Kontaktirajte nas!

+382 20 513 687

Search
Close this search box.

Sud odbio ponovno saslušanje Boljevića. Tadašnji načenik kriminalističke polcije iz medija saznao o torturi

Danas je pred Osnovnim sudom u Podgorici nastavljeno suđenje petorici policijskih službenika kriminalističke policije Danilu Grboviću, Daliboru Ljekočeviću, Bojanu Vujačiću, Ivanu Peruničiću i Nemanji Vujoševiću, za iznuđivanje iskaza  teškim nasiljem od Marka Boljevića u maju 2020. godine.

Podsjećamo da je suđenje za ovo krivično djelo prvi put zakazano za 15. septembar 2022. godine i da je zaključno sa današnjim ročištem ovo 15. put da se pred Osnovnim sudom u Podgorici nastavlja suđenje okrivljenim policijskim službenicima. U toku 2022. godine zakazana su bila tri ročišta, ali su sva tri odložena, te je tako prvi put na petom zakazanom ročištu 06. marta 2023. glavni pretres počeo.

Kako je bilo predviđeno, raspravi je pristupio Miloš Vučinić u svojstvu svjedoka, koji je naveo da je u periodu kada se odigrao kritični događaj bio načelnik odjeljenja Kriminalističke policije. Naveo je da je njegov pomoćnik u tom periodu bio Srđan Korać. Iz medija je saznao o postupku, te nema saznanja da su službenici kriminalističke policije koji su okrivljeni u ovom postupku predmetnog dana uradili bilo šta nezakonito.

Vučinić je naveo da je automobil marke Opel Astra crne boje u tom periodu vozio samo on i da ne postoji mogućnost da je neko drugi upravljao tim vozilom, da niko nikada od prisutnih nije vozio crnu Opel Astru osim njega, kao i da niko od osumnjičenih nije prevožen u ovom automobilu. Dalje je istakao da odgovorno tvrdi da ovu Astru nije vozio neko od lica iz postupka – okrivljenih, a da je taj auto bio 24h dnevno kod njega, jer je njegov posao takav da su ga mogli zvati u bilo koje doba dana i noći. Dodao je da je nemoguće da ga je neki službenik zvao da ga pita da koristi ovo vozilo, jer je bilo dovoljno vozila u tom trenutku.

Vučinić je naveo da u policiji ne postoji propis da lice koje duži vozilo snosi bilo kakve posljedice ukoliko ga ustupi drugom kolegi. Naveo je da nije on taj koji određuje ko će nositi bilo koje spise do tužilaštva, već da se to radi u dogovoru sa starješinom ili tužiocem. On je bio nadležan za devet stanica i nije se bavio stvarima ko će odnijeti koje spise do tužilastva. Na pitanje tužiteljke da li se dešava da kolege iz drugog grada dovedu lice u Podgoricu, a ne da kolege iz Podgorice idu da preuzmu lice u drugi grad, konkretno Tivat, Vučinić je odgovorio da zna da, na primjer, Tivat ima samo jednu patrolu i kada bi ta patrola vozila neko lice za Podgoricu, onda bi grad Tivat ostao bez patrole. Naveo je i da nema saznanja da li se dešavalo da službenici policije iz Podgorice voze neka lica, na primjer, za Tivat i da ne bi želio da o tome daje paušalne izjave.

Vučinić je, odgovarajući na pitanje branioca da li je možda on vozio oštećenog Boljevića,  naveo da nikada u životu nije vidio Boljevića i da svi znaju da on po gradu više ide pješke nego što je u automobilu, te da predmetnog dana nije dolazio crnom Astrom ispred tužilastva. Na tvrdnje da prvi put vidi Boljevića, i sam Boljević je potvrdio da Vučinića vidi prvi put.

Sud je upitao Vučinića da li je takva procedura da službenici policije idu sa “fantomkama” na glavi prilikom odlaska po neko lice. On je odgovorio da ne može da se izjasni da li je takva procedura, ali da može da se sjeti da negdje u Pravilniku stoji mogućnost da službenik ima pravo da nosi fantomku prilikom privođenja lica, a misli da se to na kraju krajeva ostavlja na procjenu službeniku policije. Naveo je da nije vidio niti čuo da policajci nose fantomke u prostorijama CB-a kada saslušavaju nekog, ali ne isključuje tu mogućnost, jer je bila korona.

U nastavku suđenja tužiteljka je navela da ima pitanje za Marka Boljevića, ali se branilac usprotivio tome, navodeći između ostalog da je saslušanje Boljevića već obavljeno na glavnom pretresu i da tužiteljka traži iz čista mira da postavi pitanje Boljeviću, što je nezakonito i nedozvoljeno. One je dodao ovo upućuje na to da je između tužiteljke i oštećenog bilo neformalne komunikacije, te da na ovu sumnju upućuje i to što se oštećeni pojavio danas nakon više održanih pretresa. Objasnio je da tužiteljka može da postavi pitanje tek ako bi predložila dopunsko saslušanje, a sud to prihvatio.

Tužiteljka je tražila dopunsko saslušanje Marka Boljevića kako bi se izjasnio na okolnosti iskaza Radomana Vujičića. Branilac se protivio predlogu dopunskog saslušanja navodeći da je predlog neosnovan, jer je sudija poučila Boljevića da ima pravo da prati pretrese i iznosi primjedbe, a da on nije bio na pretresu kada je bilo saslušanje svjedoka Radomana Vujičića, te da su tu bili i njegov punomoćnik i otac.

Sud je donio rješenje kojim se ne prihvata predlog za dopunskim saslušanjem oštećenog, a ovo iz više razloga: Marko Boljević je preko svog punomoćnika i preko oca bio upoznat sa svim radnjama i o saslušanju svjedoka Radomana Vujičića, te je svoja pitanja i komentare mogao postavljati preko svog ovlašćenog punomoćnika koji ga zastupa.

Naredno ročište zakazno je za 29.12.2023.godine.

Građanska alijansa će nastaviti aktivno da prati ovo i druga suđenja za slučajeve torture, u okviru projekta “Bez nekažnjivosti za kršenje i povredu ljudskih prava u Crnoj Gori”, uz podršku Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

Podijeli na društvenim mrežama 

Posljednje novosti

IMG_8684
Crna Gora - država u kojoj vlada kultura policijskog zlostavljanja
Milena Vujović, Građanska alijansa
Ukrajinac kojem je odobrena privremena zaštita u našoj zemlji, dobio crnogorsku vozačku dozvolu
DSC_5546
Inkluzija izbjeglica ogroman potencijal za razvoj društva
DSC02787
Povezane žene imaju moć da transformišu društvo                                      
logo-GA-2017
Nakon pozitivnog IBARA Crna Gora na prekretnici: Konkretni rezultati ili neizvjesna budućnost

Pretraga