Unesite ključnu riječ

STUDIJSKA POSJETA KOSOVU REGIONALNE MREŽE INICIJATIVE MLADIH ZA LJUDSKA PRAVA

STUDIJSKA POSJETA KOSOVU REGIONALNE MREŽE INICIJATIVE MLADIH ZA LJUDSKA PRAVA

Mladi ljudi iz regiona su tokom ove posjete imali priliku da se upoznaju sa društveno – političkom situacijom na Kosovu, da razgovaraju o pitanjima koja se odnose na regionalnu saradnju na Zapadnom Balkanu kroz perspektivu prošlosti Kosova, trenutne političke situacije i budućeg procesa evropskih integracija. Takođe, program ove studijske posjete je bio naročito posvećen procesu uspostavljanja Regionalne kancelarije za saradnju mladih te mobilnosti mladih u regionu.

Organizovani su sastanci sa predsjednicom Kosova gđom Atifete Jahjaga, Diplomatskom Akademijom Kosova, misijom EULEX, pokretom Samoopredjeljenje (Vetevendosje), kao i gdinom Fatmir Sejdiu, bivšim predsjednikom Kosova. Organizovana je i posjeta Parlamentu Kosova i razgovor sa poslanicima, kao i posjeta i obilazak Gračanice.

Posljednjeg dana boravka u Prištini organizovana je konferencija na kojoj se razgovaralo o procesu uspostavljanja Regionalne kancelarije za saradnju mladih i važnosti ove kancelarije za budućnost cijelog regiona. Čuli smo zašto je uspostavljanje RYCO (Regional Youth Cooperation Office) važno za sve države regiona i mlade koji tu žive, ali i kako teče sam proces uspostavljanja kancelarije, jer su konferenciji prisustvovali i članovi radne grupe. Podsjećamo, član radne grupe za uspostavljanje RYCO i predstavnik civilnog društva je i program koordinator GA Edin Koljenović.

Kosovo je izabrano za ovu posjetu zbog toga što su građani Kosova jedini u regionu koji ne uživaju potpunu slobodu kretanja, ne samo prema Evropskoj uniji, nego i ka Bosni i Hercegovini. Još jedan od razloga su i ovogodišnji turbulentni događaji na Kosovu koji se tiču nefunkcionalnosti Parlamenta.

Dešavanja sa posjete možete pogledati i na posebnoj Fejsbuk stranici Ovo je Kosovo na kojoj su svi učesnici svakodnevno dijelili svoje utiske.