Kontaktirajte nas!

+382 20 513 687

Search
Close this search box.

Građanska alijansa: Vjera u pravdu glasnija od ćutanja države

Građanska alijansa danas je obilježila godišnjicu ubistva porodice Klapuh na mostu Obrada Cicmila u Plužinama.

Prije 32 godine u Plužinama pripadnici odreda “Dragan Nikolić” Vojske Republike Srpske, njih četvorica, ubili su Hasana Klapuha, njegovu suprugu Feridu i kćerku Senu. Za ovaj ratni zločin protiv civilnog stanovništva, pravosnažno su osuđeni u Crnoj Gori još 1996. godine. Iako je to prvi ratni zločin koji je pravosnažno presuđen u Crnoj Gori samo je jedan od petorice osuđenih (Vidoje Golubović) izdržavao zatvorsku kaznu.

Ivan Radulović ispred Građanske alijanse je naveo „Građanska alijansa nastoji da utiče na donosioce odluka, sa ciljem uvođenje dana sjećanja i postavljanje spomen obilježja za porodicu Klapuh. Nadamo se da ćemo uskoro dobiti odgovor od Vlade i na taj način prekinuti institucionalno ćutanje u vezi sa ovim slučajem. Takođe, nadamo se da će Ferid Klapuh, sin i brat porodice uspjetida završi pokrenuti proces ekshumacije i da sahrani svoje najmilije na način kakav dolikuje. Iako su sistemi država zakazali on vjeruje da će se izboriti za pravdu“.

Amina Murić ispred Inicijative mladih za ljudska prava navela je da se stravičnost ovog zločina ogleda u tome sto su ove žrtve prevarene. Njima je bila obećana sigurnost u koju su povjerovali kada su prešli granicu da bi nakon toga bili mučki. „Zabrinjavajuće je da između 30-40% studenata u Crnoj Gori nijesu čuli za ratne zločine ali i veliki broj smatra da se ne treba razgovarati o ratnim zločinima. Nema suočavanja sa ratnom prošlosti bez razgovora o njoj“ kazala je Murić.

Edin Smailović ispred Bošnjačkog vijeća Crne Gore istakao je: „Jako je bitno da sva mjesta stradanja na teritoriji Crne Gore i zločini počinjeni od strane počinilaca iz Crne Gore moraju biti obilježeni na adekvatan način, to je naša obaveza kao društva koje teži da ovakva stradanja nikada ne ponove. Mi moramo na adekvatan način baštiniti i tretirati našu ružnu prošlost kako se nikad ne bi ponovilo nešto slično.“

Istim povodom javnosti se obratila i Midheta Kaloper ispred Udruženja žena žrtava rata Foča 92-95. „Do sada niko iz Bosne i Hercegovine nije bio ovdje, što je žalosno. Prihvatam i našu grešku, kao građanka te zemlje. Cilj nam je isti; da zločince stigne adekvatno procesuiranje. Žalim što na ovom mjestu ne postoji nikakva spomen ploča kao i što volja za takvim stvarima potiče samo od pojedinaca. Mostovi služe da budu prelaz u bolje iz goreg ali za moje sugrađane to nije bio slučaj, za njih je ovo bio most smrti. Njihove žrtve konačno treba da nađu smiraj i da njihova porodica zna gdje počivaju” istakla je Kaloper.

Pored navedenih, obilježavanju godišnjice ubistva porodice Klapuh su prisustvovali i predstavnica Vrhovnog državnog tužilaštva, NVO Akcija za ljudska prava i BIRN Crna Gora.

Današnji događaji dio je projekta „Kultura sjećanja za svjetliju budućnost“, koji je podržan kroz regionalni projekat „Podrška EU izgradnji povjerenja na Zapadnom Balkanu“, uz finansijsku podršku Evropske unije. Regionalni projekat sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Podijeli na društvenim mrežama 

Posljednje novosti

DSC08284
„Mrtvare“ - tragovima stradanja u Srebrenici
1720256686992300
Građanska alijansa: Vjera u pravdu glasnija od ćutanja države
Milan Radovic, Gradjanska alijansa
Suočavanje s prošlošću ne smije biti politička „igranka“ bez prestanka
IMG_8684
Crna Gora - država u kojoj vlada kultura policijskog zlostavljanja
Milena Vujović, Građanska alijansa
Ukrajinac kojem je odobrena privremena zaštita u našoj zemlji, dobio crnogorsku vozačku dozvolu

Pretraga