Kontaktirajte nas!

+382 20 513 687

Search
Close this search box.

Izvještaj Sudskog savjeta jasan indikator za neophodnost reformi

Podaci koje smo mogli pročitati u objavljenom izvještaju Sudskog savjeta, a koji, između ostalog, pokazuju da je pred našim sudovim neriješeno skoro čak 70.000 slučajeva, neminovno izaziva zabrinutost cjelokupne crnogorske javnosti. Građanska alijansa kontinuirano ukazuje na nedopustivo veliki broj neriješenih sudskih slučajeva, koji se iz godine u godinu povećava, što ozbiljno izaziva sumnje u vladavinu prava. Analiza opšteg stanja sudstva u zemlji pokazuje da je povećanje za oko 31% broja neriješenih predmeta samo u odnosu na prošlu godinu, što je indikator ozbiljnih problema u našem sudskom sistemu. Posebno je alarmantno što je porast neriješenih predmeta najizraženiji u višim sudovima, gotovo 33%, dok je najkritičnije stanje zabilježeno kod Apelacionog suda s porastom od čak 64%.

Ovakav trend mora biti alarm za naše sudstvo, jer direktno negativno utiče na pristup pravdi za građane i duboko podriva njihovo povjerenje u pravosudne institucije. Podsjećamo i da je istraživanje koje je sprovela Građanska alijansa prošle godine pokazalo da skoro 80% ispitanih građana nije upoznato s vlastitim pravima u vezi sa pravom na suđenje u razumnom roku, dok 68% njih nije svjesno značaja posredovanja ili medijacije.

Zato ukazujemo na hitnost potrebe za sveobuhvatnom reformom pravosuđa kako bi se zaustavili ovakvi negativni trendovi u povećanju broja neriješenih predmeta koji je i sada na nezamislivom nivou. Posljedice ovih zanemarenih reformi sada su evidentne, a odgovornost za trenutno stanje leži na predsjednicima sudova, predsjedniku Vrhovnog suda Crne Gore, Sudskom savjetu, ali i Ministarstvu pravde. Na neophodnost reformi ukazuje i izvještaj Evropske komisije o napretku Crne Gore, koji jasno ističe nedostatak napretka u sektoru pravosuđa kao glavnog izazova u vladavini prava.

U procesu reformi treba obratiti pažnju ne samo na izmjenu zakonodavnog okvira (Zakon o Sudskom savjetu i sudijama, kao i set drugih zakonskih rješenja iz ove oblasti), već i neophodne izmjene po pitanju broja sudija i osoblja, čiji je nedovoljan broj sigurno jedan od razloga ovakvog stanja u sudstvu. Pored toga neophodne su i adekvatne obuke kompletnog osoblja, te stvaranje adekvatnih uslova za rad, kao i tehnološko unapređenje sudova, što bi sve zajedno definitivno ubrzalo i unaprijedilo procese. Uloga Sudskog savjeta u ovim procesima od izuzetne je važnosti, a očekujemo da će novi članovi unijeti svježu energiju kako bi intenzivirali svoje aktivnosti.

Očekujemo da će navedeni podaci i kontinuirano isticani problemi u sudstvu konačno dovesti do neophodnih promjena u sudstvu, te vratiti već duže vrijeme poljuljano povjerenje građana u ovu granu vlasti.

Podijeli na društvenim mrežama 

Posljednje novosti

Konkurs_vizual_novi
Oglas za prevodioca za ukrajinski - ruski jezik
IMG_6135
Crna Gora na putu ka EU: Ljudska prava od standarda do prakse
Dan Roma_vizual (2)
Položaj Roma i Egipćana u Crnoj Gori: vrijeme je za konkretna djela
Slika 2
Počinje forum Škole političkih studija: Crna Gora na putu ka EU: Ljudska prava od standarda do prakse
Reforma sudstva
Izvještaj Sudskog savjeta jasan indikator za neophodnost reformi

Pretraga