Kontaktirajte nas!

+382 20 513 687

Search
Close this search box.

Naš tim

Vaskrsija Klačar

Koordinatorka projekta

Vaskrsija Klačar rođena je u Pljevljima. Osnovne i specijalističke studije završila je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta Crne Gore.

Kroz program stručnog osposobljavanja započinje rad u civilnom sektoru. Od 2023. počinje aktivni angažman u Inicijativi mladih za ljudska prava kao koordinatorka na projektima. Angažovana je  u različitim projektnim aktivnostima koje je YIHR realizuje, a posebno na projektima koji se odnose na zaštitu prava ugroženih grupa, kao što su Romi, LGBTIQ, žene i posebnu oblast tranzicione pravde.

Aktivno učestvuje u svakom komemorativnom događaju za ratne zločine koji su se desili u Crnoj Gori, pokazujući duboku posvećenost poštovanju žrtava i promociji pravde.

Ima izražen interes za razumijevanje kompleksnosti tranzicione pravde, uključujući sve različite aspekte  kao što su reparacije, inicijative za pomirenje, suočavanje sa prošlošću, transgeneracijeske traume, regionalna saradnja i moguće inicijative, načini prikupljnja svjednočanstava, umjetnički prikaz, osvrt na žrtve i opasnosti retraumatizacije, proces memorijalizacije i komemoracija nacionalno i regionano, razumijevanje važnosti tranzicione pravde u iscjeljivanju post-konfliktnih društava i radu na održivom miru.

Kroz svoj angažman i aktivizam, strastveno se zalaže za podizanje svijesti mladih o opasnostima govora mržnje i negativnih uticaja koji proizlaze iz njega. Istovremeno, naglašava važnost njegovanja kulture sjećanja kao sredstva za suočavanje sa prošlošću i izgradnju bolje budućnosti.

Voli putovanja i dobre filmove.