Enter your keyword

Na današnji dan dužnost svakog slobodoumnog građanina je da pošalje snažnu poruku protiv savremenih manifestacija ideologija mržnje. Da ih prepozna, da im se odupre i da ih porazi. Na žalost, fašističke ideje nijesu poražene u Evropi ove 2017., a ni Crna Gora nije izuzetak. Jedino što se mijenja i pojačava jesu frustracije jer na ovaj datum godinama moramo slati iste poruke.

I danas se borimo protiv tog pobijeđenog neprijatelja koji je sve prisutniji u javnom diskursu i kao prilagođen obitava među nama, najviše kod folklornih i fasadnih antifašista sa ad hoc nekontrolisanim ispadima. Ponovićemo kao i ranijih godina, neporaženi fašizam je slika modernog društva, a njegova mimikrija u gotovo svim porama socijalnog ne dozvoljava nam da shvatimo koliko je fašizam danas aktuelniji u svom suštinskom značenju – odnosa prema različitostima i društveno-političkog ambijenta koji ohrabruje suživot i/ili prožimanje različitosti ili promoviše i institucionalizuje njihovu diskriminaciju. I koliko se fašistička društveno-politička praksa ukorijenila unutar svih djelova društva, bez obzira da li se oni retorički zalagali za ili protiv principa koji se simbolički povezuju sa fašizmom. Zato je pred nama individualno i kolektivno zadatak i izazov da prepoznamo i obilježimo elemente fašizma i to ne samo onamo gdje tradicionalno postoji netrpeljivost prema drugom, različitom – već tamo gdje ga do sada nijesmo očekivali – na online svijetu koji sve više udomljuje najopasnije poruke i širi ih nevjerovatnom brzinom, pogotovo među omladinom.

Svjesni smo da u Evropi postoji trend jačanja desničarskih struja koje nažalost snagu generišu iz različitih nezadovoljstava koja savremena društva sa sobom nose a naša obaveza je da ne dozvolimo jačanje prikrivenih fašističkih ideja, već da razgrnemo plašt i direktno ukažemo na njih. Zato političke elite kod nas i širom svijeta imaju posebnu obavezu i fokus na proces razotkrivanja i sankcionisanja fašizma – kako ni u jednom momentu i nikad više ne smijemo dozvoliti njegovo širenje, štetan uticaj koji može imati nesagledive posljedice. Prosto, retrogradnim fašističkim idejama u današnjoj Crnoj Gori ne može biti mjesta.

Na ovaj dan ujedinjeni stojimo na liniji odbrane građanskog društva u kojem će identitetske različitosti postati kulturno bogatstvo, a političko-ekonomski sistem postati institucionalni okvir za poštovanje različitosti, a ne njihovo diskriminisanje.

Ovom prilikom posebno želimo da podsjetimo na drugo dopunjeno izdanje publikacije Građanske alijanse “Kako smo pobijedili (Anti)fašizam” https://gamn.org/images/docs/cg/ga-antifasizam-drugo%20izdanje-sajt.pdf

S poštovanjem,

Darko Ivanović, generalni sekretar GA