Kontaktirajte nas!

+382 20 513 687

Search
Close this search box.

STUDIJSKA POSJETA KOSOVU REGIONALNE MREŽE INICIJATIVE MLADIH ZA LJUDSKA PRAVA

kosovo

Mladi ljudi iz regiona su tokom ove posjete imali priliku da se upoznaju sa društveno – političkom situacijom na Kosovu, da razgovaraju o pitanjima koja se odnose na regionalnu saradnju na Zapadnom Balkanu kroz perspektivu prošlosti Kosova, trenutne političke situacije i budućeg procesa evropskih integracija. Takođe, program ove studijske posjete je bio naročito posvećen procesu uspostavljanja Regionalne kancelarije za saradnju mladih te mobilnosti mladih u regionu.

Organizovani su sastanci sa predsjednicom Kosova gđom Atifete Jahjaga, Diplomatskom Akademijom Kosova, misijom EULEX, pokretom Samoopredjeljenje (Vetevendosje), kao i gdinom Fatmir Sejdiu, bivšim predsjednikom Kosova. Organizovana je i posjeta Parlamentu Kosova i razgovor sa poslanicima, kao i posjeta i obilazak Gračanice.

Posljednjeg dana boravka u Prištini organizovana je konferencija na kojoj se razgovaralo o procesu uspostavljanja Regionalne kancelarije za saradnju mladih i važnosti ove kancelarije za budućnost cijelog regiona. Čuli smo zašto je uspostavljanje RYCO (Regional Youth Cooperation Office) važno za sve države regiona i mlade koji tu žive, ali i kako teče sam proces uspostavljanja kancelarije, jer su konferenciji prisustvovali i članovi radne grupe. Podsjećamo, član radne grupe za uspostavljanje RYCO i predstavnik civilnog društva je i program koordinator GA Edin Koljenović.

Kosovo je izabrano za ovu posjetu zbog toga što su građani Kosova jedini u regionu koji ne uživaju potpunu slobodu kretanja, ne samo prema Evropskoj uniji, nego i ka Bosni i Hercegovini. Još jedan od razloga su i ovogodišnji turbulentni događaji na Kosovu koji se tiču nefunkcionalnosti Parlamenta.

Dešavanja sa posjete možete pogledati i na posebnoj Fejsbuk stranici Ovo je Kosovo na kojoj su svi učesnici svakodnevno dijelili svoje utiske.

Podijeli na društvenim mrežama 

Posljednje novosti

Kaludjerski laz
Na godišnjicu ratnog zločina Kaluđerski laz, Građanska alijansa formira Mrežu aktivista koji se bave ratnim zločinima počinjenim u Crnoj Gori
Konkurs_vizual_novi
Oglas za prevodioca za ukrajinski - ruski jezik
IMG_6135
Crna Gora na putu ka EU: Ljudska prava od standarda do prakse
Dan Roma_vizual (2)
Položaj Roma i Egipćana u Crnoj Gori: vrijeme je za konkretna djela
Slika 2
Počinje forum Škole političkih studija: Crna Gora na putu ka EU: Ljudska prava od standarda do prakse

Pretraga