Kontaktirajte nas!

+382 20 513 687

Search
Close this search box.

Održani info dani o policijskoj torturi u pet crnogorskih opština

Tokom prethodnog perioda, aktivisti Građanske alijanse bili su u posjeti u pet crnogorskih opština – Gusinje, Plav, Budva, Bar i Herceg Novi – i tokom info dana radili na osnaživanju i jačanju svijesti građana u pogledu prepoznavanja, prijavljivanja i zaštite od policijske torture.

Putem distribucije informativnih flajera, građani su dobili ključne informacije o različitim oblicima policijske torture, kako da prepoznaju takvo ponašanje, kome da se obrate ukoliko žele da prijave torturu, kao i na koji način mogu da ostvare zaštitu svojih prava. Pored toga, informisali smo građane o organima i institucijama koji nadziru rad policije, uključujući instituciju Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, Savjet za građansku kontrolu policije, Unutrašnju kontrolu i Etički odbor. Tokom ovih aktivnosti, pružena su im i konkretna uputstva o tome kako mogu zaštiti svoja prava.

Tokom razgovora sa građanima, naši aktivisti su pažnju posebno skrenuli na SOS liniju Građanske alijanse koja je otvorena kako bi građani mogli prijaviti slučaj torture, te kako bismo im pružili sve neophodne informacije i podršku o ostvarivanju zaštite ukoliko su žrtve torture. Broj telefona, odnosno, SOS linije je 020 513 687, te i ovom prilikom pozivamo sve koji su žrtva torture ili žele prijaviti slučaj torture da nam se ovim putem obrate.

Informativni dani su s razlogom organizovani u zajednicama i gradovima gdje građani imaju manju dostupnost infomacijama i nijesu adekvatno informisani o problemu policijske torture. Zato smatramo da je bilo veoma značajno ukazati građanima koja su to njihova prava, kako da prepoznaju torturu, te kome je sve i na koji način mogu prijaviti. Ovo iz razloga jer smo tokom razgovora sa njima primijetili da su nedovoljno informisani o pravnim mehanizmima koji su im na raspolaganju za zaštitu njihovih prava.

Aktivnost je dio projekta “Bez nekažnjivosti za kršenje i povredu ljudskih prava u Crnoj Gori” finansiranog od strane Evropske unije i kofinansiran od Ministarstva javne uprave.

Podijeli na društvenim mrežama 

Posljednje novosti

IMG_8684
Crna Gora - država u kojoj vlada kultura policijskog zlostavljanja
Milena Vujović, Građanska alijansa
Ukrajinac kojem je odobrena privremena zaštita u našoj zemlji, dobio crnogorsku vozačku dozvolu
DSC_5546
Inkluzija izbjeglica ogroman potencijal za razvoj društva
DSC02787
Povezane žene imaju moć da transformišu društvo                                      
logo-GA-2017
Nakon pozitivnog IBARA Crna Gora na prekretnici: Konkretni rezultati ili neizvjesna budućnost

Pretraga