Kontaktirajte nas!

+382 20 513 687

Search
Close this search box.

Kulturna posjeta ulcinjskih učenika Pljevljima i Kulturno veče o toleranciji

Građanska alijansa je tokom protekla dva dana organizovala kulturnu posjetu srednjoškolaca iz Ulcinja opštini Pljevlja, u okviru projekta “Upoznavanjem do tolerancije mladih”, koji se sprovodi uz podršku Ministarstva za ljudska i manjinska prava Crne Gore. Njegov cilj je upoznavanje i jačanje kapaciteta mladih u navedenim opštinama za razumijevanje i primjenu koncepta tolerancije, pomirenja, dijaloga i interkulturalizma.

Kroz saradnju sa Sekretarijatom za kulturu, sport, mlade i društvene djelatnosti opštine Ulicnj, Građanska alijanse je okupila osam učenika i dva profesora iz Ucinja, koji su zajedno sa vršnjacima i profesorima iz Pljevalja imali priliku da se upoznaju sa lokalnim običajima, kulturama i tradicijama nacionalnih zajednica i da ujedno prate zajednički različita predavanja i posjete lokalne kulturno-istorijske lokacije.

Tokom prvog dana posjete upriličen je doček mladih iz Ulcinja u Gimanziji “Tanasije Pejatović” u Pljevljima. Gosti iz Ulcinja su toplo dočekani u biblioteci Gimnazije, gdje su se prisutnima obratile direktorica Bojana Grujić, te nekoliko profesorica i učenica, koje su predstavile Gimnaziju, njen istorijat, značaj, te uspjehe koje su škola i njeni učenici ostvarili. Gosti iz Ulcinja su mogli čuti o dugogodišnjoj tradiciji Gimnazije „Tanasije Pejatović“, koja baštini međureligijsku i međuetničku toleranciju, jednakost i suživot ljudi različitih religija i uvjerenja. Predstavljajući uspjehe u mnogim aktivnostima, inicijativama, akcijama, te takmičenjima i od samih učenika i učenica mogli smo čuti u kakvom skladnom okruženju teče njihovo školovanje. Istom energijom uzvratili su i učenici iz Ulcinja, koji su se sa pljevaljskim srednjoškolcima družili, vođeni istim interesovanjima, idejama i željama, te do kraja posjete bili nerazdvojni. Profesori su takođe međusobno razmijenili informacije o svojim školama, učenicima, uslovima u kojima rade, te ideje o unapređenju rada, ali i međusobne saradnje.

Nakon obilaska Gimanzije, ulcinjski i pljevaljski srednjoškolci, zajedno sa profesorima, posjetili su JU Zavičajni muzej Pljevlja gdje su imali priliku da  čuju nešto više o muzeju, ali i da obiđu izložbenu postavku „Zanatsko oružje i oružani pribor“, na kojoj je prikazano hladno i vatreno oružje, pribor i svitna nošnja. O samoj izložbi posjetiocima je govorio muzejski dokumentarista Miloš Gačević. Posjetioci su obišli i stalnu arheološku izložbu „Putevima Homo sapiensa“ kroz koju su se upoznali sa istorijom Pljevalja. Učenici su ponijeli veoma pozitivne utiske, ujedno se bliže upoznavši sa gradom Pljevlja, njegovom istorijom, narodom i njihovim običajima i tradicijom.

Posjeta je nastavljena obilaskom Husein-pašine džamije i Manastira Sveta Trojica u kojima su posjetioci od relevantnih predstavnika mogli čuti o istoriji i značaju ovih znamenitih vjerskih objekata, spomenika kulture, koji nose tradiciju dugu stotinama godina i koji su jedna od najvećih kulturno-istorijskih znamenitosti Pljevalja. Uz pomenuta predavanja, učesnici su naučili ne samo nešto više o ovim vjerskim objektima, već i o primjerima suživota, te međusobnog poštovanja i uvažavanja.

Kulturno veče o toleranciji

U cilju promocije tolerancije, prvi dan Kulturne posjete završen je Kulturnom večeri o toleranciji u holu Srednje stručne škole u Pljevljima.

Kulturnoj večeri prisustvovali su gosti – nastavnici i učenici Srednje mješovite škole “Bratstvo jedinstvo” iz Ulcinja kao i učenici i profesori srednjih škola iz Pljevalja, predstavnici lokalnih samouprava i civilnog sektora iz opštine Pljevlja, predstavnici nacionalnih i vjerskih zajednica, lica iz sfere kulture i književnosti, kao i predstavnici medija.

Učesnicima su se obratili Miloš Gačević, master teolog, muzejski dokumentarista JU Zavičajni muzej Pljevlja i Bojana Radanović, bibliotekarka, JU OŠ “Ristan Pavović” Pljevlja. Veče su otvorile Jelena Ristović, koordinatorka projekta u Građanskoj alijansi i Jelena Drobnjak, pomoćnica direktora Srednje stručne škole u Pljevljima.

