Kontaktirajte nas!

+382 20 513 687

Search
Close this search box.

Projekat “Korak po Korak” za Jačanje Regionalne Saradnje i Borbu protiv Krijumčarenja Migranata na Zapadnom Balkanu

Projekat KORAK PO KORAK bavi se rastućim sigurnosnim rizicima usljed korišćenja visoke tehnologije od strane organizovanih kriminalnih grupa za krijumčarenje migranata. Podsticanjem snažnog regionalnog partnerstva između organizacija civilnog društva iz Zapadnog Balkana, kao i sa njihovim kolegama iz Evropske unije i organima javne vlasti, projekat ima za cilj borbu protiv regionalnog organizovanog kriminala, unapređenje sajber sigurnosti i jačanje sigurnosti ljudi. Pored toga, projekat ima za cilj da utiče na zemlje Zapadnog Balkana da sprovode standarde EU, jačajući kapacitete organizacija za uticaj na politike i praćenje rada relevantnih institucija, posebno u oblasti sigurnosne politike.

Naziv projekta: STrEngthening Regional Partnerships for ComBating Irregular Migration through CYbercrime STrongEr Prevention in the Western Balkan (STEP BY STEP in the Western Balkans – KORAK PO KORAK na Zapadnom Balkanu)

Nosilac projekta: Udruženje „Vaša prava BiH“ – Mreža pravne pomoći, BiH

Implementacioni partneri:

Građanska alijansa, Crna Gora

Grupa 484, Srbija

Donator: SMART Balkans – Civilno društvo za povezani Zapadni Balkan, regionalni projekat koji sprovodi Centar za promociju civilnog društva (CPCD), Institut za demokratiju i medijaciju (IDM) i Centar za istraživanje i kreiranje politike (CRPM), a finansira Norveško Ministarstvo vanjskih poslova.

AKTIVNOSTI

Projekat se sastoji od tri ključne grupe aktivnosti:

  1. Aktivnosti izgradnje kapaciteta OCD i organa za sprovođenje zakona – podrazumijevaju terensko istraživanje, tri regionalna treninga i razvoj mobilne aplikacije.
  2. Aktivnosti zagovaranja za unapređenje zakonskog okvira kako bi se olakšala regionalna saradnja u slučajevima krijumčarenja migranata uz korišćenje informacijsko-komunikacijske tehnologije (IKT) i zaštite krijumčarenih migranata – podrazumijevaju sprovođenje istraživanja o relevantnom zakonskom okviru, učešće u relevantnim nacionalnim javnim raspravama i organizovanje regionalne konferencije.
  3. Aktivnosti na podizanju svijesti javnosti – obuhvataju kampanju na društvenim mrežama i saradnju s medijima, s ciljem podizanja nivoa razumijevanja društvene opasnosti od upotrebe IKT, posljedica i rizika od organizovanih kriminalnih grupa koje su aktivne u regionu, rizika za krijumčarene migrante i krivične odgovornosti prilikom pomoći migrantima u korišćenju usluga krijumčarenja.

CILJNE GRUPE

  • Organizacije civilnog društva aktivne u oblasti sigurnosti, ljudskih prava, migracija, zaštite djece i trgovine ljudima
  • Relevantne institucije u zemljama Zapadnog Balkana
  • Relevantne međunarodne i regionalne organizacije, inicijative i mreže saradnje
  • Građani Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije
  • Mediji

Krajnji korisnici će biti migranti, posebno krijumčareni, koji prolaze i borave u SRB, CG i BiH, kao i migranti koji se nalaze u drugim zemljama Zapadnog Balkana.

Podijeli na društvenim mrežama 

Posljednje novosti

IMG_8684
Crna Gora - država u kojoj vlada kultura policijskog zlostavljanja
Milena Vujović, Građanska alijansa
Ukrajinac kojem je odobrena privremena zaštita u našoj zemlji, dobio crnogorsku vozačku dozvolu
DSC_5546
Inkluzija izbjeglica ogroman potencijal za razvoj društva
DSC02787
Povezane žene imaju moć da transformišu društvo                                      
logo-GA-2017
Nakon pozitivnog IBARA Crna Gora na prekretnici: Konkretni rezultati ili neizvjesna budućnost

Pretraga