Kontaktirajte nas!

+382 20 513 687

Search
Close this search box.

NEOPHODNA CJELOVITA REFORMA TUŽILAŠTVA

Danas se obilježava Dan tužilaštva u Crnoj Gori. Dug vremenski period koji smo čekali na izbor pet članova Tužilačkog savjeta (TS), te činjenica da je funkcija Vrhovnog državnog tužioca u v.d stanju, predugo trajanje istraga u ranijem periodu ukazuju na opravdanost postojanja zabrinutosti kada je u pitanje rad državnog tužilaštva.

Kao i prethodnih godina, moramo spomenuti prostorno tehničke-kapacitete za adekvatan i profesionalan rad državnih tužilaca. Iako je Vlada Crne Gore donijela 06.09.2022. Zaključak o potrebi poboljšanja rješavanja pitanja prostornih kapaciteta Vrhovnog državnog tužilaštva, Specijalnog državnog tužilaštva, Višeg državnog tužilaštva u Podgorici i Specijalnog policijskog odjeljenja, do danas nijesu sprovedeni i nijesu vidljive konkretne aktivnosti.

Postupci u kojima faza istrage traje predugo ne bi trebalo više biti praksa, posebno kada ne postoji adekvatan razlog za to. Tako se i disciplinska odgovornost državnih tužilaca zbog zastarijevanja krivičnih gonjenja mora naći u vrhu prioriteta, što do sada nije bio slučaj.

Nakon odabira novog Glavnog specijalnog tužioca, mogli smo primijetiti određene vidljive rezultate, kao što su lišavanje slobode i određivanje pritvora lica koja su obavljavalja neke od najznačajnijih funkcija u pravosuđu. Sa jedne strane, ohrabruje činjenica da je rad državnog tužioca usmjeren na borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije. Sa druge strane, zabrinjava to da su nam ta lica donedavno upravo bili čelni ljudi pravosuđa.

Za procesiranje lica koja su odgovorna ili koja su učestvovala u ratnim zločinima na teritoriji Crne Gore, ne možemo biti zadovoljni. I dalje su za ova krivična djela samo procesuirana lica čija je uloga u ratnim zločinima bila najmanja, dok značajnih pomaka u rasvjetljavanju ratnih zločina nema.

Napominjemo da je nezavisno, efikasno, profesionalno tužilaštvo neophodno za dalji razvoj Crne Gore, što će u konkretnom imati za cilj ima efikasniju borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije. Reforma ovog oblika vlasti je neophodna; možemo reći da je dijelom i započeta, ali da ista nije izvedena do kraja. Ukoliko se sprovedu korjenite promjene, očekivano je da bi Crna Gora mogla zatvoriti i ključna pregovaračka poglavlja u pristupu ka Evropskoj uniji.

Podijeli na društvenim mrežama 

Posljednje novosti

Kaludjerski laz
Na godišnjicu ratnog zločina Kaluđerski laz, Građanska alijansa formira Mrežu aktivista koji se bave ratnim zločinima počinjenim u Crnoj Gori
Konkurs_vizual_novi
Oglas za prevodioca za ukrajinski - ruski jezik
IMG_6135
Crna Gora na putu ka EU: Ljudska prava od standarda do prakse
Dan Roma_vizual (2)
Položaj Roma i Egipćana u Crnoj Gori: vrijeme je za konkretna djela
Slika 2
Počinje forum Škole političkih studija: Crna Gora na putu ka EU: Ljudska prava od standarda do prakse

Pretraga