Kontaktirajte nas!

+382 20 513 687

Search
Close this search box.

Izvještaj Sudskog savjeta jasan indikator za neophodnost reformi

Podaci koje smo mogli pročitati u objavljenom izvještaju Sudskog savjeta, a koji, između ostalog, pokazuju da je pred našim sudovim neriješeno skoro čak 70.000 slučajeva, neminovno izaziva zabrinutost cjelokupne crnogorske javnosti. Građanska alijansa kontinuirano ukazuje na nedopustivo veliki broj neriješenih sudskih slučajeva, koji se iz godine u godinu povećava, što ozbiljno izaziva sumnje u vladavinu prava. Analiza opšteg stanja sudstva u zemlji pokazuje da je povećanje za oko 31% broja neriješenih predmeta samo u odnosu na prošlu godinu, što je indikator ozbiljnih problema u našem sudskom sistemu. Posebno je alarmantno što je porast neriješenih predmeta najizraženiji u višim sudovima, gotovo 33%, dok je najkritičnije stanje zabilježeno kod Apelacionog suda s porastom od čak 64%.

Ovakav trend mora biti alarm za naše sudstvo, jer direktno negativno utiče na pristup pravdi za građane i duboko podriva njihovo povjerenje u pravosudne institucije. Podsjećamo i da je istraživanje koje je sprovela Građanska alijansa prošle godine pokazalo da skoro 80% ispitanih građana nije upoznato s vlastitim pravima u vezi sa pravom na suđenje u razumnom roku, dok 68% njih nije svjesno značaja posredovanja ili medijacije.

Zato ukazujemo na hitnost potrebe za sveobuhvatnom reformom pravosuđa kako bi se zaustavili ovakvi negativni trendovi u povećanju broja neriješenih predmeta koji je i sada na nezamislivom nivou. Posljedice ovih zanemarenih reformi sada su evidentne, a odgovornost za trenutno stanje leži na predsjednicima sudova, predsjedniku Vrhovnog suda Crne Gore, Sudskom savjetu, ali i Ministarstvu pravde. Na neophodnost reformi ukazuje i izvještaj Evropske komisije o napretku Crne Gore, koji jasno ističe nedostatak napretka u sektoru pravosuđa kao glavnog izazova u vladavini prava.

U procesu reformi treba obratiti pažnju ne samo na izmjenu zakonodavnog okvira (Zakon o Sudskom savjetu i sudijama, kao i set drugih zakonskih rješenja iz ove oblasti), već i neophodne izmjene po pitanju broja sudija i osoblja, čiji je nedovoljan broj sigurno jedan od razloga ovakvog stanja u sudstvu. Pored toga neophodne su i adekvatne obuke kompletnog osoblja, te stvaranje adekvatnih uslova za rad, kao i tehnološko unapređenje sudova, što bi sve zajedno definitivno ubrzalo i unaprijedilo procese. Uloga Sudskog savjeta u ovim procesima od izuzetne je važnosti, a očekujemo da će novi članovi unijeti svježu energiju kako bi intenzivirali svoje aktivnosti.

Očekujemo da će navedeni podaci i kontinuirano isticani problemi u sudstvu konačno dovesti do neophodnih promjena u sudstvu, te vratiti već duže vrijeme poljuljano povjerenje građana u ovu granu vlasti.

Podijeli na društvenim mrežama 

Posljednje novosti

DSC08284
„Mrtvare“ - tragovima stradanja u Srebrenici
1720256686992300
Građanska alijansa: Vjera u pravdu glasnija od ćutanja države
Milan Radovic, Gradjanska alijansa
Suočavanje s prošlošću ne smije biti politička „igranka“ bez prestanka
IMG_8684
Crna Gora - država u kojoj vlada kultura policijskog zlostavljanja
Milena Vujović, Građanska alijansa
Ukrajinac kojem je odobrena privremena zaštita u našoj zemlji, dobio crnogorsku vozačku dozvolu

Pretraga