Kontaktirajte nas!

+382 20 513 687

Search
Close this search box.

REAGOVANJE NEVLADINIH ORGANIZACIJA POVODOM BRUTALNOG PREBIJANJA ROMSKOG MLADIĆA

Nevladine organizacije potpisnice saopštenja traže hitnu i nezavisnu istragu koja će voditi identifikovanju počinilaca i njihovom zakonitom sankcionisanju.

Posebno pozivamo tužilaštvo i policiju da hitno reaguju i učine maksimum napora i da do kraja sprovedu zakon, da identifikuju i procesuiraju počinioce i da angažuju vještake u prikupljanju dokaza.

Aktivisti NVO Mladi Romi su jutros posjetili Konik i utvrdili identitet petnaestogodišnje žrtve ovog nasilja i o tome ostvarili komunikaciju sa nadležnim organima.

Evropski Centar za prava Roma iz Budimpešte se jutros informisao o detaljima ovog slučaja, čijem će praćenju posvetiti posebnu pažnju.

Očekujemo da se oglase i sve ostale relevantne međunarodne i domaće institucije i organizacije i da se ukljuće u praćenje ovog slučaja .

Smatramo da je ovo nedjelo motivisano isključivo nacionalnom pripadnošću žrtve grupi koja je prepoznata kao najugroženija i najnezaštićenija, te da će prilikom odmjeravanja kazne Sud voditi računa o posebno teškim okolnostima iz člana 42-a Krivičnog zakonika Crne Gore. Činjenica da je žrtva petnaestogodišnjak nedovoljnog duševnog razvoja koji je nesposoban da pruži bilo kakav otpor nasilju, razlog je zbog kojeg je ovaj zločin otkriven zahvaljujući snimku savjesnog građanina umjesto prijavljivanjem od strane žrtve.

Obzirom da se ne radi o prekršaju nego o zločinu iz mržnje, od policije, tužilaštva i suda, očekujemo brz i jasan odgovor na pitanje da li su Romi isključeni iz ovog društva, ili će od njega dobiti zaštitu prava koje im Ustav i zakon garantuju kao ljudskim bićima.

Potpisnici saopštenja:

1. NVO Mladi Romi
2. Gradjanska Alijansa
3. Akcija za ljudska prava
4. NVO „Phiren amenca”
5. UNO Libertask
6. Inicijativa mladih za ljudska prava
7. Cazas
8. Cedem
9. Koalicija NVO Romski krug
10. Ženska RAE mreža „Prva”
11. Centar za romske inicijative-NK
12. Romsko vrijeme-PG
13. Romski obrazovni fond
14. Forum MNE
15. Romska nada-NK
16. Centar za obuku i obrazovanje
17. Mogul Ulcinj
18. Defendologija Centar Crne Gore
19. 4Life

Podijeli na društvenim mrežama 

Posljednje novosti

viber_image_2024-02-28_14-54-33-035
Novinarski životni vijek u sjenci rizika
Cover
Završeno predavanje studentima o suđenju u razumnom roku
gamn
Dvije godine rata u Ukrajini
Zajedno do zaposlenja
Konkurs za poslodavce. ZAJEDNO ZA ZAPOSLENJE: OBUKE I PARTNERSTVA
gamn
Nasilje među mladima i maloljetnicima problem za koji se mora donijeti dugoročno rješenje

Pretraga