Kontaktirajte nas!

+382 20 513 687

Search
Close this search box.

FESTIVAL TOLERANCIJE U KIC-U „BUDO TOMOVIĆ“

Festival tolerancije, koncipiran je kao filmski festival koji, kroz bogat prateći program koji uključuje filmske projekcije, tematske izložbe, edukacije i diskusije za cilj ima sjećanje na Holokaust, te osvještavanje i usvajanje tolerancije u svakodnevnom životu i vremenu u kojem živimo.

Festival tolerancije dio je projekta sufinansiranog od strane EU kroz program Evropa za građane.

Festival će biti otvoren 30. maja izložbom “Antimasonski plakati”, koja se sastoji od 20 plakata koji su bili dio velike antimasonske izložbe otvorene u oktobru 1941. godine u Beogradu nakon nacističke okupacije i za vrijeme kolaboracionističkog režima Milana Nedića. Plakati su zagovarali ponižavanje i nasilno maltretiranje Jevreja. Izložbu će otvoriti svjetski poznati grafički dizajner i vlasnik kolekcije Mirko Ilić.

Svečano otvarenje filmskog programa biće održano 30. maja u 19h animiranim filmom Zlatka Boureka i Pavla Štaltera “Wiener blut”, te dugometražnim igrani filmom “Mi smo mladi. Mi smo snažni”, režisera Burhana Kurbania. U okviru filmskog programa Festivala biće prikazano deset igranih i dokumentarnih filmova, koji na različite načine obrađuju teme rasizma, nasilja, diskriminacije i svih ostalih tema bliskih ideji Festivala tolerancije.

Edukativni program namijenjen djeci i mladima počinje 30. maja u 12 sati u Velikoj sali, predavanjem na temu Svjedočanstvo iz Holokausta u okviru kojeg će producent i dvostruki dobitnih Oskara, Branko Lustig iznijeti svjedočanstvo o sopstvenom iskustvu iz zloglasnih koncentracijskih logora Aušvic i Bergen-Belsen, te naglasiti važnosti tolerancije i uvažavanja različitosti u današnjem društvu.

Drugo edukativno jutro biće održano 31. maja u 11 sati predavanjem „Simboli mržnje” čija tema će biti neofašistička ikonografija sveprisutna na javnim prostorima na području država bivše Jugoslavije i šire. Svjetski poznati grafički dizajner Mirko Ilić će u sklopu multimedijalnog predavanja tematizovati lokalni odnosno regionalni problem prećutkivanja ili nemara javnosti na simbole oko nas, te grafički govor mržnje neonacističkih grupacija koje u posljednje vrijeme jačaju, postaju sve veće i sve nasilnije.

Poseban dio festivala, koji će biti održan 31. maja u Velikoj sali, predstavljaju dvije panel diskusije na teme Pomirenje kao mehanizam odmaka od prošlosti (u 12 h) i Holokaust i sjećanja (u 19h), na kojima će kao panelisti učestvovati nezavisni stručnjaci, predstavnici resornih insistucija, NVO, kao i medija. Diskusije su zamišljene kao javna platforma na kojoj se razmjenjuju mišljenja, pitanja i odgovori, slaganja i neslaganja u vezi sa predviđenim temama. U diskusijama osim stručnjaka iz relevantnih društvenih područja učestvuje i publika, kao važan faktor u kreiranju javnog mišljenja, kroz podsticanje kulturne komunikacije, a sve u svrhu izgradnje otvorenijeg i tolerantnijeg društva.

S tim u vezi pozivamo Vas da u skladu sa Vašim mogućnostima najavite održavanje festivala i medijski ispratite aktivnosti predviđene programom.

Za sve informacije o programu Festivala tolernacije možete se obratiti našoj kontakt osobi Lejli Abdić Đoković putem mejla [email protected] i na telefon 067837888.

Podijeli na društvenim mrežama 

Posljednje novosti

Kaludjerski laz
Na godišnjicu ratnog zločina Kaluđerski laz, Građanska alijansa formira Mrežu aktivista koji se bave ratnim zločinima počinjenim u Crnoj Gori
Konkurs_vizual_novi
Oglas za prevodioca za ukrajinski - ruski jezik
IMG_6135
Crna Gora na putu ka EU: Ljudska prava od standarda do prakse
Dan Roma_vizual (2)
Položaj Roma i Egipćana u Crnoj Gori: vrijeme je za konkretna djela
Slika 2
Počinje forum Škole političkih studija: Crna Gora na putu ka EU: Ljudska prava od standarda do prakse

Pretraga