Kontaktirajte nas!

+382 20 513 687

Search
Close this search box.

OTVOREN INFORMACIONO-DOKUMENTACIONI CENTAR O RATNIM ZLOČINIMA U PODGORICI

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić, šefica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Nj.E. Oana Kristina Popa i Milan Radović ispred Inicijative mladih za ljudska prava danas su svečano otvorili Informaciono-dokumentacioni centar (IDC) o ratnim zločinima. Centar je osnovan u sklopu projekta “Odgovornost za prošlost“ koji sprovodi Inicijativa mladih za ljudska prava – članica Građanske alijanse. Projekat finansira Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori, a kofinansira Ministarstvo javne uprave.

Projekat se sprovodi i u saradnji sa Skupštinom Crne Gore. Gospodin Bečić je naglasio važnost ovog Centra, te da naveo da prikupljanje dokaza, izjava i drugih informacija o ratnim zločinima na prostoru Crne Gore, koje će Skupština kasnije učiniti dostupnim, pokazuju da je država spremna da bude među odgovornim društvima. Takođe je dodao da je otvaranje Centra podsticaj pomirenju i saradnji, kao vrijednostima koje treba njegovati u cilju daljeg unapređivanja odnosa na području bivše Jugoslavije.

Šefica Delegacije EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa je izrazila zadovoljstvo što Evropska unija finansira jedan ovakav projekat, te da otvaranje dokumentarnog centra o ratnim zločinima predstavlja važan trenutak za političku istoriju Crne Gore, u pogledu suočavanja sa ratnom prošlošću i njenog zacjeljivanja. Navela je da kao i mnoge druge inicijative vezane za pomirenje, i ovu je pokrenuo civilni sektor, te da vjeruje da bi Centar trebalo da preuzmu Parlament i druge institucije radi dobrog upravljanja procesom, prikupljanja i arhiviranja dokumenata.

Više o otvaranju i radu Informaciono-dokumentacionog centra možete pročitati na veb stranici Inicijative mladih za ljudska prava https://www.yihr.me/?p=4699.

Podijeli na društvenim mrežama 

Posljednje novosti

Kaludjerski laz
Na godišnjicu ratnog zločina Kaluđerski laz, Građanska alijansa formira Mrežu aktivista koji se bave ratnim zločinima počinjenim u Crnoj Gori
Konkurs_vizual_novi
Oglas za prevodioca za ukrajinski - ruski jezik
IMG_6135
Crna Gora na putu ka EU: Ljudska prava od standarda do prakse
Dan Roma_vizual (2)
Položaj Roma i Egipćana u Crnoj Gori: vrijeme je za konkretna djela
Slika 2
Počinje forum Škole političkih studija: Crna Gora na putu ka EU: Ljudska prava od standarda do prakse

Pretraga