Kontaktirajte nas!

+382 20 513 687

Search
Close this search box.

OTVORENO PISMO MINISTRU NUMANOVIĆU

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

 

Konkretne primjedbe su sljedeće:

1. Iako je definisan Nacrt Zakona o izmjenama zakona o manjinskim pravima i slobodama, koji je rađen zbog konflikta interesa predstavnika manjinskih savjeta u Fondu za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava, nakon brojnih primjedbi međunarodne zajednice, DRI, NVO sektora…, a koji je ocijenjen od strane Evropske komisije kao okvir koji će učiniti da Fond ubuduće funkcioniše transparentno i u skladu sa demokratskim principima, i u interesu manjinskih naroda, vi ste pod vjerovatnim pritiskom manjinskih savjeta odustali od takvog Nacrta. Sada nudite rješenje da u Upravnom odboru bude devet, od čega šest članova manjinskih savjeta i tri ostala predstavnika. Takvo rješenje je čak i mnogo gore od početnog stanja zbog čega se ušlo u promjene, jer bi se na ovaj način omogućio apsolutni konflikt interesa i nastavilo sa ostvarivanjem pojedinačnih interesa bez adekvatne kontrole trošenja novca svih poreskih obveznika. Ovdje ste pokazali da nemate dovoljno autoriteta i hrabrosti da donesete rješenje koje bi bilo na tragu preporuka civilnog sektora, međunarodne zajednice, eksperata, DRI preporuka i samo građanskog koncepta Crne Gore.

2. Javni natpisi da ste mijenjali tablice kako bi skupocjeni automobil koristili u privatne svrhe, koji predstavlja preveliki luksuz, sljedeća je velika optužba. Ćutanje i izbjegavanje odgovora još više pogoršava imidž vašeg ministarstva. Smatramo da je obaveza svakog odgovornog državnog službenika da na ovakve optužbe odgovori.

3. Ministarstvo za ljudska i manjinska prava danas je najslabija karika ljudskih prava u Crnoj Gori sa nedovoljnim brojem zaposlenih, konstantnim odlivom kadrova i lošom organizacijom rada. Nakon evidentnog napretka Institucije Ombudsmana, Odbora za ljudska prava u Skupštini, pa čak i istražnih organa, sve do zatvorenih institucija, jedina institucija koja bilježi pogoršanje stanja je vaše Ministarstvo.

4. Podsjećamo i na konflikt sa predstavnicom civilnog sektora koja se bavi ljudskim pravima.

5. Finalni razlog za nezadovoljstvo vašim radom je i neadekvatna izjava povodom infekcije beba u bolnici u Bijelom Polju, kada ste rekli da u tome nema niša spektakularno. Izuzev toga što ste izašli iz vašeg resora, ovdje ste reagovali bez argumenata i dodatano pogoršali stanje u kojem su se u tom trenutku našli oštećeni roditelji.

Naravno, ne tvrdimo da je apsolutno sve loše u vašem radu. Pohvalno je, na primjer, kako se odnosite prema LGBT problematici kroz podršku paradama ponosa, posjetama Socijalnom centru i reakcijama u slučaju napada na pripadnike LGBT zajednice i njihovu imovinu, što vas opet ne amnestira za navedene probleme.

Zbog gore navedenog smatramo da Ministarstvo za ljudska i manjinska prava sa vama na čelu ne doprinosi daljoj izgradnji Crne Gore kao građanske države, u kojoj se poštuju ljudska i manjinska prava i različitosti, već da brigu o manjinama tretira kao folklorni detalj.

Iz svih ovih razloga, moram vam kazati da bi svako ko je zaposlen u Građanskoj alijansi u ovoj situaciji podnio ostavku. Nemamo iluziju da ćete to uraditi, prevenstveno zbog vašeg velikog političkog uticaja, koji vas čini ministrom sa najdužim stažom, ali na nama je da ukažemo i argumentujemo na ozbiljne propuste u radu i demokratski izlaz iz istih.

S poštovanjem,
Boris Raonić
Predsjednik Građanske alijanse

Podijeli na društvenim mrežama 

Posljednje novosti

pogled-naprijed-korica-mne-(17x20) (1)
Objavljena publikacija: „18 godina nezavisnosti – pogled naprijed. Putokaz ka EU napretku“
0-02-05-82fcb38dbc86d3b6dcd0592e124af359f12beb831bdea866115ef06b11fae27c_871df1301ba2fb2d
Kulturna posjeta pljevaljskih srednjoškolaca Ulcinju i Kulturno veče o toleranciji
0-02-05-304947f763e4ed3559d68125120356ea5e620eecd9b513342b69134ec4140a7f_41da7064b360bf57
ODRŽAN PRVI MODUL TRENINGA ZA LOKALNE ODBORNICE
logo-GA-2017
Inicijativa 32 NVO – podrška jačanju demokratskih principa u medijskom sektoru
DSC08239
SAOPŠTENJE: Sjećanje u fokusu - osvjetljavanje ratnih priča

Pretraga