Kontaktirajte nas!

+382 20 513 687

Search
Close this search box.

OBILJEŽAVAMO DAN LJUDSKIH PRAVA I NEDJELJU VLADAVINE PRAVA

Međunarodni dan ljudskih prava, 10. decembar, obilježava se na dan kada je potpisana Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima 1948. godine i po prvi put u istoriji čovječanstva priznato pravo svih ljudi na “život, slobodu i sigurnost… bez ikakvih razlika”, dok je u okviru Savjeta Evrope, 1950. godine donesena Konvencija o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda koja, pored osnovnih prava, ustanovljava i mehanizme zaštite i nadzora nad njihovim ostvarivanjem.

Pored toga, Crna Gora kao kandidat za članstvo u EU mora da od najranije faze pristupanja Evropskoj uniji uspostavi i promoviše rad najvažnijih institucija za održavanje vladavine prava, koja predstavlja jedan od osnovnih postulata na kojima se zasniva moderno društvo.

U tom cilju, pozivamo Vas da ispratite raznovrsne programe povodom obilježavanja Dana ljudskih prava i Nedjelje vladavine prava, a koji uključuju mnoge aktivnosti koje promovišu osnovna ljudska prava, te rad nadležnih institucija koje su najvažnije za održavanje vladavine prava.

Podijeli na društvenim mrežama 

Posljednje novosti

Milan Radovic, Gradjanska alijansa
Suočavanje s prošlošću ne smije biti politička „igranka“ bez prestanka
IMG_8684
Crna Gora - država u kojoj vlada kultura policijskog zlostavljanja
Milena Vujović, Građanska alijansa
Ukrajinac kojem je odobrena privremena zaštita u našoj zemlji, dobio crnogorsku vozačku dozvolu
DSC_5546
Inkluzija izbjeglica ogroman potencijal za razvoj društva
DSC02787
Povezane žene imaju moć da transformišu društvo                                      

Pretraga