Kontaktirajte nas!

+382 20 513 687

Search
Close this search box.

SAOPŠTENJE POVODOM MEĐUNARODNOG DANA BORBE PROTIV KORUPCIJE

Ovaj datum Crna Gora dočekuje sa poražavajućim rezultatima. Index percepcije korupcije za ovu godinu pokazuje da smo na ljestvici nazadovali u odnosu na prošlu godinu i nalazimo se na 76. mjestu. Ovo mjesto dijelimo sa državom Sao Tome i Principe. Ovo dovoljno govori o nama i svjesnosti opasnosti koje korupcija ima na cjelokupno društvo. Termin korupcija se toliko često koristi da građani nijesu svjesni štetnosti koju ona nanosi i da je u našim uslovima izgubila svoju smisao. Prodaja državne imovine po mizernim cijenama zarad ličnog interesa lokalnih moćnika pa onda nema novca u budžetu za higijenska sredstva u bolnicama i izgradnju vrtića je samo jedan od primjera korupcije kod nas. Ukoliko nas I ne zabrinjava činjenica da je stepen korupcije manji u jednom Svazilendu po zvaničnoj statistici nego kod nas, moramo biti svjesni činjenice da ne postoji ni jedna važnija međunarodna adresa koja kada spominje stanje u Crnoj Gori obavezno naglašavaju pitanje o rasprostranjenosti korupcije i veoma malih rezultata u ovoj oblasti.

Zabrinjava da ni dvije decenije nakon početka tranzicije još lutamo sa zakonskim rješenjima i institucionalnim okvirom za borbu protiv korupcije. Da bi postojala odlučna osuda društva o ovoj pojavi mora postojati prevencija i edukacija a na žalost Crna Gora na ovom polju osim par promotivnih spotova ne radi ništa. Takođe nemamo pravosnažne presude naročito kada su u pitanju “krupne ribe”.

Zabrinjava da o njoj ima govora u u civilnom sektoru od strane onih koji da postoji efikasan sistem bi bili predmet krivičnog gonjenja.

Crna Gora u narednom periodu mora napraviti odlučnije korake u ovoj oblasti. Prevencija, odlučno kaznavanje, odlučna osuda društva, kanali za prijavljivanje korupcije ali koji funkcionišu, otvorenost i približavanje institucija prema građanima su koraci kojim se države bore protiv ove “bolesti” .

Podijeli na društvenim mrežama 

Posljednje novosti

viber_image_2024-02-28_14-54-33-035
Novinarski životni vijek u sjenci rizika
Cover
Završeno predavanje studentima o suđenju u razumnom roku
gamn
Dvije godine rata u Ukrajini
Zajedno do zaposlenja
Konkurs za poslodavce. ZAJEDNO ZA ZAPOSLENJE: OBUKE I PARTNERSTVA
gamn
Nasilje među mladima i maloljetnicima problem za koji se mora donijeti dugoročno rješenje

Pretraga