Kontaktirajte nas!

+382 20 513 687

Search
Close this search box.

NEOPHODNA CJELOVITA REFORMA TUŽILAŠTVA

Danas se obilježava Dan tužilaštva u Crnoj Gori. Dug vremenski period koji smo čekali na izbor pet članova Tužilačkog savjeta (TS), te činjenica da je funkcija Vrhovnog državnog tužioca u v.d stanju, predugo trajanje istraga u ranijem periodu ukazuju na opravdanost postojanja zabrinutosti kada je u pitanje rad državnog tužilaštva.

Kao i prethodnih godina, moramo spomenuti prostorno tehničke-kapacitete za adekvatan i profesionalan rad državnih tužilaca. Iako je Vlada Crne Gore donijela 06.09.2022. Zaključak o potrebi poboljšanja rješavanja pitanja prostornih kapaciteta Vrhovnog državnog tužilaštva, Specijalnog državnog tužilaštva, Višeg državnog tužilaštva u Podgorici i Specijalnog policijskog odjeljenja, do danas nijesu sprovedeni i nijesu vidljive konkretne aktivnosti.

Postupci u kojima faza istrage traje predugo ne bi trebalo više biti praksa, posebno kada ne postoji adekvatan razlog za to. Tako se i disciplinska odgovornost državnih tužilaca zbog zastarijevanja krivičnih gonjenja mora naći u vrhu prioriteta, što do sada nije bio slučaj.

Nakon odabira novog Glavnog specijalnog tužioca, mogli smo primijetiti određene vidljive rezultate, kao što su lišavanje slobode i određivanje pritvora lica koja su obavljavalja neke od najznačajnijih funkcija u pravosuđu. Sa jedne strane, ohrabruje činjenica da je rad državnog tužioca usmjeren na borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije. Sa druge strane, zabrinjava to da su nam ta lica donedavno upravo bili čelni ljudi pravosuđa.

Za procesiranje lica koja su odgovorna ili koja su učestvovala u ratnim zločinima na teritoriji Crne Gore, ne možemo biti zadovoljni. I dalje su za ova krivična djela samo procesuirana lica čija je uloga u ratnim zločinima bila najmanja, dok značajnih pomaka u rasvjetljavanju ratnih zločina nema.

Napominjemo da je nezavisno, efikasno, profesionalno tužilaštvo neophodno za dalji razvoj Crne Gore, što će u konkretnom imati za cilj ima efikasniju borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije. Reforma ovog oblika vlasti je neophodna; možemo reći da je dijelom i započeta, ali da ista nije izvedena do kraja. Ukoliko se sprovedu korjenite promjene, očekivano je da bi Crna Gora mogla zatvoriti i ključna pregovaračka poglavlja u pristupu ka Evropskoj uniji.

Podijeli na društvenim mrežama 

Posljednje novosti

DSC08284
„Mrtvare“ - tragovima stradanja u Srebrenici
1720256686992300
Građanska alijansa: Vjera u pravdu glasnija od ćutanja države
Milan Radovic, Gradjanska alijansa
Suočavanje s prošlošću ne smije biti politička „igranka“ bez prestanka
IMG_8684
Crna Gora - država u kojoj vlada kultura policijskog zlostavljanja
Milena Vujović, Građanska alijansa
Ukrajinac kojem je odobrena privremena zaštita u našoj zemlji, dobio crnogorsku vozačku dozvolu

Pretraga