Kontaktirajte nas!

+382 20 513 687

Search
Close this search box.

Održani inicijalni sastanci za formiranje ženskih odborničkih klubova u pet crnogorskih opština

Naše koleginice su tokom prethodne sedmice, za vrijeme obilaska pet crnogorskih gradova, organizovale sastanke sa lokalnim odbornicama, na kojima su učesnici razgovarali o inicijativi za osnivanje ženskih odborničkih klubova. Sastanci su održani u Beranama, Mojkovcu, Cetinju, Herceg Novom i Petnjici.

U razgovoru sa odbornicama, najprije su mapirani izazovi sa kojima se generalno njihove opštine suočavaju. Kao ključni problemi koji su prepoznati u gotovo svim zajednicama su nezapošljenost, nedostatak kulturnih događaja, odlazak mladih i uopšteno neupućenost u prilike koje im se nude. Spisku brojnih pitanja na koje su nam sagovornice ukazale priključuju se i nedostatak domova zdravlja u ovim opštinama i samo povremeni dolazak pedijatara u bolnicama. Navele su i da školski sistemi funkcionišu na način, tako da su mladi najčešće prisiljeni da napuštaju svoje gradove i odlaze u Podgoricu da studiraju, jer u njihovim gradovima ili područjima nema željenih fakulteta, te da je ponuda smjerova u srednjim školama oskudna. Tu je i poseban izazov sa kojim se, na primjer, suočavaju u opštini Petnjica u kojoj knjžare, kiosci i benzinske pumpe i dalje nijesu dostupci građanima i građankama. Tu su i ozbiljniji problemi kao što je porodično nasilje, a o kojima, kako nam sagovornice navode, žene iz ruralnijih područja uglavnom ne govore.

Jasno je da su lokalne odbornice vrlo precizno identifikovale sve izazove sa kojima se njihove zajednice suočavaju, po i one po pitanju rodne ravnopravnosti. Ono što im je potrebno jeste podrška, edukacija i resursi kako bi se lokalni ženski odbornički klubovi u ovim opštinama održali i kako bi se omogućilo ženama da ostvare svoje potencijale kao aktivne učesnice u lokalnoj politici.

Organizovani sastanci su samo jedan od koraka koje Građanska alijansa preduzima po pitanju rodne ravnopravnosti i boljeg položaja žena u lokalnim zajednicama. Putem umrežavanja ovih klubova, one će imati zajedničku platformu u okviru koje će analizirati i adresirati probleme koji ih direktno pogađaju u njihovim lokalnim zajednicama. Ovo nije samo korak ka većem uključivanju žena u politički život, već i korak ka stvaranju inkluzivnijeg društva koje poštuje i promoviše ravnopravnost. Zato je ova aktivnost naišla na pozitivne komentare od strane odbornica koje su izrazile želju da pokrenu rad odborničkih klubova kako bi se udruženim snagama, bez obzira na političku pripadnost borile za bolju i svjetliju budućnost svojih sugrađanki.

Organizovani sastanci su dio projekta „Platforma za kreiranje mreže ženskih odborničkih klubova u Crnoj Gori“ koji Građanska alijansa sprovodi uz podršku Ministarstva ljudskih i manjinskih prava.

Podijeli na društvenim mrežama 

Posljednje novosti

Konkurs_vizual_novi
Oglas za prevodioca za ukrajinski - ruski jezik
IMG_6135
Crna Gora na putu ka EU: Ljudska prava od standarda do prakse
Dan Roma_vizual (2)
Položaj Roma i Egipćana u Crnoj Gori: vrijeme je za konkretna djela
Slika 2
Počinje forum Škole političkih studija: Crna Gora na putu ka EU: Ljudska prava od standarda do prakse
Reforma sudstva
Izvještaj Sudskog savjeta jasan indikator za neophodnost reformi

Pretraga