Kontaktirajte nas!

+382 20 513 687

Search
Close this search box.

GA: HITNO FORMIRATI NEZAVISNO SAMOREGULATORNO TIJELO

Posebno je potrebno je apostrofirati poruke crnogorskoj medijskoj zajednici:

1. Formiranje nezavisnog samoregulatornog tijela obaveza je na koju Alijansa ukazuje određeni period, pa i ovom prilikom pozivamo sve predstavnike medija ali i nadležne državne organe da se što prije krene u ozbiljne razgovore oko uspostavljanja tijela koje treba da bude matica za novinare, simbol nepristrasnosti i profesionalizma. U vrijeme kada je samoregulacija u novinarskog esnafa u Crnoj Gori zapravo simbol njegove raspolućenosti, kampanje koje određeni mediji (pa čak i portali čije se osnivanje, po našim saznanjima, dovodi u vezu sa istaknutim službenicima Vlade) sprovode protiv aktivista civilnog drustva i političara ukazuju na nemoć i nemogućnost države da efikasno sprovodi Zakon o medijima. Sve ovo više nije razlog za zabrinutost koliko slika alarmantnog stanja koje prijeti da eskalira u apsolutnu anarhiju na tom polju.

2. Alijansa je kao aktivan učesnik u radu Komisije za istrage i procesuiranje slučajeva napada na novinare pokrenula kampanju “Ugroženo novinarstvo- Reaguj” u saradnji sa ovim tijelom, koja je za rezultat imala kreiranje sajta komisije, spotova za promociju sprječavanja napada na novinare, i dodatne edukacije njenih članova. Kako je poseban fokus POSP i na ovom segmentu, pozivamo članove Komisije iz državnih organa da ulože dodatne napore i ne dozvole da nepotrebna administracija opstruira istrage napada na medije. Posebno apostrofiramo apsurdan odnos MUP-a koji je tražio mišljenje Agencije za zaštitu podataka povodom uvida u dokumentaciju iz istraga iako svaki član Komisije ima dozvolu za pristup dokumentima sa oznakom “tajno”. Takođe smo zabrinuti povodom činjenice da pojedini članovi Komisije iz tužilaštva i policije mogu doći u situaciju da se raspravlja o istragama koje su sami vodili što dovodi u pitanje njihovu pristrasnost i sam rad Komisije. Na kraju, činjenica da ključni slučajevi napada, pa i ubistava novinara nijesu riješeni, šalje lošu poruku društvu, demokratiji i govori o opštem stanju u Crnoj Gori. Poljednja dešavanja tokom protesta ispred Skupštine, hapšenje novinara i hirovito ponašanje policije, mora se sankcionisati i tako poslati poruka da je sloboda izvještavanja neprikosnovena.

3. Pozivamo državni vrh da sa deklarativnog zalaganja za slobodu i pluralizam u medijima pređu na konkretnu podršku slobodi izražavanja, dodatno osnažujući nezavisnost regulatornih agencija, da spriječe praksu oglašavanja državnih organa u samo određenim medijima kao i da se dodatno zalažu za poštovanje Zakona o slobodnom pristupu informacijama koji je esencija transparentnosti.

4. U zaključku POSP- a navodi se da je u RTCG neophodno obezbijediti nezavisnu uređivačku politiku. Građanska alijansa založiće se da rad Javnog servisa u narednom periodu bude transparentniji, kao i da se informativne emisije u najvećoj mjeri bave problemima ‘običnih’ ljudi, a sve manje protokolarnim aktivnostima državnog vrha. Takođe, fokus uređivacke politike Javnog servisa mora biti na socijalnim pitanjima, pitanjima ljudskih prava i posebno prava manjina a sve manje na politici.

Imajući navedeno u vidu, Građanska alijansa se obavezuje da će, u sklopu svog medijskog programa, resurse usmjeriti na osnaživanje organa, dijalog i medijaciju na ovim poljima te formiranje snažnog, uticajnog i jedinstvenog regulatornog tijela, bezuslovno poštovanje Etičkog kodeksa i standarda novinarske profesije, kako bi kao društvo uživali u medijskoj sceni oslobođenoj od uticaja političkih i ekonomskih krugova moći.

Milica Đokđurić
urednica medijskih programa

Podijeli na društvenim mrežama 

Posljednje novosti

Kaludjerski laz
Na godišnjicu ratnog zločina Kaluđerski laz, Građanska alijansa formira Mrežu aktivista koji se bave ratnim zločinima počinjenim u Crnoj Gori
Konkurs_vizual_novi
Oglas za prevodioca za ukrajinski - ruski jezik
IMG_6135
Crna Gora na putu ka EU: Ljudska prava od standarda do prakse
Dan Roma_vizual (2)
Položaj Roma i Egipćana u Crnoj Gori: vrijeme je za konkretna djela
Slika 2
Počinje forum Škole političkih studija: Crna Gora na putu ka EU: Ljudska prava od standarda do prakse

Pretraga