Kontaktirajte nas!

+382 20 513 687

Search
Close this search box.

Nakon pozitivnog IBARA Crna Gora na prekretnici: Konkretni rezultati ili neizvjesna budućnost

Međuvladina konferencija između Crne Gore i Evropske unije koja će se 26. juna održati u Briselu, a na kojoj bi trebalo da bude usvojen Izvještaj o procjeni ispunjenosti privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24 i završna mjerila, je potvrda da je naša država napravila još jedan važan korak ka članstvu u Evropskoj uniji.

Međutim, za Crnu Goru tek slijede suštinski institucionalni ispiti, jer se u narednom periodu moraju postići konkretni rezultati prvenstveno u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Nakon političkog sprinta kojim su, kao na traci, usvojeni veoma bitni zakoni koji tretiraju pomenute oblasti, vrijeme je da podvučemo crtu i kroz potpuno inkluzivan proces, baš kao što su obećali predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti, detektujemo i izmjenimo sve nedostatke donesenih zakonskih rješenja.

Svako eventualno skretanje sa reformske agende, podrazumijeva izostanak konkretnih rezultata i može se smatrati direktnom opstrukcijom našeg EU puta.

Zato će vrijeme pred nama, jasno pokazati ko se iskreno zalaže za Crnu Goru koja baštini EU vrijednosti, a ko to čini samo zarad štrikova u Briselu i trenutne političke koristi.

Uzimajući u obzir činjenicu da velika većina građana želi da naša država što prije bude dio evropske zajednice, donosioci odluka moraju odlučno iskoristiti povoljan momenat i ohrabrujuće poruke zapadnih partnera. U suprotnom Crna Gora će tumarati mračnim i nesigurnim putevima koji vode u političku i bezbjednosnu neizvjesnost.

Podijeli na društvenim mrežama 

Posljednje novosti

DSC08284
„Mrtvare“ - tragovima stradanja u Srebrenici
1720256686992300
Građanska alijansa: Vjera u pravdu glasnija od ćutanja države
Milan Radovic, Gradjanska alijansa
Suočavanje s prošlošću ne smije biti politička „igranka“ bez prestanka
IMG_8684
Crna Gora - država u kojoj vlada kultura policijskog zlostavljanja
Milena Vujović, Građanska alijansa
Ukrajinac kojem je odobrena privremena zaštita u našoj zemlji, dobio crnogorsku vozačku dozvolu

Pretraga