Kontaktirajte nas!

+382 20 513 687

Search
Close this search box.

DIJALOG JE SLOBODA

Podgorica (Crna Gora), Beograd (Srbija), Bukurešt (Rumunija), Chieti (Italija), Larissa (Grčka), Mostar (Bosna i Hercegovina), Priština (Kosovo), Sofija (Bugarska), Tirana (Albanija), Zagreb (Hrvatska) i Gyumri (Armenija) su oblijepljeni naljepnicama koje nose jednostavnu ali snažnu poruku: “Dijalog je sloboda”.

Kampanja je dio aktivnosti projekta “Balkan bez mržnje” koji je sufinansiran od strane Evropske komisije kroz program Erasmus Plus, koji želi da podstakne kulturu „Ne mržnji” (No hate) i interkulturalni dijalog u cijeloj balkanskoj regiji i šire.

U tom kontekstu, “Dijalog je sloboda” ima za cilj jačanje veza između različitih aktera civilnog društva, kao i da napomene na bitnu funkciju dijaloga u izgradnji ljudskih veza.

Našu svakodnevicu karakteriše slijepa i iracionalna mržnje. Svaki dan vidimo nove ograde izgrađene tamo gdje bi trebalo da bude solidarnost. Dezorijentisani smo zbog hiljada strahova, od kojih je većina nastala usljed neznanja i dovela do zavisnosti, izolacije, homofobije, vjerskih sukoba i terorizma.

Da bi uspostavili dijalog moramo se osloboditi mrtvih utega kao što su predrasude, mržnja, stereotipi, verbalno i fizičko nasilje. U isto vrijeme moramo ostvariti našu znatiželju, kritičko razmišljanje i samopoštovanje. Kad god koristimo dijalog dijelimo znanje. Dijalog je taj koji je ljude napravio slobodnima.

Svi smo ljudi bez obzira na kojoj strani obale živimo, bez obzira na kulturnu pozadinu, ekonomski status, obrazovanje, vjeru, političku ili polnu orijentaciju. Stoga imamo obavezu da otvorimo svoje znanje ka susjedima, napravimo korak jedni prema drugima, da prigrlimo vrijednosti različitosti i smanjimo sukobe. To je stvar poštovanja i slobode i zbog toga je potreban dijalog. Neka počne sada!

Više informacija: https://www.facebook.com/balkanwithouthate/?fref=ts

U kampanji „Dijalog je sloboda”, pored NVO „35mm” iz Podgorice učestvuju: Mladi za društvene promjene – Tirana (Albanija), Gayane Astoyan – Gyumri (Armenija), Samir Skalića – Mostar (Bosna i Hercegovina), Zavod za idei – Sofija (Bugarska), Centar za podršku mladima (CPM) – Zagreb (Hrvatska), Centar za podršku mladih (YSC) – Zagreb (Hrvatska), Green Spirit – Larissa (Grčka), Identiteti – Chieti (Italija), Aktivizam Centar za mlade – Priština (Kosovo), JUNII – Bukurešt (Rumunjska) i Centar za edukaciju i unapređenje društva – Beograd (Srbija).

Kristina Ćetković
Koordinatorka medijskog programa

Podijeli na društvenim mrežama 

Posljednje novosti

logo-GA-2017
Nakon pozitivnog IBARA Crna Gora na prekretnici: Konkretni rezultati ili neizvjesna budućnost
Smart
Projekat "Korak po Korak" za Jačanje Regionalne Saradnje i Borbu protiv Krijumčarenja Migranata na Zapadnom Balkanu
Jelena Ristovic, Gradjanska alijansa
Romi simbol diskriminacije, brak sa pripadnicima te zajednice neprihvatljiv za 54 odsto građana/ki
GA YIHR
U znak sjećanja na žrtve ratnog zločina Deportacije
Milan Radovic
Crnogorski zvaničnici odluke o rezoluciji o Srebrenici treba da donose vođeni isključivo interesima naše zemlje

Pretraga