Kontaktirajte nas!

+382 20 513 687

Search
Close this search box.

Održani info dani o policijskoj torturi u pet crnogorskih opština

Tokom prethodnog perioda, aktivisti Građanske alijanse bili su u posjeti u pet crnogorskih opština – Gusinje, Plav, Budva, Bar i Herceg Novi – i tokom info dana radili na osnaživanju i jačanju svijesti građana u pogledu prepoznavanja, prijavljivanja i zaštite od policijske torture.

Putem distribucije informativnih flajera, građani su dobili ključne informacije o različitim oblicima policijske torture, kako da prepoznaju takvo ponašanje, kome da se obrate ukoliko žele da prijave torturu, kao i na koji način mogu da ostvare zaštitu svojih prava. Pored toga, informisali smo građane o organima i institucijama koji nadziru rad policije, uključujući instituciju Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, Savjet za građansku kontrolu policije, Unutrašnju kontrolu i Etički odbor. Tokom ovih aktivnosti, pružena su im i konkretna uputstva o tome kako mogu zaštiti svoja prava.

Tokom razgovora sa građanima, naši aktivisti su pažnju posebno skrenuli na SOS liniju Građanske alijanse koja je otvorena kako bi građani mogli prijaviti slučaj torture, te kako bismo im pružili sve neophodne informacije i podršku o ostvarivanju zaštite ukoliko su žrtve torture. Broj telefona, odnosno, SOS linije je 020 513 687, te i ovom prilikom pozivamo sve koji su žrtva torture ili žele prijaviti slučaj torture da nam se ovim putem obrate.

Informativni dani su s razlogom organizovani u zajednicama i gradovima gdje građani imaju manju dostupnost infomacijama i nijesu adekvatno informisani o problemu policijske torture. Zato smatramo da je bilo veoma značajno ukazati građanima koja su to njihova prava, kako da prepoznaju torturu, te kome je sve i na koji način mogu prijaviti. Ovo iz razloga jer smo tokom razgovora sa njima primijetili da su nedovoljno informisani o pravnim mehanizmima koji su im na raspolaganju za zaštitu njihovih prava.

Aktivnost je dio projekta “Bez nekažnjivosti za kršenje i povredu ljudskih prava u Crnoj Gori” finansiranog od strane Evropske unije i kofinansiran od Ministarstva javne uprave.

Podijeli na društvenim mrežama 

Posljednje novosti

Smart
Projekat "Korak po Korak" za Jačanje Regionalne Saradnje i Borbu protiv Krijumčarenja Migranata na Zapadnom Balkanu
Jelena Ristovic, Gradjanska alijansa
Romi simbol diskriminacije, brak sa pripadnicima te zajednice neprihvatljiv za 54 odsto građana/ki
GA YIHR
U znak sjećanja na žrtve ratnog zločina Deportacije
Milan Radovic
Crnogorski zvaničnici odluke o rezoluciji o Srebrenici treba da donose vođeni isključivo interesima naše zemlje
pogled-naprijed-korica-mne-(17x20) (1)
Objavljena publikacija: „18 godina nezavisnosti – pogled naprijed. Putokaz ka EU napretku“

Pretraga