Kontaktirajte nas!

+382 20 513 687

Search
Close this search box.

NA DRŽAVNIM JASLAMA

dan, 4.2.2018-kronizam

Dvoje od troje Markovićeve djece je na „državnim jaslama”, a iz državnog budžeta platu prima i njegova supruga Nata.

Aktuleni premijer Duško Marković u trenutku kada su prvi put objavljeni podaci o njegovoj imovini, 2005. godine, bio je pomoćnik ministra unutrašnjih poslova za službu državne bezbijednosti, sa platom od 460 eura, a djeca su mu bila nezaposlena. Danas kao prvi čovjek Vlade zarađuje mjesečno 2.240 eura, odnosno oko pet puta više.

Njegova supruga Nata Marković zaposlena je u Agenciji za telekomunikacije i plata joj je 2004. bila 559 eura, a u 2017. je zarađivala 1.093.

Iz te institucije nijesu odgovorili na pitanja saradnika NVO 35mm kada smo im tražili pojašnjenje od kada u Agenciji za telekomunikacije radi Nata Marković i da li je na to radno mjesto primljena po osnovu javnog konkursa. Takođe, ostali smo uskraćeni za informaciju koliko se kandidata prijavilo na konkurs kada je i Markovićeva tražila zaposlenje, te šta je preporučilo za posao u odnosu na ostale kandidate.

Djeca Duška i Nate Marković, Valentina, Predrag i Nikola, su 2004. bili nezaposleni i nijesu posjedovali nikakvu imovinu. Danas je situacija značajno drugačija.

Valentina Marković je zaposlena u Centralnoj banci Crne Gore (CBCG) i to od oktobra 2015. godine, a prije toga radila je u Crnogorskoj komercijalnoj banci (CKB). Prilikom njenog prelaska u državnu instituciju nije raspisivan konkurs, već je to urađeno na osnovu sporazuma.

– Valentina Marković zasnovala je radni odnos u CBCG 1. oktobra 2015. godine, po osnovu Sporazuma poslodavaca o preuzimanju zaposlene. Sporazum je zaključen 28. septembra 2015. godine između CBCG i CKB. Za rad u CBCG, Valentinu Marković preporučilo je prethodno radno iskustvo u bankarskom sektoru, u trajanju od osam godina – kazali su za 35mm iz CBCG.

Markovićev sin Predrag prvo je radio u nacionalnoj avio kompaniji „Montenegro airlnes”, gdje je kao koordinator za rad predstavništava u inostranstvu mjesečno zarađivao 1.134 eura, plus dodatnih 243 kao član odbora direktora.

U međuvremenu on je prešao da radi u Kontroli letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA), gdje pokriva poziciju „specijalista za ekonomsko-finansijske poslove” počev od 8. maja 2017. godine, na neodređeno vreme. Kolika mu je plata na novom poslu nije poznati, jer iako je bio dužan po Zakonu o sprečavanju korupcije, nije podnio izvještaj o imovini i prihodima nakon odlaska sa javne funkcije u „Montenegro airlnes”.

Zbog nedostavljanja izvještaja o imovini nakon odlaska sa funkcije protiv Markovića nije pokretan prekršajni postupak, a zanimljivo je da je direktor Agencije za sprečavanje korupcije, institucije nadležne za procesuiranje funkcionera u sukobu sa Zakonom o sprečavanju korupcije, Sreten Radonjić njegov tast.

Markovićeva supruga Tijana i dalje je zaposlena u kompaniji „Montenegro airlnes”, a prema poslednjim podacima, plata joj je oko 550 eura.

U Kontroli letenja Srbije i Crne Gore kažu da je prethodno iskustvo Predraga Markovića bilo odlučujuće prilikom njegovog angažmana, a ne nikako rodbinska relacija sa premijerom.

Najmlađi Markovićev sin, prema sada dostupnim podacima, nije angažovan u javnom sektoru, ali je kao student bio uključen u Nacionalni savjet za obrazovanje kao predstavnik Studentskog parlamenta.

EK traži rezultate

Evropska komisija je u poslednjem izvještaju o napretku konstatovala da je „Crna Gora umjereno spremna kada je riječ o reformi javne uprave”.

– Ostvaren jeodređeni napredak, naročito sa usvajanjem Strategije za reformu javne uprave 2016-2020. godine, Programa reforme upravljanja javnim finansijama, stupanjem na snagu novog zakona o zaradama i pojednostavljivanjem administrativnih procedura. Međutim, za djelotvoran rad na depolitizaciji javne službe i optimizaciju državne uprave potrebna je jaka politička volja, što je preporučeno prošle godine i još uvijek je potrebno – navodi se u izvještaju.

M. Sekulović

NAPOMENA: Sadržaj je isključivo odgovornost autora i ni na koji način ne odražava stavove donatora i NVO “35mm”.

Tekstovi su nastali u okviru projekta „Fairness and not bias – Eradicate cronyism!” (Pravednost a ne pristrasnost – iskorijenimo kronizam!) koji se realizuje se u okviru projekta “Accountability, Technology and Institutional Openness Network in South East Europe – ACTION SEE”.

The “Accountability, Technology and Institutional Openness Network in South East Europe – ACTION SEE” project is implemented by Metamorphosis Foundation, Westminster Foundation for Democracy, CRTA – Center for Research, Transparency and Accountability, Citizens Association Why not?, Center for Democratic Transition, Open Data Kosovo (ODK) and Levizja Mjaft!.

This project is funded by the European Union

kronizam-zaglavlje

Podijeli na društvenim mrežama 

Posljednje novosti

DSC08284
„Mrtvare“ - tragovima stradanja u Srebrenici
1720256686992300
Građanska alijansa: Vjera u pravdu glasnija od ćutanja države
Milan Radovic, Gradjanska alijansa
Suočavanje s prošlošću ne smije biti politička „igranka“ bez prestanka
IMG_8684
Crna Gora - država u kojoj vlada kultura policijskog zlostavljanja
Milena Vujović, Građanska alijansa
Ukrajinac kojem je odobrena privremena zaštita u našoj zemlji, dobio crnogorsku vozačku dozvolu

Pretraga