 • JAČANJE ODGOVORNOSTI ŽENA I MLADIH U JAVNOM I POLITIČKOM ŽIVOTU

  U periodu od 6. do 8. oktobra u hotelu "Palas" u Petrovcu organizovaće se zajednički seminar Škole demokratskog rukovođenja i Škole političkih studija Savjeta Evrope iz Bosne i Hercegovine. Read More
 • ZAINTERESOVANOST GRAĐANA/KI ZA ČLANSTVO U PARTIJI TRI PUTA VEĆE OD EVROPSKOG PROSJEKA

  Građanska alijansa danas je predstavila istraživanje „Građanska participacija u Crnoj Gori" koje je uradila u saradnji sa De Facto Consultancy. Read More
 • 1
 • 2
 • 3

OTVORENO PISMO POVODOM AKTUELNOG POMILOVANJA EDINU HAMZIĆU

Poštovani predsjedniče Vujanoviću,

Obraćamo Vam se povodom odluke o pomilovanju, broj 0-363 od 04.04.2016. kojom ste pomilovali vozača ministra za ljudska i manjinska prava Suada Numanovića, Edina Hamzića.

Smatramo da ste tim činom izašli na teren zloupotrebe ovog instituta i postali dio mašinerije koja zloupotrebama svojih ovlašćenja proizvodi volontere za preuzimanje krivične odgovornosti, koji osim osuda javnosti, na kraju, neće snositi nikakve posljedice.

Gospodine Vujanoviću, možda je trenutak da razmislite o povlačenju sa javne scene. To nijeste uradili ni dok ste bili ministar u Vladi za vrijeme ratnih zločina na teritoriji Crne Gore, niti kada ste čitali anonimna pisma protiv poslanika LSCG u Skupštini, niti nakon toga što ste porodicu zaposlili na najbolje plaćenim pozicijama u državi, niti kada ste dobili mogućnost za treći mandat na mjestu predsjednika, niti kada ste kao predsjednik učestvovali u partijskim aktivnostima, niti kada je konstatovano da u svom mandatu nijeste ostvarili ni minimum saradnje sa NVO sektorom...Uspjeli ste da izgradite imidž skromnog javnog funkcionera, na osnovu slučajeva poput onoga kada ste stopirali da bi stigli u Pljevlja, ali nijeste saopštili da ste prethodno letjeli helikopterom.

No, sada je riječ o pomilovanjima, pa samo da Vas podsjetimo na par detalja: u izbornoj godini ste imali tri do četiri puta više pomilovanja nego u ostalim godinama, pomilovali ste i kriminalce iz oblasti organizovanog kriminala. Pomilovali ste u odnosu na, recimo Hrvatsku ili Srbiju koje su i brojčano i teritorijalno veće zemlje, višestruko veći broj osuđenika, a uz to procenat odobrenih zahtjeva za pomilovanje je u Vašem slučaju mnogo veći u poređenju sa regionom i to sve pri generalnim amnestijama koje je država davala.

Gospodine Vujanoviću, svjesni smo da možete biti mirni, jer je javno mnjenje i politička kultura građana u Crnoj Gori na niskom nivou, pa se ne može očekivati neka snažnija reakcija, poput one u Makedoniji, gdje su građani burno reagovali na amnestiju političkih aktivista, ali i u Crnoj Gori se procesi odvijaju u pozitivnom pravcu, pa je za očekivati da sve pobrojane stvari ne ostanu nezapamćene.

S poštovanjem,

Boris Raonić
Programski direktor Građanske alijanse

Pogledajte

POSLJEDNJE NOVOSTI

NAJČITANIJE

TAGOVI

logo-yihr white logo-35mm white logo-e-balkan white logo-upr

Kontakt

Adresa: Studentska ulica, br. 21/a
               81000 Podgorica, Crna Gora
Tel/fax: +382 20 513 687
E-mail: office@gamn.org

Mapa