Kontaktirajte nas!

+382 20 513 687

Search
Close this search box.

Nedopustivo da policijski službenici za krivično djelo zlostavljanje budu kažnjeni kućnim zatvorom

Građanska alijansa smatra nedopustivim da policijski službenici za krivično djelo zlostavljanje budu kažnjeni kućnim zatvorom, kao što je to situacija sa slučajem Kojaševića. Ovim se nastavlja blaga kaznena politika crnogorskih sudova, koji cijeneći olakšavajuće okolnosti kazne svode na zakonski minimum.

Na ovaj način sudska praksa šalje poruku da zlostavljanje neće biti adekvatno sankcionisano i da se policijski službenici mogu bez ikakvih posljedica vratiti redovnim poslovima u policiji. U prilog tome ide i slučaj policijskog inspektora Slobodana Vulanovića koji je zbog zbog 30 udaraca po glavi i tijelu kažnjen istom kaznom, u trajanju od četiri mjeseca.

Ovlašćenja policijskih službenika utvrđena Zakonikom o krivičnom postupku se moraju vršiti u skladu sa evropskim standardima zabrane torture. Tako praksa Evropskog suda za ljudska prava (Ribitsch protiv Austrije,  Bouyid protiv Belgije) jasno ukazuje da svaka primjena fizičke sile prema osobi koja dođe u dodir sa službenim licima, a koja nije apsolutno neophodna zbog postupanja te osobe, ponižava ljudsko dostojanstvo i, u načelu, predstavlja povredu zabrane zlostavljanja. Imajući u vidu da Kojašević u konkretnom slučaju nije pružao nikakav vid otpora, niti je bio naoružan, jasno je da se radi o klasičnom primjeru zlostavljanja, što dodatno naglašava ozbiljnost situacije i potrebu za preispitivanjem presude. Samim tim, neprihvatljive su olakšavajuće okolnosti na strani okrivljenog i ne nude minimalnu garanciju da se povratkom na službenu dužnost neće ponavljati slični primjeri.

Ovakva presuda izaziva ozbiljne sumnje u odgovornost u slučajevima policijske torture, čime se stvara atmosfera nekažnjivosti, i podržava jedan neprihvatljiv vid postupanja u redovima policijskih službenika. I svakako, ovakvim postupanjem, dodatno se ugrožava povjerenje građana u policijske institucije i pravosudni sistem. Zato su nam neophodni odlučniji koraci u kažnjavanju zloupotreba ovlašćenja policijskih službenika, kako bismo spriječili njihovo ponavljanje i vratili povjerenje građana u naše institucije.

Građanska alijansa će nastaviti aktivno da prati slučajeve torture, u okviru projekta “Bez nekažnjivosti za kršenje i povredu ljudskih prava u Crnoj Gori”, uz podršku Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

Podijeli na društvenim mrežama 

Posljednje novosti

Konkurs_vizual_novi
Oglas za prevodioca za ukrajinski - ruski jezik
IMG_6135
Crna Gora na putu ka EU: Ljudska prava od standarda do prakse
Dan Roma_vizual (2)
Položaj Roma i Egipćana u Crnoj Gori: vrijeme je za konkretna djela
Slika 2
Počinje forum Škole političkih studija: Crna Gora na putu ka EU: Ljudska prava od standarda do prakse
Reforma sudstva
Izvještaj Sudskog savjeta jasan indikator za neophodnost reformi

Pretraga