Jelena Ristović je pozdravila sve učesnike, naglasila važnost Kulturne večeri za podizanje svijesti o važnosti tolerancije i smanjenja etničke distance u Crnoj Gori, te izrazila zadovoljstvo da su se na jednom mjestu okupili učesnici iz dva udaljena kraja naše države – Ulcinja i Pljevalja. Jelena Drobnjak je poželjela dobrodošlicu svim učesnicima, te izrazila zadovoljstvo što mogu da ugoste goste iz Ulcinja. Ona je naglasila da su upravo Pljevlja i Ulcinj dva stara grada prepoznata po njegovanju suživota i međuvjerske tolerancije, te da oba odišu bogatom kulturnom i istorijskom baštinom i višedecenijskom tradicijom, čija sprega oslikava najljepše lice Crne Gore.

Kulturno veče obilježila su predavanja Miloša Gačevića i Bojane Radanović čija je jedna od najvažnjih poruka bogatstvo Pljevalja koja žive u međureligijskom skladu. Miloš Gačević je, govoreći o različitim religijama, govorio o njihovim važnim postulatima, koji su se oduvijek bazirali na miru, toleranciji, suživotu i poštovanju drugog i različitog. Upravo je naglasio da razlog zašto se međusobno slabo upoznajemo jeste to što nam treba više dijaloga, te je tako i ovo kulturno veče sjajan primjer dijaloga, razgovora i upoznavanja koji su nam potrebni. U tom smislu, stvaranje međureligijskog dijaloga je prioritet u 21. vijeku, gdje se svi moramo boriti protiv fanatizma u religiji, a kako ističe Miloš, nema mira među narodima, ako nema mira među religijama. Bojana Radanović je, govoreći o specifičnosti geografskog položaja, te istorijske važnosti pljevaljskog kraja, navela da je ovaj kraj prošao kroz mnoge intenzivne procese, a koji su proizveli da Pljevlja budu prepoznata po duhovnom ugledu, kulturi i urbanom duhu, što je njihovo najveće bogatstvo. Nažalost, negativan prirodni priraštaj i migracije kao posljedice višedecenijske devastacije Pljevalja, doveli su do toga da u ovom gradu živi sve manje ljudi. Bojana je takođe u svom izlaganju istakla znamenita imena koja su Pljevlja izrodila, iz različitih društvenih i kulturnih sfera života, a koji su ostavili snažan pečat, ne samo na Pljevlja, već na Crnu Goru i šire. Veče je upotpunjeno predstavljanjem narodnih nošnji. Teodora Pupović, učenica Srednje stručne škole u Pljevljima govorila je o značaju narodne nošnje kao i značaju očuvanja tradicije i folklora. Predstavljajući publici karakteristike crnogorske, srpske i bosanske nošnje, desetak učenika prezentovalo je gostima navedene narodne nošnje. Veče je uljepšano i pratnjom gitare učenika Gimnazije „Tanasije Pejatović“, Radeta i Alekse.

Drugi dan posjete ulcinjski učenici još jednom su posjetili Gimnaziju „Tanasije Pejatović“ tokom njihovog „Dana zamijenjenih uloga“ tokom kojeg učenici i profesori mijenjaju uloge, a što je sjajna prilika da se profesori i učenici bolje razumiju, te istraže nove načine učenja i međusobnog razumijevanja i kvalitetnijeg rada. Učenici iz Ulcinja aktivno su učestvovali na nekoliko časova, te se direktno upoznali na koji način protiče „Dan zamijenjenih uloga“, uz podršku i druženje sa pljevaljskim učenicima.

Kulturna posjeta je završena u znaku upoznavanja sa prirodnim ljepotama Pljevalja i posjetom nezaobilaznim Meandrima Ćehotine. Ulcinjska i pljevaljska djeca, ali i njihovi profesori, družili su se u neformalnom ambijentu prirode, gdje su svi uživali u pogledu na čarobni prirodni fenomen kakvi su Meandri Ćehotine. Posjeta Meandrima Ćehotine organizovana je uz podršku Turističe organizacije  Pljevlja i Sekretarijata za sport i mlade Pljevlja.

Događaj je završen nevoljnim rastajanjem kako učesnika iz Ulcinja, tako učesnika iz Pljevalja, koji su već, u sklopu iste aktivnosti Građanske alijanse, zakazali još jedno druženje u Ulcinju, gdje će domaćini iz Ulcinja uzvratiti gostoprimstvo Pljevljaka u okviru Kulturne posjete u maju.

Ovim smo zaključili posjetu Pljevljima, te ostvarili njen cilj direktne razmjene kulture i upoznavanja nacionalnih zajednica, odnosno mladih, te ohrabrivanja dijaloga koji razbija predrasude i podizanja duha tolerancije među mladima.

Galerija 

Podijeli na društvenim mrežama 

Posljednje novosti

GA YIHR
U znak sjećanja na žrtve ratnog zločina Deportacije
Milan Radovic
Crnogorski zvaničnici odluke o rezoluciji o Srebrenici treba da donose vođeni isključivo interesima naše zemlje
pogled-naprijed-korica-mne-(17x20) (1)
Objavljena publikacija: „18 godina nezavisnosti – pogled naprijed. Putokaz ka EU napretku“
0-02-05-82fcb38dbc86d3b6dcd0592e124af359f12beb831bdea866115ef06b11fae27c_871df1301ba2fb2d
Kulturna posjeta pljevaljskih srednjoškolaca Ulcinju i Kulturno veče o toleranciji
0-02-05-304947f763e4ed3559d68125120356ea5e620eecd9b513342b69134ec4140a7f_41da7064b360bf57
ODRŽAN PRVI MODUL TRENINGA ZA LOKALNE ODBORNICE

Pretraga