Građanska alijansa

 • KONKURS ZA XVI GENERACIJU ŠDR

  Škola demokratskog rukovođenja poziva zainteresovane kandidate/kinje da se prijave za učešće u godišnjem programu ŠDR-a u 2018. godini. Read More
 • ANALIZA PRIMJENE ETIČKIH KODEKSA TUŽILACA,SUDIJA I POLICIJE

  Građanska alijansa je uradila analizu primjene Etičkih kodeksa državnih tužilaca, sudija i policije. Read More
 • POTRAGOM ZA LJUDSKIM PRAVIMA SVE DO BERLINA

  U znak obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava, Građanska alijansa, u saradnji sa institucijom Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore i Delegacijom Evropske unije u Crnoj Gori, organizuje Potragu za ljudskim pravima za srednjoškolce/ke i njihove nastavnike/ce, koja će biti realizovana u Podgorici 7. decembra 2017. godine sa početkom u 10 časova u prostorijama EU Info centra. Read More
 • 1
 • 2
 • 3

DR VEDRAN DŽIHIĆ NOVI JE ČLAN SAVJETA GRAĐANSKE ALIJANSE

Dr Vedran Džihić novi je član Savjeta Građanske alijanse, čime će naša težnja da Crna Gora bude građansko i demokratsko društvo, zasnovano na vladavini prava, biti obogaćena znanjem i iskustvom regionalnog eksperta.

Dr Vedran Džihić je profesor asistent na Fakultetu Političkih nauka Univerziteta u Beču, kao i ko-direktor Centra za napredne studije – CAS. Takođe je i nerezidentni viši saradnik na Center for Transatlantic Relation, School of Advanced International Studies Džon Hopkins Univerziteta u Vašingtonu u Sjedinjenim Američkim Državama.

Viši je stručni savjetnik na OIIP - Austrian Institute for International Affairs, kao i predavač na postdiplomskim master studijama „Balkan-Studies" i „Bečki master ljudskih prava" u Beču.

Vedran Džihić je rođen 1976. godine u Prijedoru. Pohađao je Gimnaziju u Prijedoru do 1992. godine, te potom AHS Gymnasium Kurzwiese u austrijskom gradu Eisenstadtu 1995. godine. Na Univerzitetu u Beču je diplomirao i magistrirao političke nauke, komunikološke nauke i istoriju 1999. godine. Na istom univerzitetu je i 2008. godine odbranio doktorsku disertaciju pod naslovom „Ethnonationalism revisited: ethno-politics and ethnic statehood in Bosnia and Herzegovina". Mentori su mu bili Rainer Bauböck (European Institute, Florence), Helmut Kramer (University of Vienna) i Dieter Segert (University of Vienna).

Vedran-Dzihic

Bavi se novinarstvom i uredništvom, javnim radom, upravljanjem projektima. Iniciirao je, pripremao i vodio konferencije i radionice u Austriji, Njemačkoj, Švicarskoj, Hrvatskoj, BiH, Srbiji, Belgiji, na Kosovu, u SAD-u, Kini.

Dr Džihić objavio je četiri monografije/knjige, od kojih je „Kosovo-Bilanz" prevedena na kineski jezik i nagrađena prestižnom nagradom Bruno Kreisy. Do sada je uredio i izdao trinaest knjiga. Objavio je mnogobrojne naučno-istraživačke radove u stručnim knjigama i časopisima na engleskom, njemačkom te bosanskom, hrvatskom i srpskom jeziku. Redovno je učestovao na konferencijama i oglašavao se u štampanim i elektronskim medijima u Austriji, Njemačkoj, SAD-u, Britaniji, BiH, Srbiji, Hrvatskoj, Kosovu, Španiji, Italiji, Francuskoj, Japanu.

Dr Vedran Džihić govori bosanski, hrvatski, srpski, njemački, engleski i ruski jezik.

Pogledajte

POSLJEDNJE NOVOSTI

NAJČITANIJE

TAGOVI

logo-yihr white logo-35mm white logo-e-balkan white logo-upr

Kontakt

Adresa: Studentska ulica, br. 21/a
               81000 Podgorica, Crna Gora
Tel/fax: +382 20 513 687
E-mail: office@gamn.org

Mapa