Enter your keyword

Građanska alijansa čestita svim pripadnicima romske zajednice Međunarodni dan Roma, uz poziv vlastima da konačno preduzmu mjere i unaprijede društveni položaj Roma, te pomognu očuvanje kulture, jezika i običaja Roma.

Nažalost, mnogi pripadnici ovog naroda u Crnoj Gori se i dalje suočavaju sa višestrukom diskriminacijom i političkom i socio-ekonomskom isključenošću iako je u prethodnim decenijama realizovan veliki broj strateških dokumenata i projekata. Zbog toga je neophodna temeljna analiza procesa i uočavanje pogrešnih odluka. Negativni stereotipi i predrasude su još uvijek veoma prisutni u našem društvu. O tome svjedoče i izvještaji CEDEM-a, koji pokazuju da je etnička distanca najizraženija upravo prema ovoj zajednici. Pored toga, naše višegodišnje iskustvo u radu sa romskom populacijom nam je iznjedrilo veliki broj pritužbi na rad državnih istitucija i diskriminaciju koju ova lica pretrpe.

Uvažavajući različitosti, neophodno je da se očuva identitet Roma i da se ova populacija stanovništva intergiše i postane dio našeg društva koji neće biti ostavljen na samim marginama. Ovoj populaciji uživanje i pristup pravima koja su garantovana je u cjelosti otežano, uzimajući u obzir da njihov pravni status u Crnoj Gori često nije riješen.

U ovim teškim vremenima, pozivamo nadležne institucije, civilni sektor i sve odgovorne aktere društvene scene da maksimalno doprinesu da se predrasude prilikom školovanja, zapošljavanja i korišćenja zdravstvene zaštite eliminišu, kako bi se pripadnici ovog manjinskog naroda osjetili kao punopravni građani Crne Gore. Pozitivno-informativni tekstovi o ovoj zajednici su veoma rijetki, te pozivamo medije da daju svoj doprinos sistemskom smanjenju etničke distance i upoznavanju Roma kroz njihovu kulturu i običaje. Kao primjer takvog izvještavanja koji daje doprinos upoznavanju Roma, možete pogledati nagrađene novinarske priče na sledećem linku, a koje su dodijeljene u okviru projekta Građanske alijanse: https://gamn.org/dodijeljene-nagrade-za-najbolje-novinarske-price/

Kvalitet zrelog društva može se postići samo ako svakog pojedinca prihvatimo za život u zajednici i ako kao društvo učinimo sve da omogućimo da se živi ne jedan pored drugog, već jedan sa drugim. Multikulturalnost je jedno od naših najvećih bogatstava, zato poštujmo i prihvatajmo različitosti.