Kontaktirajte nas!

+382 20 513 687

Search
Close this search box.

NEMA NAPRETKA BEZ DOGOVORA

U Novu 2021. godinu crnogorska politička zajednica ulazi sa sve snažnijim podjelama kojih se ne bi postidjeli ni novogodišnji rovovi na zapadnom frontu tokom Prvog svjetskog rata. Postaje sve teže pohvatati agende parlamentarnih političkih grupacija, ali ono što je sigurno – gotovo da nikog ne zanima izgrađivanje zajedničke platforme za prevazilaženje problema i podjela koje decenijama opterećuju crnogorsko društvo, a koje samo dobijaju na intenzitetu i postaju suštinski najbitnija prepreka neophodnim reformama.

Hronični nedostatak dijaloga je postao obilježje crnogorske politike, dodatno zakomplikovan neprijateljskom retorikom partijskih lidera, koji u dogovoru vide znake slabosti, a u različitim stavovima – dokaze izdaje i neprijateljstva.

U Novoj godini crnogorska politička zajednica će morati da se suoči sa činjenicom da će takve podjele blokirati rad Ustavnog suda, promjene u sudstvu i tužilaštvu, rad na reformama izbornog zakonodavstva, a da i ne govorimo o tektonski bitnim promjenama u oblastima ekonomske politike, javnih servisa i javnih finansija. Te promjene neće biti ni pokrenute ako politički lideri ne počnu da usmjeravaju svoju energiju ka mogućnostima dogovora za opšte dobro, umjesto da svoje stavove promovišu podsticanjem podjela.

U tom smislu, vrijedi podsjetiti da su obični ljudi izašli iz onih novogodišnjih rovova tokom Prvog svjetskog rata za vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana, kako bi barem na trenutak pokušali uspostaviti normalne odnose i prevazići podjele, u koje su ih natrag brzo odvukli njihovi predvodnici s obje strane, i pogurali u višegodišnje međusobno ratovanje. Treba imati to na umu kada se razmišlja o odgovornosti prema običnim građanima.

Podijeli na društvenim mrežama 

Posljednje novosti

Konkurs_vizual_novi
Oglas za prevodioca za ukrajinski - ruski jezik
IMG_6135
Crna Gora na putu ka EU: Ljudska prava od standarda do prakse
Dan Roma_vizual (2)
Položaj Roma i Egipćana u Crnoj Gori: vrijeme je za konkretna djela
Slika 2
Počinje forum Škole političkih studija: Crna Gora na putu ka EU: Ljudska prava od standarda do prakse
Reforma sudstva
Izvještaj Sudskog savjeta jasan indikator za neophodnost reformi

Pretraga