Unesite ključnu riječ

Napominjemo da se redakcija emisije „Robin Hud“, 15.10.2013. god dopisom obratila Višem sudu sa molbom da se izvršenje odgodi do presude Višeg suda po žalbi na presudu Osnovnog suda u postupku za vraćanje novca stečenog bez osnova. Nije nam jasno zbog čega Viši sud nije, kako nam je tada napisano u odgovoru, odlučio u kratkom roku po tom pitanju. Preciznije, u odgovoru je stajalo da će vijeće Višeg suda brzo da zasijeda, a od tada je prošlo više od mjesec dana. Pitamo se zbog čega se, a imajući u vidu osjetljivost problematike, ova dva slučaja nijesu objedinila, te da li je neko vršio pritisak na policiju  da se pruži asistencija sudu u ovom slučaju.

Tokom iseljenja na radnom zadatku uhapšen je i Darko M. Ivanović, medijski direktor Građanske alijanse. Ovom prilikom javnost želimo da obavijestimo da je Ivanović priveden u Sud za prekršaje tek na isteku zakonskog osnova za lišenje slobode, te da nije bila obezbijeđena javnost postupka kada je saslušavan od strane sutkinje za prekršaje. Pitamo Zašto? Posebno jer je Ustavom definisano da: „Svako ima pravo na pravično i javno suđenje“ a Zakonom o prekršajima da su policijski službenici dužni da lice lišeno slobode odmah, bez odlaganja, uz zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka, privedu u sud.

Građansku alijansu posebno interesuje da li je naš kolega Ivanović zakonito lišen slobode i da li su ispoštovani standardi primjene sredstava prinude, prije svega da li je naređenje da se ista primijene bilo u skladu sa zakonom i međunarodnim standardima pa do toga da li je ispoštovan zakonski princip-srazmjernosti upotrebe sredstava prinude. Ivanović  je  uhapšen  dok je mirno stajao na javnoj površini i obavljao svoj novinarski zadatak pa stoga pozivamo Skupštinski odbor da ispita eventualne zloupotrebe ovlašćenja.

Nadamo se brzim i potpunim odgovorima nadležnih institucija.

S poštovanjem,

Boris Raonić
Predsjednik GA

Dostavljeno:
– Vrhovnom sudu Crne Gore
– Skupštinskom odboru za bezbjednost i odbranu
– Vijeću za prekršaje Crne Gore
– Medijima
– Savjetu za građansku kontrolu rada policije
– Odjeljenju za unutrašnju kontrolu rada policije