Unesite ključnu riječ

Web glasač

Izbori za predsjednika Crne Gore 2023.

Predstavljamo Vam Web glasač koji se sastoji od 14 pitanja/tvrdnji iz četiri ključne oblasti: unutrašnja politika, spoljna politika, ekonomija i društvo. Molimo Vas da odgovorite sa “slažem se” ili “ne slažem se”.

Isti ovaj upitnik prethodno su popunili predsjednički kandidati za predstojeće izbore koji će se održati 19. marta 2023. Tako da, nakon što popunite upitnik, Web glasač će Vam izračunati i dati informaciju sa kojim se predsjedničkim kandidatom najviše poklapaju Vaši odgovori, odnosno, sa kojim od njih su Vam najbliži vrijednosni sistem i težnje i procentualno ih predstaviti.

Ističemo da Web glasač nema za cilj da predvidi rezultate izbora ili odredi kome glasač treba dati svoj glas, već da navede građane da snažnije razmisle zbog čega glasaju i koga. Na ovaj način želimo da utičemo na povećanje političkog kapaciteta građana da kroz puno učešće u izborni proces, te kroz adekvatno korišćenje prava glasa, utiču na povećanje odgovornosti relevantnih političkih grupacija.

Web glasač
press Enter
Predsjednik države ne treba istovremeno da obavlja i funkciju u političkoj partiji.
Treba urediti zakonom da isključiva nadležnost predlaganja mandatara za sastav Vlade pripada predsjedniku države, kako je Ustavom i predviđeno.
Crna Gora je skrenula sa evroatlanskog kursa.
Da li se slažete sa uvođenjem sankcija Rusiji povodom napada na Ukrajinu?
U Crnoj Gori manje brojni narodi nijesu ravnopravno zastupljeni u državnim institucijama i zbog toga treba voditi računa o tome prilikom zapošljavanja.
Treba predvidjeti kazne za medije koji promovišu fašizam, mržnju i nasilje.
Položaj LGBT zajednice i status istopolnih parnera/ki, iako je zakonom omogućen, treba biti unaprijeđen u praksi.
RTCG funkcioniše kao istinski javni servis građana/ki Crne Gore.
Privatni mediji u Crnoj Gori nijesu pod političkim uticajem i ne zastupaju interese političkih partija.
Da li Crna Gora treba da primi izbjeglice/migrante i da im omogući uživanje istih prava kao i ostalim građanima Crne Gore?
Crna Gora u praksi je ekološka država.
Iako se Crna Gora godinama deklarisala kao država koja nije učestvovala u ratovima devedesetih, ipak snosi odgovornost u pogledu neophodnog procesuiranja i sankcionisanja nalogodavaca i izvršilaca ratnih zločina počinjenih tokom tog perioda.
Crna Gora treba da preispita priznanje nezavisnosti Kosova.
Crna Gora treba da bude dio Otvorenog Balkana.

Use Shift+Tab to go back