Kontaktirajte nas!

+382 20 513 687

Search
Close this search box.

IMPLEMENTACIJOM CPT PREPORUKA DO PREVENCIJE TORTURE

Građanska alijansa poziva na hitnu implementaciju preporuka objavljenih u izvještaju Komiteta Savjeta Evrope za prevenciju torture i nehumanog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja (CPT) i podsjeća da smo 15. juna uputili dopis Vladi Crne Gore kako bi bez daljeg odlaganja dala saglasnost za objavljivanje istog, imajući u vidu da je od posjete Komiteta prošla cijela godina. Ujedno, izražavamo duboku zabrinutost zbog navoda o nedopustivom ponašanju policijskih službenika koja su dokumentovana.
Kao što je bilo i za očekivati, izvještaj jasno ukazuje na neadekvatan tretman pritvorenih i osuđenih lica, materijalnih uslova u zatvorima i policijskim stanicama ali i ozbiljnim slučajevima torture od strane policijskih službenika i kao takav je pokazao nazadovanje u ovoj oblasti a očekivali smo da konačno izađemo iz ovog problema. Ovakvo postupanje policijskih službenika predstavlja ozbiljno kršenje ljudskih prava i protivno je svim međunarodnim standardima.

Posebno je nehprihvatljivo da se policijski službenici služe najbrutalijim metodama zlostavljanja u njihovom radu kad bi njihova uloga morala biti usmjerena isključivo ka zaštiti i službi građanina, poštovanju prava i dostojanstva svakog pojedinca. Ovakvo ponašanje ne samo da šteti pojedincima koji se nalaze u zatvorenim institucijama, već podriva i povjerenje građana u institucije i cjelokupan pravosudni sistem Crne Gore. Stoga apelujemo na policijske službenike da se pridržavaju najviših standarda profesionalnosti i etike, poštujući ljudska prava i dostojanstvo svake osobe s kojom dolaze u kontakt.

Građanska alijansa zahtijeva i hitno djelovanje od strane nadležnih organa i ozbiljno shvatanje datih preporuka u izvještaju. Moraju se preduzeti odgovarajuće mjere za poboljšanje materijalnih uslova ali i uspostavljanje sistematske prakse evidentiranja i izvještavanja o slučajevima torture.

Nažalost, ovaj izvještaj pokazuje da navodi o postupanjima policijskih službenika nijesu bili među prioritetima naših institucija. Zbog toga je stanje opisano u izvještaju CPT i odgovornost vlasti. Očekujemo od Vlade da insistira da ovo pitanje i implementacija preporuka datih u izvještaju dobiju strateški značaj. Situacija poprima dodatnu dozu ozbiljnosti imajući u vidu da imamo više mehanizama kontrole rada policije koji očigledno nijesu dali svoj maksimum u sprečavanju brutalnog ponašanja policijskih službenika. Stoga je od vitalnog značaja da nadležni organi konačno preduzmu odgovornost za njihovu implementaciju i preduzmu sve neophodne korake kako bi se osiguralo poštovanje i puna zaštita ljudskih prava svih pritvorenih odnosno osuđenih lica.

Posebno naglašavamo potrebu za efikasnijim i temeljnijim istragama za slučajeve zlostavljanja, mučenja ili nečovječnog postupanja, kao i za momentalnim suspendovanjem policijskih službenika protiv kojih je otpočet istražni postupak. Ista mora biti sprovedena u skladu sa najvišim standardima pravde i transparentnosti i ne smije biti odugovlačena bez razloga kao što je to do sad često bio slučaj.

Na kraju, građani su ti koji su direktno pogođeni nedostacima u pravosudnom sistemu Crne Gore i sve češćoj povezanosti predstavnika važnih funkcija sa kriminalnim klanovima, što ukazuje na duboke sistemske nedostatke koji ugrožavaju povjerenje građana u cjelokupni sistem vladavine prava i zbog toga je neophodno i osigurati im siguran mehanizam za prijavu slučajeva torture.

Zbog svega navedenog mora se predano raditi na prevenciji pojavnih oblika torture, poboljšanja materijalnih uslova u zatvorenih institucijama i ono najbitnije na stvaranju sistema koji garantuje poštovanje ljudskih prava.

Građanska alijansa će nastaviti da prati postupanja policijskih službenika i da se zalaže za jačanje vladavine prava i zaštitu građana vršeći monitoring zatvorenih institucija u okviru projekta “Bez nekažnjivosti za kršenje i povredu ljudskih prava u Crnoj Gori”, finansiranog od strane Evropske unije i kofinansiranog od Ministarstva javne uprave. Ujedno podsjećamo i da smo osnovali Human rights defenders grupu i da nam se građani mogu obratiti ukoliko su sami pretrpjeli neki vid torture ili svjedočili istom.

Podijeli na društvenim mrežama 

Posljednje novosti

GA YIHR
U znak sjećanja na žrtve ratnog zločina Deportacije
Milan Radovic
Crnogorski zvaničnici odluke o rezoluciji o Srebrenici treba da donose vođeni isključivo interesima naše zemlje
pogled-naprijed-korica-mne-(17x20) (1)
Objavljena publikacija: „18 godina nezavisnosti – pogled naprijed. Putokaz ka EU napretku“
0-02-05-82fcb38dbc86d3b6dcd0592e124af359f12beb831bdea866115ef06b11fae27c_871df1301ba2fb2d
Kulturna posjeta pljevaljskih srednjoškolaca Ulcinju i Kulturno veče o toleranciji
0-02-05-304947f763e4ed3559d68125120356ea5e620eecd9b513342b69134ec4140a7f_41da7064b360bf57
ODRŽAN PRVI MODUL TRENINGA ZA LOKALNE ODBORNICE

Pretraga