OTVORENO PISMO POVODOM AKTUELNOG POMILOVANJA EDINU HAMZIĆU

Smatramo da ste tim činom izašli na teren zloupotrebe ovog instituta i postali dio mašinerije koja zloupotrebama svojih ovlašćenja proizvodi volontere za preuzimanje krivične odgovornosti, koji osim osuda javnosti, na kraju, neće snositi nikakve posljedice.

Gospodine Vujanoviću, možda je trenutak da razmislite o povlačenju sa javne scene. To nijeste uradili ni dok ste bili ministar u Vladi za vrijeme ratnih zločina na teritoriji Crne Gore, niti kada ste čitali anonimna pisma protiv poslanika LSCG u Skupštini, niti nakon toga što ste porodicu zaposlili na najbolje plaćenim pozicijama u državi, niti kada ste dobili mogućnost za treći mandat na mjestu predsjednika, niti kada ste kao predsjednik učestvovali u partijskim aktivnostima, niti kada je konstatovano da u svom mandatu nijeste ostvarili ni minimum saradnje sa NVO sektorom…Uspjeli ste da izgradite imidž skromnog javnog funkcionera, na osnovu slučajeva poput onoga kada ste stopirali da bi stigli u Pljevlja, ali nijeste saopštili da ste prethodno letjeli helikopterom.

No, sada je riječ o pomilovanjima, pa samo da Vas podsjetimo na par detalja: u izbornoj godini ste imali tri do četiri puta više pomilovanja nego u ostalim godinama, pomilovali ste i kriminalce iz oblasti organizovanog kriminala. Pomilovali ste u odnosu na, recimo Hrvatsku ili Srbiju koje su i brojčano i teritorijalno veće zemlje, višestruko veći broj osuđenika, a uz to procenat odobrenih zahtjeva za pomilovanje je u Vašem slučaju mnogo veći u poređenju sa regionom i to sve pri generalnim amnestijama koje je država davala.

Gospodine Vujanoviću, svjesni smo da možete biti mirni, jer je javno mnjenje i politička kultura građana u Crnoj Gori na niskom nivou, pa se ne može očekivati neka snažnija reakcija, poput one u Makedoniji, gdje su građani burno reagovali na amnestiju političkih aktivista, ali i u Crnoj Gori se procesi odvijaju u pozitivnom pravcu, pa je za očekivati da sve pobrojane stvari ne ostanu nezapamćene.

S poštovanjem,

Boris Raonić
Programski direktor Građanske alijanse

logo GA-za fb