Kontaktirajte nas!

+382 20 513 687

Search
Close this search box.

AZIL U ZEMLJI PROGONJENIH

film-azil

Tokom 2016. godine Zaštitnik ljudskih prava i sloboda je formirao tri predmeta koji su za osnov imali seksualnu orijentaciju – u dva slučaja postupak je obustavljen zbog nesaradnje stranke, a u jednom je utvrđen govor mržnje zasnovan na diskriminaciji.

Prema podacima LGBT Forum Progres, Crnu Goru je do sada napustilo 27 gejeva i lezbijki zato što se nisu osjećali bezbjedno. Prvi deklarisani gej muškarac u Crnoj Gori Zdravko Cimbaljević, zatražio je i dobio azil u Kanadi zbog konstantnih prijetnji smrću.

Sagovornici NVO „35mm” koji se pojavljuju u videu „Azil u zemlji progonjenih” su zbog iste situacije na Kubi potražili sigurno sklonište u Crnoj Gori. Hesus, Yassel, Tita, Cuban boy i Ossein, dane provode u Centru za tražioce azila u Spužu. U bijegu od homofobije azil su izgleda potražili, kažu, u homofobnoj zemlji.

Za građane i građanke Crne Gore, Hesus koji uskoro izlazi iz Centra, ima poruku – „Da prihvate homoseksualne osobe. Homoseksualnost nije bolest i mi nismo loše osobe. Želimo da poštujemo druge, ali isto tako želimo i da budemo poštovani.”

Yassel je Kubu napustio jer, kako kaže nije imao slobodu – nije mogao da bude osoba koja jeste. I ovdje osjeća strah, ali se osjeća sigurnije nego na Kubi.

„Ovdje očekujem sve što nisam mogao da radim na Kubi, da živim svoj život kao osoba i da se uklopim u društvo”, priča svoju priču dvadesetosmogodišnji mladić.

Tita je napustila Kubu zbog porodičnih problema i nametnutog braka u kom je bila. Sebe vidi kao biseksualnu osobu a do Crne Gore je stigla nakon brojnih peripetija koje su je vodile kroz Rusiju i Srbiju.

Kada razmišlja o svom idealnom životu u Crnoj Gori, ne razlikuje se mnogo od domicilnog stanovništva i njihovih težnji.

„Želim da radim, da imam kuću i prijatelje, da se osjećam sigurno i da moji sinovi idu u školu bez straha”.

„Dječak sa Kube” je svoju rodnu grudu morao da napusti zbog brojnih problema u vezi sa njegovom seksualnom orijentacijom. Imao je mnogo loših situacija sa pripadnicima policije, ali i državnog aparata.

„Narod nije homofobičan, ali državni aparat jeste. Postoji jedno mjesto koje posjećuju pripadnici zajednice, ali na primjer ako slavimo nešto dogodi se racija. Zatim nas odvedu i drže u policijskoj stanici i objašnjavaju kako naše ponašanje nije normalno i pristojno”, prisjeća se razloga zašto je napustio domovinu.

I Ossein se odlučio da izbjegne zbog političkih i društvenih problema koje je uvijek osjećao na svojoj koži samo zato što je pripadnik LGBTIQ zajednice.

„Izabrao sam da dođem u Crnu Goru jer sam znao da je to lakši put s obzirom da vaša zemlja ima malu populaciju migranata. U zemlje Evropske unije je teže ući jer su oni prepuni migranata.”

Trenutno čeka odgovor Crne Gore o svom statusu i napominje da je situacija i ovdje jednako teška jer su izbjeglice neprihvaćene.

„Svi smo ljudska bića i u svemu je najmanje bitna boja kože i seksualna orijentacija”, kaže Ossein.

Jedna od sagovornica bila je i predsjednica Upravnog odbora LGBT Forum Progres, Bojana Jokić koja smatra da postoje razni načini pomoći izbjeglicama i tražiocima azila koji su pripadnici i pripadnice LGBTIQ populacije.

„Ma koliko Crna Gora bila bezbjedna, bezbjednija od nekih svjetskih zemalja i dalje nije toliko bezbjedna za LGBTIQ osobe. Treba se obratiti posebna pažnja i posebno se pripremiti i pripremiti tražioce azila i osobe koje su dobile azil na ono što ih može čekati u Crnoj Gori”, zaključuje Jokić.

„Azil u zemlji progonjenih” nastao je kao ideja tima NVO „35mm” da crnogorsku javnost informiše o životima izbjeglica i tražioca azila u Crnoj Gori, koji su azil potražili i dobili na osnovu seksualne orijentacije. Želja nam je da prenesemo njihove želje, iskustva, očekivanja, probleme zbog kojih su morali da napuste domovinu. U nastavku možete naći link za pomenuti video:

https://www.youtube.com/watch?v=o8R0RCKXXaE

Video je nastao u okviru grant šeme, a u okviru projekta „Zajedno za veću zaštitu tražilaca azila, migranata i žrtava trgovine ljudima”, koji u Crnoj Gori sprovodi CEDEM uz finansijsku podršku Fonda braće Rokfeler. Sadržaj je isključivo odgovornost NVO “35mm” i ni na koji način ne odražava stavove donatora.

Podijeli na društvenim mrežama 

Posljednje novosti

Kaludjerski laz
Na godišnjicu ratnog zločina Kaluđerski laz, Građanska alijansa formira Mrežu aktivista koji se bave ratnim zločinima počinjenim u Crnoj Gori
Konkurs_vizual_novi
Oglas za prevodioca za ukrajinski - ruski jezik
IMG_6135
Crna Gora na putu ka EU: Ljudska prava od standarda do prakse
Dan Roma_vizual (2)
Položaj Roma i Egipćana u Crnoj Gori: vrijeme je za konkretna djela
Slika 2
Počinje forum Škole političkih studija: Crna Gora na putu ka EU: Ljudska prava od standarda do prakse

Pretraga