Enter your keyword

Mladi ljudi iz regiona su tokom ove posjete imali priliku da se upoznaju sa društveno – političkom situacijom na Kosovu, da razgovaraju o pitanjima koja se odnose na regionalnu saradnju na Zapadnom Balkanu kroz perspektivu prošlosti Kosova, trenutne političke situacije i budućeg procesa evropskih integracija. Takođe, program ove studijske posjete je bio naročito posvećen procesu uspostavljanja Regionalne kancelarije za saradnju mladih te mobilnosti mladih u regionu.

Organizovani su sastanci sa predsjednicom Kosova gđom Atifete Jahjaga, Diplomatskom Akademijom Kosova, misijom EULEX, pokretom Samoopredjeljenje (Vetevendosje), kao i gdinom Fatmir Sejdiu, bivšim predsjednikom Kosova. Organizovana je i posjeta Parlamentu Kosova i razgovor sa poslanicima, kao i posjeta i obilazak Gračanice.

Posljednjeg dana boravka u Prištini organizovana je konferencija na kojoj se razgovaralo o procesu uspostavljanja Regionalne kancelarije za saradnju mladih i važnosti ove kancelarije za budućnost cijelog regiona. Čuli smo zašto je uspostavljanje RYCO (Regional Youth Cooperation Office) važno za sve države regiona i mlade koji tu žive, ali i kako teče sam proces uspostavljanja kancelarije, jer su konferenciji prisustvovali i članovi radne grupe. Podsjećamo, član radne grupe za uspostavljanje RYCO i predstavnik civilnog društva je i program koordinator GA Edin Koljenović.

Kosovo je izabrano za ovu posjetu zbog toga što su građani Kosova jedini u regionu koji ne uživaju potpunu slobodu kretanja, ne samo prema Evropskoj uniji, nego i ka Bosni i Hercegovini. Još jedan od razloga su i ovogodišnji turbulentni događaji na Kosovu koji se tiču nefunkcionalnosti Parlamenta.

Dešavanja sa posjete možete pogledati i na posebnoj Fejsbuk stranici Ovo je Kosovo na kojoj su svi učesnici svakodnevno dijelili svoje utiske.